שתף קטע נבחר

 

יצא סאלח, נכנס אל-קאעידה. סרט אימה אמריקני

בחצי השנה האחרונה לחצה ארה"ב על נשיא תימן לוותר על השלטון, לאחר שהבינה כי אינו מסייע לה במלחמתה בטרור האיסלאמי הקיצוני. עם נפילת סאלח, ינסו האמריקנים למנוע מתימן להפוך למדינה כושלת כסומליה ולבסיס לשיגור פיגועים

נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, בירך הערב (יום ד') על ההסכם שהביא לעזיבתו של נשיא תימן את השלטון - לאחר כעשרה חודשים של שפיכות דמים שטלטלה את המדינה: "זהו צעד חשוב בדרך לקיום הרפורמות שדורש העם התימני", אמר אובמה. "לעם התימני מגיעה ההזדמנות לקבוע את עתידו".

 

מהפכת תימן הושלמה - כתבות אחרונות:

 

במשך יותר מחצי שנה לחצו האמריקנים על נשיא תימן לוותר על השלטון בארצו. בממשלו של ברק אובמה החליטו על הצעד לאחר שהתברר להם שעלי עבדאללה סאלח אינו יכול לסייע להם יותר במלחמה באל-קאעידה וכשראו שניסיונותיו להיאחז בכוח בשלטון מאלצים אותו להחזיר לצנעא את כל הכוחות המיוחדים שלו, כוחות שפעלו קודם לכן נגד האיסלאם הקיצוני באזורים מבודדים בתימן.   

 

בעל הברית שהפך לנטל על ארה"ב. סאלח ואובמה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בעל הברית שהפך לנטל על ארה"ב. סאלח ואובמה(צילום: AFP)

 

בעל הברית סאלח הפך מנכס לנטל ומלחמת השבטים בתימן איימה על המאמץ האמריקני למגר את הטרור האיסלאמי במדינה, בעיקר את הפלג שהנהיג אנוואר אל-אוולקי. הפלג של בכיר אל-קאעידה, שחוסל בחודש שעבר, הפך להיות דומיננטי במאמצים לבצע פיגועים בארצות הברית.

 

בחודש אפריל דחף הממשל בוושינגטון מאחורי הקלעים להשגת עסקה בשיתוף מדינות המפרץ הפרסי בראשות סעודיה, ולפיה יפרוש סאלח בכבוד מהשלטון. בממשל אובמה האיצו בסאלח לעזוב את השלטון מהר ככל האפשר בדרכי שלום. היום (יום ד') הוא עשה זאת סוף סוף והפך למנהיג הערבי הרביעי שמודח במסגרת מהפכות "האביב הערבי". כמו כן, מזכ"ל האו"ם אמר שסאלח יעבור מסעודיה לניו יורק כדי לעבור טיפול רפואי בפציעותיו בעקבות ניסיון ההתנקשות בו לפני כמה חודשים.

 

רוחות של טרור מתימן

לארה"ב היה אינטרס כפול בהסתלקות סאלח. היא רצתה לייצב את המצב בתימן ולהחזיר את השליטה במדינה למשטר מרכזי חזק מול אל-אוולקי ואנשיו שיצרו איום רציני בחצי האי ערב על משטר המלוכה בסעודיה (מקור האנרגיה העיקרי של ארה"ב) ותכננו פיגועי טרור על אדמת ארה"ב. אל-אוולקי היה הרוח החיה שמאחורי הפיגוע בבסיס פורט הוד בטקסס בנובמבר 2009, הניסיון לפוצץ מטוס חברת "דלתא" בשמי דטרויט בחג המולד בדצמבר 2009, ושיגור מטעני נפץ בדואר ליעדים בארה"ב ובאירופה באוקטובר 2010.

 

אולם אחרי חודש וחצי של לחצים התברר לאמריקנים שסאלח אינו ממהר לקיים את ההסכם ובוושינגטון החלו לפרסם הודעות גינוי של דוברי הממשל על המשטר בתימן לאחר שאנשיו של סאלח תקפו גורמי אופוזציה בצנעא ומפגינים בעיר תעיז.

 

חוסל בתימן. אל-אוולקי מאל-קאעידה (צילום: AFP, SITE INTELLIGENCE GROUP) (צילום: AFP, SITE INTELLIGENCE GROUP)
חוסל בתימן. אל-אוולקי מאל-קאעידה(צילום: AFP, SITE INTELLIGENCE GROUP)

 

אירועים אלימים אלה הדגישו בפני ארה"ב את הצורך בהעברת שלטון מיידית מידיו של סאלח. "זו הדרך הטובה ביותר להימנע משפיכות דמים נוספת ולאפשר לתימנים לממש את שאיפותיהם לשלום, רפורמות ושגשוג", נאמר בהודעת הבית הלבן. יועצו של אובמה למלחמה בטרור, ג'ון ברנאן, לשעבר ראש משרד ה-CIA בתימן, היה האיש שקיים את שיחות הטלפון עם סאלח ועם הסעודים ויצא לאזור בניסיון לקדם את פרישתו של הנשיא התימני.

 

הבעיה שלא נפתרה

אלא שאז נפצע סאלח בניסיון חיסול ויצא לטיפול רפואי בסעודיה. האמריקנים חשבו שהנה נפתרה הבעיה והסעודים לא יאפשרו לו לשוב לצנעא - אבל סאלח הבריא וחזר לתימן.

 

בסוף חודש ספטמבר השיגו האמריקנים את ההצלחה הגדולה ביותר שלהם במלחמה באל-קאעידה בחצי האי ערב כשחיסלו את אל-אוולקי. אל-אוולקי נהרג בתקיפה אווירית על שני כלי רכב בו הוא נסע יחד עם כמה מאנשיו, במזרח תימן.

 

עם ירידת סאלח מהזירה וחיסולו של אל-אלווקי, ארגון אל-קאעידה ממשיך להוות איום גדול על ארה"ב והעולם המערבי. כעת, עם הקמתה של ממשלה חדשה בצנעא, יצטרכו האמריקנים לפעול ביחד עם מדינות המפרץ כדי לחזק שלטון מרכזי אמין בתימן, למנוע את הפיכתה למדינה כושלת נוסח אפגניסטן וסומליה ולבסיס לאימונים ושיגור פעולות טרור נגד סעודיה השכנה והמערב בכלל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שיגר פיגועים מתימן. אל-אוולקי
צילום: AFP, SITE INTELLIGENCE GROUP
סירב לעסקות קודמות. סאלח
צילום: EPA
בעל הברית החדש של אובמה. סגן נשיא תימן אל האדי
צילום: EPA
המהפכה הצליחה. מתנגד משטר בתימן
צילום: AP
חממה לאיסלאם הקיצוני? נשים מוסלמיות בתימן
צילום: רויטרס
מומלצים