מתח במצרים: "יום שישי של ההזדמנות האחרונה"
לאחר יום של שקט יחסי בקהיר, המפגינים לא מקבלים את מינוי ראש הממשלה החדש-ישן שכבר שירת תחת מובארק. תחת הכותרת "יום שישי של ההזדמנות האחרונה" מתוכננת עוד הפגנת ענק, בשיתוף ארגוני עובדים. ויש גם עצרת אנטי-ישראלית
בדיוק שבוע לאחר הפגנת הענק בכיכר תחריר, ואחרי יום שקט בקהיר, מתכוונים מתנגדי השלטון הצבאי לחדש היום (ו') את המחאה בעצרות המונים. באירוע ישתתפו גם ארגוני עובדים במדינה. המועצה הצבאית העליונה שבה והבטיחה לקיים את הבחירות לפרלמנט במועדן בשבוע הבא, אך המפגינים קראו לערוך היום "מצעד של מיליון בני אדם" ודוחים בינתיים את המינוי המוצע של ראש ממשלת ההצלה הלאומית, ד"ר כמאל אל-גנזורי, כך שהצעד לא צפוי להרגיע את המצב.
לקראת הפיכה שנייה במצרים? כותרות אחרונות:
המועצה הצבאית מינתה ראש ממשלה חדש-ישן
עיתונאיות הותקפו בקהיר: "לא לשלוח לשם נשים"ניסיון הרגעה: הצבא התנצל על הרג המפגינים שליח ynet בקהיר. "יורים עלינו כמו על הפלסטינים" דם, דמעות וגז פלפל. עם המפגינים בתחריר
האלפים כבר מתאספים, שידור חי מכיכר א-תחריר:
בהודעה לתקשורת, קראו המוחים למיליון איש לצאת לרחובות במה שכינו "יום שישי של ההזדמנות האחרונה", ולהפגין למען העברה מיידית של השלטון לידיים אזרחיות באמצעות ממשלת חירום לאומית. היום נמסר כי מאז שבת נהרגו 41 בני אדם בהתנגשויות עם כוחות הביטחון.
בה בעת, קראה ארצות-הברית למצרים להעביר את השלטון לממשלה אזרחית מהר ככל האפשר. בהודעה שפרסם, אמר דובר הבית הלבן ג'יי קרני כי "אנחנו מאמינים שמאוד חשוב שהשלטון יועבר במלואו לממשלה אזרחית מוקדם ככל האפשר, כדי להיענות לשאיפות הלגיטימיות של העם המצרי".
אתמול נפגש ראש המועצה הצבאית השלטת, הגנרל טנטאווי, עם גנזורי, שעמד בראש הממשלה תחת שלטון חוסני מובארק בשנים 1996-1999 והוציא לפועל כמה רפורמות כלכליות. מצרים רבים מחשיבים אותו חף משחיתות, אך עדיין, המפגינים דורשים ראש ממשלה שקשור ישירות למהפיכה ומעלים שלושה שמות - ביניהם שם של מועמד לנשיאות המקורב לאחים המוסלמים.
אחרי תפילת הצהריים, אמור להתחיל מבחן מבחן כוח של שלשות הגופים המרכזיים: האחים המוסלמים - בהפגנה "למען ירושלים", מובילי המהפכה - בכיכר, והמועצה הצבאית השלטת, שארגנה אף היא הפגנת תמיכה מטעם "תנועת הרוב הדומם". עם זאת, הצבא ביקש אתמול מתומכיו לבטל את ההפגנה, כנראה מחשש שלא יהיו מספיק אנשים.
חיזוק למתנגדי השלטון בא מפדרציית ארגוני העובדים העצמאיים, שקראה לחבריה לצעוד לתחריר. ארגון זכויות עובדים אחר קרא לגבות את ההפגנה בשביתה כללית. איגודי עובדים מילאו תפקיד משמעותי בתנועה שהביאה להדחת מובארק.
בלוקים, תיל ומחסום אנושי חצצו אתמול בין המפגינים בכיכר תחריר לבין כוחות הביטחון, בעקבות הסכם "הפסקת אש" שהושג בין הצדדים. מחסומי הבטון והתיל הוקמו ברחובות המובילים למשרד הפנים הסמוך, שהיה מוקד לזעמם של מתנגדי השלטון.
"האחים המוסלמים, לא רוצים אתכם"
המפגינים, מצדם, יצרו שרשרת אנושית כדי למנוע חיכוכים. אחרים ניצלו את ההפוגה כדי לטאטא את הכיכר ולאסוף את הזבל שהצטבר במקום. "אנחנו רוצים להראות שאנחנו לא כאן רק כדי להתעמת, אנחנו גם מנקים", הסביר אוסמה מועווד, בן 23.
נראה שהמהומות עלולות לגרום לפילוג בקרב המצרים, על רקע כלכלי ופוליטי. בכיכר, שתי קבוצות מפגינים ניצבו היום זו מול זו. האחת קראה "האחים המוסלמים, אנחנו לא רוצים אתכם בכיכר", והשנייה הגיבה במסר של אחדות: "יד אחת, יד אחת".
מצרים רבים חוששים שחוסר השקט יאריך את הקיפאון הכלכלי. ערכה של הלירה המצרית ירד לשש לירות לדולר, לראשונה מאז ינואר 2005, וחברת דירוג האשראי S&P הורידה את דירוג המדינה בשל "הפרופיל הכלכלי והפוליטי החלש".
עצרות לציון כ"ט בנובמבר במצרים ובירדן
למארגני ההפגנה בקהיר מצטרפת מגמה אנטי-ישראלית. תחת השם "יום שישי של הצלת אל-אקצה", יציינו היום בעצרת רבת משתתפים את כ"ט בנובמבר, היום בו קיבל האו"ם את תוכנית החלוקה של ארץ ישראל. משתתפי העצרת יקראו "להתנגד ליהוד ירושלים", ואמור להשתתף בה יו"ר ההתאחדות העולמית של חכמי הדת המוסלמיים ואחד הפוסקים הבכירים בעולם האיסלאם, שייח' ד"ר יוסף אל-קרדאווי, שכבר הגיע היום לקהיר.
גם בירדן צפויה להיערך עצרת גדולה לציון היום. בעצרת ישתתפו גם אנשי "האחים המוסלמים"
והיא תתכנס לאחר תפילת הצהריים, סמוך לגבול עם ישראל, בנקודה הקרובה ביותר לירושלים מצדו הירדני של הגבול. במקביל, יתקיימו הפגנות נוספות ברחבי המדינה. לקראת העצרת, שתיערך תחת השם "צעדת המיליון העולמית לירושלים" הופצו קריאות בפייסבוק להגיע.
מארגני שתי העצרות, במצרים ובירדן, מדגישים כי מדובר יהיה באירועי לא אלימים. המארגנים בירדן אף הצהירו כי אין בכוונתם לחצות את הגבול.
Read this article in English