עיכובים ב"חוק גרוניס": "נעביר לכם על הפרצוף"
באופוזיציה מעכבים את ההצבעה על החוק שיקדם את השופט השמרן לנשיאות בית המשפט העליון. ההצעה עוברת בין ועדות בכנסת, אך תומכיה מבהירים: לא ניתן לבלום אותה
חברי כנסת מהאופוזיציה עיכבו היום (ד') את ההצבעה לקראת קריאה שנייה ושלישית על "חוק גרוניס", לביטול התקופה המינימלית לכהונת נשיא בית המשפט העליון. ועדת הכנסת נאלצה להתכנס להצביע על "הצעה חדשה" של ח"כ חנא סוויד (חד"ש). בתום דיון סוער הוחלט לקיים דיון נוסף, אך בקדימה דרשו עוד הצבעה. ״אנחנו נעביר לכם את החוק הזה על הפרצוף״, הטיח ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו) במתנגדי היוזמה.
מורה נבוכים: הכול על חוקי העליון שבדרך
במסדרונות הכנסת דנים בהמלצת שר המשפטים, יעקב נאמן, לבטל לחלוטין את הסעיף המגביל את כהונת נשיא בית המשפט העליון. הצעת החוק המקורית קבעה שיש רק לקצר את התקופה המינימלית משלוש שנים לשנתיים. ועדת חוק, חוקה ומשפט של הכנסת התכנסה הבוקר להצביע על החוק, אך הליך החקיקה עוכב עקב הגשת הסתייגות של ח"כ סוויד, הדורש להחיל את החוק גם על כהונת נשיאים בבתי משפט השלום והמחוזי.
ההסתייגות הועברה לדיון בוועדת הכנסת, שקבעה בהצבעה שמדובר ב"נושא חדש" הראוי לדיון נוסף. ח"כ יואל חסון (קדימה) דרש לקיים הצבעה נוספת כדי לעכב עוד את המשך החקיקה. בתום הצבעה שנייה בוועדת הכנסת, אושר לדון מחדש בהסתייגות, והחוק התגלגל בחזרה לדיון בוועדת חוק, חוקה ומשפט. לפי הערכות, ההצבעה על הנוסח שיובא לקריאה שנייה ושלישית לא תתקיים היום.
ח״כ רחל אדטו (קדימה) הוצאה מהישיבה לאחר שאמרה לחברי הקואליציה: ״אתם סותמים פיות. זו דיקטטורה״. חברה לסיעה, יוחנן פלסנר, נקרא אף הוא לסדר שלוש פעמים אך למרות הפצרות המאבטחים סרב לעזוב את הוועדה. מנגד ח"כ דוד רותם טען: ״תרגישו גיבורים שעיכבתם את ההצבעה בעוד שעה או בעוד עשר דקות. אם לא יאושר היום, נאשר אותו בהמשך מכל הצדדים כך שזה לא משנה״.
"אין דיון אמיתי"
בפתח הדיון בוועדת חוק, חוקה ומשפט מתחו חברי אופוזיציה ביקורת על הדרך בה מקדמת הקואליציה "חוקים אישיים" המהווים "ההתערבות בוטה" של הכנסת בבית המשפט העליון. ח"כ דב חנין (חד"ש) תקף את יוזמי ההצעה: "אתם מרשים לעצמכם לבצע מהלכים דורסניים והרסניים נגד בית משפט עליון". ח"כ דני דנון (ליכוד) הגיב למתנגדים: "בכנסת יש באחרונה זוגות ובמסגרת זו נולד גם הזוג - טיבי לבני. הם באים ואומרים לנו שאנחנו חברי כנסת סוג ב'. להם מותר לחוקק, אבל אצלנו, יש דברים שאסור לגעת בהם".
ח"כ חסון מתח ביקורת על החקיקה המהירה: "אין כאן דיון אמיתי וממצה בהשלכות החוק ובהשפעותיו. יש כאן דיון שבסופו יגויסו להצביע אנשים שלא קשורים לוועדה והם לא חלק ממנה". ח"כ אחמד טיבי (רע”מ-תע”ל) תקף גם הוא מקדמי החוק: "אתם משתינים מהמקפצה, ואתם עושים זאת באופן בוטה וברוטאלי".
לפי החוק, גרוניס יוכל להחליף בתפקיד את דורית ביניש על אף שבעת פרישת הנשיאה הנוכחית יישארו רק שנתיים ועשרה חודשים עד להגעתו לגיל פרישה. כיום קובע החוק כי שופט לא יוכל להתמנות לנשיא אם תקופת הכהונה שנותרה לו עד לפרישה הכפויה, בגיל 70, עומדת על פחות משלוש שנים.
מתנגדי החוק טוענים כי מאחוריו ניצבים אנשי ימין התומכים בגרוניס על רקע דעותיו השמרניות ונטייתו להימנע מהתערבות בהחלטות הכנסת. באופוזיציה האשימו בדיונים קודמים את יוזם החוק, חבר הכנסת יעקב כץ (האיחוד הלאומי), בניסיון לפגוע במעמד בית המשפט העליון.
שורת חוקים הנוגעים לבית המשפט העליון עוררו זעם בשל טענות על ניסיון של חברי כנסת לפגוע במעמד הרשות השופטת. השבוע אושרה בקריאה ראשונה הצעת חוק "בחירת נציגי לשכת עורכי הדין לוועדות למינוי נושאי משרה שיפוטית", המבקשת לשריין ליו"ר לשכת עורכי הדין מקום בוועדה למינוי שופטים. מתנגדי ההצעה טוענים כי היא נועדה לחזק את ההשפעה של שר המשפטים יעקב נאמן וחברי הכנסת הימנים בוועדה, כיוון שיו"ר הלשכה הנוכחי, דורון ברזילי, נחשב למקורב לנאמן.