ידלין: לאיראן יש חומר שמספיק כיום ל-4-5 פצצות
ראש אמ"ן לשעבר קרא לשיתוף פעולה עם צבאות "בעלי יכולת טובה יותר מישראל", והצהיר כי "ישראל לא לבד. כשאיראן תצהיר שיש לה גרעין, ייפתחו אפשרויות נוספות, אך בכל מקרה אין 150 אלף טילים". ומה דעתו על התבטאויותיו של דגן?
"יש לאיראן כיום חומר שמספיק לארבע-חמש פצצות" - כך הצהיר היום (ג') ראש אמ"ן לשעבר, אלוף (במיל') עמוס ידלין, שפרש מצה"ל לפני כשנה. לדבריו, במקרה שיפרוץ עימות בין ישראל לאיראן, "יהיו גורמים בינלאומיים שירסנו אותו".
איראן בדרך לפצצה - כל הכתבות והפרשנויות בעמוד מיוחד
עוד בערוץ החדשות :
עם כניסתו לתפקיד ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי, הדגיש ידלין כי "כאשר איראן תצהיר שיש להם גרעין, ייפתחו לישראל אפשרויות נוספות והיא לא תהיה לבד. צריכים להיות עם ערוצים פתוחים עם מי שיש להם יכולות צבאיות טובות יותר מאשר לישראל".
ידלין התייחס גם לאופי הדיון שהתפתח בנושא, וביקר את הבמה הפומבית עליה מתנהל הוויכוח. "מאז וינוגרד, בכירי השלטון והצבא מקפידים לקיים דיונים ארוכים בכל נושא ביטחוני. במדינה דמוקרטית לא מקבלים החלטות ב-SMS או בכיכר העיר, אלא בפורומים המתאימים. לא בפורום של שני אנשים, אלא רחב יותר", אמר.
באשר להתבטאויותיו של ראש המוסד לשעבר, מאיר דגן, שתקף את הדרג המדיני על כוונתו, לכאורה, לפעול נגד איראן, הבהיר ידלין כי דגן הוא "איש מקצוע שהיה בדיונים הסודיים. הוא צריך לדעת על מה נכון לדבר ומתי צריך לגזור שתיקה".
לדברי ידלין, תוכנית הגרעין האיראני עומדת בפני שש אסטרטגיות אפשריות: רב-שיח עם איראן, כפי שהיה ב-2009, הטלת סנקציות, מאבק חשאי, הפעלת כוח קשה על איראן, שינוי משטר או השלמה. "הסנקציות שקיבלה מועצת הביטחון מאז הוגש דוח סבא"א אינן כואבות ולא משתקות מספיק כדי לגרום לאיראנים לשנות את תפיסתם. כדי שסנקציות כאלה יהיו יעילות וייגעו בפיננסים ובאנרגיות של איראן, רוסיה וסין צריכות להסכים. לסנקציות אפשר להתרגל ואפשר גם לעקוף".
"אין 150 אלף טילים"
בנוגע למאבק החשאי המתנהל, אמר ידלין כי "באיראן קורים דברים שארצות הברית וישראל מואשמות בהם לאחרונה. דברים אלו מכוונים כנראה לגרום לפיגורים בתוכנית האיראנית". להערכתו, "איראן גרעינית היא איום קיומי אבל אני לא אומר שביום שיהיה להם גרעין הם יתקפו את ישראל".
באשר לאפשרויות התגובה האיראניות, הבהיר ראש אמ"ן לשעבר כי "האיראנים יגיבו לתקיפה ישראלית ולא יופתעו מכך, אבל אני רוצה להבהיר: אין 150 אלף טילים ויש הבדל בין רקטות קצרות טווח לרקטות ארוכות טווח. רובן לא מדוייקות והסיכויים לפגוע במטרות שאליהן כוונו הוא לא גבוה".
לגבי הסוגיה המצרית והאמירות בתקשורת על סיכוי למלחמה עם מצרים אם יבוטל הסכם השלום, אמר ידלין: "הסכם השלום יכול לעבור לפריזר או להתבטל, אך פגיעה בהסכם אינה בהכרח מלחמה. מצרים תתייצב בפני בעיה כלכלית גדולה בכל הנהגה שתבחר, ומלחמה עם ישראל תקשה עליהם מאוד. ישראל צריכה להביט סביבה ולראות שמצבה האסטרטגי
נהיה מסובך יותר ולכן צריך שיהיה צבא שייתן מענה להסתברויות נמוכות אך עם משמעויות חמורות".
אתמול התייחס אגף המודיעין של צה"ל לפיצוץ המסתורי באיראן, לפני כשבועיים. "הפיצוץ שהיה באתר הפיתוח לטילי קרקע-קרקע בכוחו לעכב או להפסיק את המשך הפיתוח באותו ציר (באותו מרכז פיתוח)", אמר ראש חטיבת המחקר באמ"ן, תת-אלוף איתי ברון, בסקירתו בפני חברי ועדת החוץ והביטחון של הכנסת. עם זאת, הוא ציין כי "יש לתת את הדגש לכך שלאיראן מסלולי פיתוח נוספים מלבד אותו מתקן".
Read this article in English