שתף קטע נבחר

 

דיוויד קמרון: לאירועים באיראן יהיו השלכות חמורות

ראש ממשלת בריטניה אמר בתום ישיבת חירום עם אנשיו כי הממלכה תשקול בימים הקרובים אילו צעדים לנקוט נגד טהרן, על רקע הפריצה לשגרירות שלה וההרס שזרעו בה מפגינים. "זו חרפה", האשים. הערב בבירת איראן: עימותים, פצועים ועצורים

השקט שב הערב (יום ג') לרחובות טהרן, אחרי שעות של משחקי חתול ועכבר של משטרת איראן עם המפגינים שפרצו לשגרירות בריטניה ולמתחם דיפלומטי נוסף, וזרעו בהם הרס. בזירה הבינלאומית, לעומת זאת, המשבר רחוק מסיום: ברחבי העולם כולו הביעו זעזוע מההסתערות על מבני השגרירות, שמהווה הפרה בוטה של אמנת וינה לשמירה על נציגויות זרות.

 

צפו בגינוי של שר החוץ הבריטי לאירועים באיראן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הידיעות שעניינו אתכם החודש ב-ynet:

 

עם רשימת המגנות נמנות כעת לא רק בריטניה, ארה"ב וצרפת, אלא גם מועצת הביטחון של האו"ם, שבה חברות גם רוסיה וסין, המתייצבות בדרך כלל לצד איראן. בהצהרת גינוי לא-מחייבת שאותה אישרו פה אחד כל 15 חברות המועצה, נכתב כי היא "מגנה באופן הנחרץ ביותר את ההתקפה על שגרירות בריטניה בטהרן".

 

ההמון מסתער על השגרירות בטהרן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

שר החוץ של בריטניה, וויליאם הייג, הודיע הערב כי אחרי שארצו בחנה היטב את העניינים, התברר לה שלכל אנשי הסגל הדיפלוטי שלה באיראן ובני משפחותיהם - שלום. עם זאת, הוא הדגיש כי איראן עומדת בפני "השלכות חמורות" בעקבות העובדה שאפשרה למהומות להימשך. ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, כינס ישיבת חירום בהשתתפות מקורביו, ובסיומה הצהיר גם הוא כי לאירועים בטהרן יהיו "השלכות חמורות", וכי בריטניה תשקול אילו צעדים לנקוט בימים הקרובים.

 

ההתקפה על השגרירות היא "חרפה" (צילום: MHER NEWS) (צילום: MHER NEWS)
ההתקפה על השגרירות היא "חרפה"(צילום: MHER NEWS)
 

"ההתקפה על שגרירות בריטניה בטהרן היום הייתה מקוממת ובלתי ניתנת להצדקה. הכישלון של ממשלת איראן בכל הקשור להגנה על אנשי הסגל הבריטים והרכוש הוא חרפה", אמר קמרון. "ממשלת איראן חייבת להכיר בכך שיהיו השלכות חמורות לכישלונה בכל הקשור להגנה על אנשי הסגל שלנו. נשקול אילו צעדים עלינו לנקוט בימים הקרובים".

 

מפריחים לאוויר מסמכים שנלקחו מהשגרירות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפריחים לאוויר מסמכים שנלקחו מהשגרירות(צילום: AFP)

 

שר החוץ הייג אמר: "מדובר בהפרה בוטה של אמנת וינה, שדורשת להגן על דיפלומטים ונציגויות דיפלומטיות בכל מצב. אנחנו רואים בממשלת איראן אחראית לכך שלא ננקטו הצעדים המתאימים כדי להגן על השגרירות כנדרש". הייג סיפר כי שוחח אחר הצהריים עם שר החוץ של איראן, עלי אכבר סאלחי, ומחה בפניו רשמית על האירועים.

 

בבריטניה רואים בממשלת איראן אחראית לאירועים (צילום: MHER NEWS) (צילום: MHER NEWS)
בבריטניה רואים בממשלת איראן אחראית לאירועים(צילום: MHER NEWS)
 

מקור בריטי הכחיש הערב את הדיווחים כאילו שישה מאנשי הסגל הדיפלומטי של בריטניה בטהרן נלקחו כבני ערובה לזמן קצר. מוקדם יותר דווח בסוכנויות ידיעות באיראן כי משטרת איראן שחררה כמה אנשי סגל שהוחזקו על-ידי סטודנטים. "היה מצב מבלבל מדי פעם, אבל לא הייתי משתמש במונח 'בני ערובה'", אמר אותו מקור, שביקש להישאר בעילום שם. הוא הודה למשטרת איראן על התערבותה: "המשטרה ניסתה להבטיח את שלומם של חלק מאנשי הסגל שלנו, ואנחנו מודים לה על כך", אמר, "אבל המצב הזה לא אמור היה להיווצר מלכתחילה".

 

קרעו את תמונות המלכה אליזבת

המהומות בטהרן החלו בצהריים, כשמאות מתפרעים פרצו לשגרירות הבריטית במהלך הפגנת אלפים שנערכה מולה במחאה על הסנקציות החדשות שהטילה בריטניה על ארצם. הם זרעו הרס והעיפו מסמכים מהחלונות. זמן מה אחר כך פרצו מאות אחרים למתחם דיפלומטי נוסף, בצפון טהרן, שבו משתכנים דיפלומטים מבריטניה וממדינות נוספות. במתחם הזה גם לומדים ילדיהם של הדיפלומטים.

 

פורצים לשגרירות ארה"ב ב-1979. המראות שוחזרו היום (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פורצים לשגרירות ארה"ב ב-1979. המראות שוחזרו היום(צילום: EPA)

 

המתפרעים ניפצו חלונות, קרעו תמונות - כולל זו של אליזבת מלכת אנגליה -  ובזזו את שני המתחמים, ואף שפונו בסופו של דבר על-ידי המשטרה - חזרו אליהם אחרי שעה קלה ופרצו שוב למבני השגרירות. המשטרה השתמשה בגז מדמיע כדי לפזרם, ונרשמו פצועים הן בקרב כוחות הביטחון והן בקרב המתפרעים. גם עצורים היו.

 

עברו שעות למן תחילת האירועים ועד שמשטרת איראן השיגה שליטה עליהם, אולם גורם איראני רשמי, שביקש להישאר בעילום שם, התעקש בשיחה עם סוכנות הידיעות "רויטרס" כי המשטר בטהרן לא שלח את המפגינים, אלא הם פעלו על דעת עצמם. עם זאת, בדיווח בסוכנות הידיעות האיראנית הרשמית אירנ"א, המשמשת כשופרו של משטר האייתוללות, נמסר כי המפגינים שפרצו לשגרירות תפסו "מסמכי ריגול" ומסמכים סודיים נוספים, מה שאפשר לפרש כמתן לגיטימציה מסוימת למהלך.

 

המלכה אליזבת לא גרה כאן יותר. מפגין מראה את זעמו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המלכה אליזבת לא גרה כאן יותר. מפגין מראה את זעמו(צילום: EPA)

 

למרות ההכחשה הרשמית של המשטר האיראני כי הוא זה שיזם את הפריצה לשגרירות, הפגנות כמו זו שהתקיימה היום ליד השגרירות הבריטית מאורגנות בדרך כלל על-ידי ארגוני סטודנטים תומכי השלטון, הנהנים מעצימת עין של המשטר וכוחות הביטחון.

 

כמעט שש שעות אחרי תחילת המהומות פרסם משרד החוץ האיראני התנצלות על האירועים. "משרד החוץ מביע צער על ההפגנות שהובילו לכמה מקרים של התנהגות בלתי מתקבלת על הדעת...", נכתב בהודעה שפורסמה בסוכנות הידיעות

איסנ"א. "אנחנו מחויבים לחוק הבינלאומי בכל הנוגע לחסינות ולביטחון של דיפלומטים ומתקנים דיפלומטיים, ומכבדים אותו".

 

היחסים בין הרפובליקה האיסלאמית לממלכה המאוחדת התערערו בשבוע האחרון, לאחר שלונדון הטילה סנקציות על הבנק המרכזי של איראן, בגין סירובה להשעות את תוכנית הגרעין. טהרן החליטו בעקבות זאת "להעניש" את הבריטים ואישרו שלשום בקריאה ראשונה בפרלמנט את הורדת דרג היחסים הדיפלומטיים עמם. כמו הסטודנטים, גם חברי הפרלמנט קראו לאחר ההצבעה "מוות לאנגליה".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסירים את דגל בריטניה בטהרן. "המשטר אחראי"
צילום: רויטרס
עשן מעבר לשער השגרירות בבירה האיראנית
צילום: AFP
המשטרה התעוררה באיחור
צילום: AFP
מסמכי ריגול בשגרירות?
צילום: Mahdi Marizad FARS NEWS AGENCY
דגלי בריטניה הועלו באש
צילום: MHER NEWS
המפגינים זרעו הרס בשגרירות
צילום: MHER NEWS
מומלצים