בנק ישראל הוריד את הריבית במשק ל-2.75%
הסיבה העיקרית להחלטת הוועדה המוניטרית לבצע הפחתת ריבית נוספת היא התעצמות משבר החובות באירופה, והחשש ההולך וגובר מההשפעה השלילית שעלולה להיות לו על מצבו של המשק הישראלי. מסוף ספטמבר ביצע בנק ישראל שתי הפחתות ריבית, בשיעור מצטבר של 0.5%
החששות ממיתון גברו על הרצון להוריד את מחירי הדירות : הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה הערב (ב') כצפוי להוריד את הריבית לחודש דצמבר ב-0.25%, לרמה של 2.75%.
החלטת הוועדה תאמה הפעם את התחזיות המוקדמות של רוב הפעילים בשוק ההון. מאז סוף חודש ספטמבר השנה ביצע כבר בנק ישראל שתי הפחתות ריבית, בשיעור מצטבר של 0.5%.
הסיבה העיקרית להחלטת הוועדה המוניטרית לבצע הפחתת ריבית נוספת היא התעצמות משבר החובות באירופה, והחשש ההולך וגובר מההשפעה השלילית שעלולה להיות לו על מצבו של המשק הישראלי. הפחתת הריבית מוזילה את עלויות היצרנים, ומצד שני היא מקטינה את הרצון לחסוך ומעודדת צריכה, ובכך היא אמורה לתרום לעידוד הפעילות הכלכלית ולהגדלת הצמיחה.
לעומת זאת, הפחתת הריבית עשויה לגרום לירידה נוספת בשער השקל מול הדולר והאירו, ולגרום בכך להתייקרות במחירי היבוא ולעליה בשיעור האינפלציה. אולם מה שאפשר לבנק ישראל לשוב ולהפחית את הריבית, למרות החשש מעליית מחירים אפשרית, היא הרגיעה שנרשמת בשבועות האחרונים בתחום האינפלציה.
כתוצאה ממדד המחירים לצרכן הנמוך במיוחד שנרשם בחודש אוקטובר (0.1%), ירדה האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד אוקטובר 2011 לעומת מדד אוקטובר 2010), לרמה של 2.7% והיא נמצאת לכן כעת בתוך תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה המשלה (3%-1%). מגמת האינפלציה בארבעת החודשים האחרונים נמוכה הרבה יותר ומסתכמת בשיעור שנתי של 0.9% בלבד. גם האינפלציה הצפויה ל- 12 החודשים הבאים שמעריכים האנליסטים השונים בשוק ההון נמצאת בתוך תחום היעד ומסתכמת כעת ב- 2.3%.
את החלטת הריבית קיבלה כאמור הפעם, בפעם השנייה מאז הקמת בנק ישראל לפני 57 שנים, הוועדה המוניטרית של בנק ישראל, ולא נגיד הבנק כפוסק יחיד. הוועדה, שחוק בנק ישראל החדש העביר אליה את כל סמכויותיו של הנגיד בתחום המוניטרי, מונה שישה חברים, מהם שלושה חברים מחוץ לבנק ישראל. את החלטותיה מקבלת הוועדה המוניטרית בהצבעה, ובמקרה של שוויון קולות תינתן לנגיד, שעומד בראשה, זכות הצבעה כפולה.
תגובות
אברהם נובוגרוצקי, יו"ר ועדת כלכלה בהתאחדות התעשיינים: "על הנגיד להמשיך ולהוריד את הריבית, זאת לנוכח החששות הגוברים מגלישה למיתון עולמי חמור, אשר יוסיף ויפגע ביצוא הישראלי, זאת לצד חולשתו של השוק המקומי".
נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, יהודה אלחדיף: "סוף סוף הגיעה זריקת המרץ לה ממתין המגזר העסקי מזה מספר חודשים. הפחתת שיעור הריבית במשק היא צו השעה נוכח התעצמות משבר החובות באירופה , עליית הסיכוי לקריסת גוש האירו, אי התרחבות בפעילות במשק ,הירידה ביצוא ובצריכה הפרטית לנפש וההאטה בקצב האינפלציה במשק. צעד זה משקף מדיניות שקולה ואחראית של הבנק המרכזי, שתכליתה לתמוך בפעילות המגזר העסקי ובצמיחת המשק, והוא בבחינת צינור חמצן לעסקים הקטנים בכלל ובתעשיה בפרט".
גולן ספיר, משנה למנכ"ל סיגמא בית השקעות להחלטת הריבית: "נגיד בנק ישראל מרגיש את ההאטה בארה"ב והמשבר האירופאי כשהם בדרכם האווירית לנמלי ישראל. הודעת ה-OECD ובנק ישראל בדבר הפחתת תחזיות הצמיחה, לצד התמתנותה של האינפלציה, מיעוט עסקאות הנדל"ן המעידות על החלשות קטר הנדל"ן, והדו"חות החלשים של ענקיות הקמעונאות, יוצרים חשש אמתי לעמידותה של מדינת ישראל באתגרים הכלכליים ובשמירה על רמת אבטלה נמוכה".
יאיר דרורי, האנליסט הראשי של תכלית-דיסקונט, מעריך כי "אנו צופים עוד 3-4 הפחתות ריבית בשנה הקרובה, כאשר התזמון יהיה בהתאם להתפתחויות הכלכליות בעולם. שער הדולר הנוח יחסית והאינפלציה הנמוכה, יאפשרו לנגיד להמשיך בהפחתות הריבית ויביאו לנחיתה רכה למשק הישראלי, על רקע המשבר העולמי". דרורי מציין עוד, כי: "הפחתת הריבית הצפויה של הנגיד, מתבצעת נוכח הנתונים המצביעים על האטה משמעותית בצמיחה והדאגות מאירופה אשר ממשיכות למקד את תשומת לב העולם בכלל ובנק ישראל בפרט".