שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP, AP , רויטרס

אלפים בתור לקלפי בקהיר: "בוחרים בחופש"

אזרחים מצרים רבים - בעיקר נשים - באו הבוקר בפעם הראשונה להצביע בהליך ההיסטורי. "עשרות שנים שתקנו, עכשיו זה נגמר". אנשי ביטחון שומרים על הסדר. ומה לגבי האחים המוסלמים? "חיינו תחת מובארק 30 שנה, נחיה גם איתם"

כל הרחוב בשכונת זמאלק שבמרכז קהיר נחסם לתנועה, ואלפי בני אדם עמדו בסדר כמעט מופתי בתור. לא חילקו שם לחם, אלו הבחירות החופשיות ההיסטוריות שנפתחו הבוקר (יום ב'), לראשונה מאז הפלת הנשיא חוסני מובארק בפברואר.

 

מצרים לקראת בחירות - כתבות אחרונות ב-ynet:

טנטאווי לעם המצרי: אני מתחנן - לכו להצביע

מדריך לקראת הבחירות: מי נגד מי במצרים?

בפעם התשיעית: פיצוץ בצינור המוביל גז ממצרים

יום לפני הבחירות: ניצחון ראשון לאחים המוסלמים

 

 

האנשים בתור - רובם נשים, חלקן בכיסוי ראש ואחרות בלבוש מודרני - מדברים על פוליטיקה, בעוד אנשי ביטחון ופקחים רבים, גם אמריקנים, ניצבים כדי למנוע הפרות סדר, שבוע אחרי שיא ההתפרצויות האלימות בכיכר א-תחריר. על הקירות כרזות עם סמלי המפלגות השונות.

 

צפו בדיווח של שליחנו במצרים על הבחירות ההיסטוריות במדינה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"אני חולה ולא תכננתי לבוא, אבל עם כל מה שקרה בזמן האחרון, חשבתי שכדאי לבחור", אמרה סמירה, בת 65. "במשך 30 שנה שתקנו, עכשיו זה נגמר". עבור מרים, בת 37, "הבחירות לפרלמנט הן לא הסוף, רק ההתחלה. חשוב לי לבחור וזה חשוב למדינה".

 

הסדר נשמר ברחובות קהיר. חגיגה לדמוקרטיה? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הסדר נשמר ברחובות קהיר. חגיגה לדמוקרטיה?(צילום: רויטרס)

 

האתגר העומד בפני כוחות הביטחון והמשגיחים עצום: 17.5 מיליון בעלי זכות בחירה יוכלו להצביע ביומיים הקרובים ביותר מ-3,307 קלפיות בתשעה מחוזות, בשלב הראשון של הבחירות לבית התחתון בפרלמנט. למעלה מ-350 אלף בעלי זכות בחירה ב-163 מדינות מחוץ למצרים, בהן ישראל. בסך הכול יוצבו במהלך כל חודשי הבחירות 18 אלף קלפיות, שבהן יתמודדו למעלה מ-6,000 מועמדים.

 

"הכי חשוב שתהיה לנו מדינה ליברלית ומתורבתת - בלי קיצונים". התור בזמאלק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"הכי חשוב שתהיה לנו מדינה ליברלית ומתורבתת - בלי קיצונים". התור בזמאלק(צילום: AFP)

 

בבית ספר בשכונת שוברה בבירה המצרית, באו רבים להצביע בפעם הראשונה. "לפני כן לא היה טעם", אמרה ל-AFP מונה עבד אל-מוניים. באזור מעדי, פרבר של קהיר, גם נראו נשים רבות מחוץ לקלפיות בשעה מוקדמת. "אני בוחרת בחופש", ציינה איריס נוואר, בת 50. "קודם חיינו בעבדות,

עכשיו אנחנו רוצים צדק וחופש".

 

היא הוסיפה ש"אנחנו חוששים מהאחים המוסלמים, אבל חיינו תחת מובארק 30 שנה, נחיה גם איתם". לפי ההערכות, צפויה מפלגת "החירות והצדק" המזוהה עם התנועה שהייתה במשך עשרות שנים מחוץ לחוק, לזכות באחוז ניכר ממושבי הפרלמנט.

 

גם בזמאלק, השוכנת ברובע המבוסס של קהיר, היו רבים שחוו לראשונה את טעם הבחירות. שאהירה אחמד, בת 45, באה עם בעלה ובתה. "מעולם לא הצבעתי כי לא הייתי בטוחה שזה אמיתי. הפעם, אני מקווה שזה כך, אבל גם לא בטוחה. הכי חשוב שתהיה לנו מדינה ליברלית ומתורבתת - בלי קיצונים", היא אמרה.

 

"חיינו תחת מובארק 30 שנה, נחיה גם איתם". חוששים מהאחים המוסלמים (צילום: AP) (צילום: AP)
"חיינו תחת מובארק 30 שנה, נחיה גם איתם". חוששים מהאחים המוסלמים(צילום: AP)
 

 

מחוץ לקלפי ברובע זמן, השתרך תור של מצביעים לאורך כמה קילומטרים. האנשים הגיעו לתחנת ההצבעה מצוידים בכיסאות לישיבה ועם קפה. בחוץ חולקו מנשרים שבהם פרסומות למסעדות סמוכות, למקרה שהמצביעים ירצו להצטייד במזון בשל ההמתנה הארוכה.

 

שלא כמו בישראל, ימי הבחירות במצרים אינם ימי חופש, ופירושו של דבר שהמצביעים צריכים לחזור לעבודה אחרי מימוש זכותם הדמוקרטית. למרות זאת, כיוון שההמתנה להצבעה ארוכה, רוב המצרים מתייחסים ליום הזה כאל יום חופש. על פי רוב, ההצבעה נערכת בנפרד לגברים ולנשים - יש קלפי לכל מין בכל אזור בחירה.

 

סגן ראש מפלגת "החירות והצדק" המזוהה עם האחים המוסלמים, עסאם עריאן, אומר היום כי הוא אינו רואה עוד צורך בהפגנות במצרים, בשל תהליך הבחירות שהחל הבוקר. "אם תהיה נהירה של מיליונים שילכו לבחור, כולם יהיו חייבים לקבל את רצון ההמונים", הסביר. בראיון לעיתון "אל-חיאת" הוא הוסיף כי העם המצרי החליט על גורלו, וכי מי שישלוט במצרים הוא מי שיבחר העם דרך הקלפיות. בנוסף, קרא עריאן לצעירי המהפכה להתאחד כדי להביא לכך שאת הממשלה הבאה יבחר הפרלמנט.

 

הדמוקרטיה המתגוננת. חייל ברחוב בקהיר (צילום: AP) (צילום: AP)
הדמוקרטיה המתגוננת. חייל ברחוב בקהיר(צילום: AP)

 

הבחירות שייפתחו היום הן תחילתו של תהליך סבוך וממושך שיכלול שלושה סבבים. בשלב הראשון,

שמתחיל הבוקר ויימשך עד אמצע ינואר, ייבחרו הנציגים לבית התחתון. בשלב השני, בין 29 בינואר ל-11 במרס, ייערכו הבחירות לבית העליון. בסך הכול ייבחרו 498 נציגים לפרלמנט (שאליהם יצטרפו עשרה ממונים). בתום הבחירות הללו, תורכב מתוך הפרלמנט ועדה שתעסוק בניסוח החוקה החדשה של מצרים. החוקה תובא למשאל עם ורק אז יתקיימו הבחירות לנשיאות, לפי הבטחת ראש המועצה הצבאית העליונה מוחמד חוסיין טנטאווי "לא יאוחר מ-30 ביוני 2012".

 

בהכנת הידיעה השתתף אליאור לוי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תור מחוץ לקלפי, הבוקר בקהיר
צילום: רויטרס
שמירה אדוקה בקלפיות
צילום: רויטרס
תהליך סבוך וממושך. בחירות בקהיר
צילום: רויטרס
מומלצים