שתף קטע נבחר

זיהום אחרי שאיבת ביציות הוא דבר שכיח? מדריך

הטרגדיה בה מתה צעירה בת 35 מזיהום לאחר שעברה שאיבת ביציות הביאה לחשש רב בקרב זוגות העוברים טיפולי פוריות. מי מורשה בישראל לבצע את ההליך, עד כמה הוא בטוח והאם יש סיבה לדאגה? כל התשובות

אתמול (ב') מתה אישה בת 35 לאחר שלקתה בזיהום קשה בעקבות שאיבת ביציות במסגרת הליך טיפולי פוריות שעברה. היא אמנם סבלה ממחלת רקע אוטואימונית קשה, אולם קיבלה אישור רפואי לבצע את ההליך, אותו כבר עברה בעבר ואף ילדה בעקבותיו את בתה הבכורה. 

 

טיפולי פוריות - כל המידע:

טיפולי פוריות: כל מה שצריך לדעת לפני שמתחילים

מא' עד ת': על פוריות, טיפולי הפרייה ומה שביניהם  

 

המקרה הקשה עורר חשש בקרב זוגות העוברים טיפולי פוריות. האם מדובר בחשש או מוצדק, עד כמה שכיח זיהום לאחר שאיבת ביציות ואילו תופעות לוואי נוספות עלולות להתרחש? שאלות ותשובות.

 

מהי שאיבת ביציות?

מדובר בפרוצדורה המתבצעת כחלק מטיפולי הפוריות, במהלכה נשאבות ביציות מהאישה ומועברות

למבחנות, שם הן מופרות עם זרעונים ומוחזרות לרחם ליצירת תהליך הריון.

 

עד כמה שכיח הטיפול?

מדי שנה עוברות בישראל כ-30 אלף נשים טיפול בשאיבת ביציות.

 

כיצד מתבצעת שאיבת ביציות?

ההליך מתבצע בחדר הניתוח. תחת הרדמה מלאה ותנאים סטריליים, מוחדר מתמר אולטרסאונד לנרתיק, כשבקצהו מחט ארוכה. הגינקולוג מנקב את השחלה ומשם שואב כמות של עד כ-20 ביציות. לאחר מכן מועברת המטופלת לחדר ההתאוששות, ומשפגה השפעת ההרדמה והאישה שבה למצב הכרה מלאה היא משוחררת לביתה.

 

האם יש צורך בטיפול אנטיביוטי?

על פי ההנחיות, שאינן חד משמעיות, יש לטפל אנטיביוטית בנשים במצבי סיכון ספציפיים, כמו במחלת "אנדומטריוזיס" או בדלקות כרוניות. אולם במרבית המקרים לא נוהגים בישראל להמליץ על טיפול אנטיביוטי לפני או אחרי שאיבת הביציות.

  

עד כמה שכיח זיהום לאחר שאיבת ביציות?

מדובר בתופעת לוואי נדירה מאוד. על פי הספרות נעה השכיחות בין 0.3% ל- 0.6% מהמקרים. פרופ' מרתה דירנפלד, מנהלת היחידה ל-IVF בבית החולים כרמל בחיפה ויו"ר האיגוד הארצי לחקר הפוריות, השוהה בימים אלו בבית חולים בלונדון, מסרה הערב ל-ynet: "אני עובדת 30 שנה בטיפולי פוריות, ולא נתקלתי באף מקרה של זיהום לאחר שאיבת ביציות. גם כאן בבריטניה המצב דומה".

 

האם קיימות תופעות לוואי נוספות?

תופעת לוואי נוספת, נדירה גם כן, היא דימום שלאחר הטיפול. לפיכך במקרים רבים נדרשת המטופלת לבצע ספירת דם לאחר הטיפול, במטרה לוודא שלא התרחש דימום פנימי עקב קרע בשני כלי דם גדולים המצויים סמוך לאיזור השחלה.

 

האם כל רופא רשאי לבצע שאיבת ביציות?

החוק אינו מתייחס למגבלות כלשהן לשאיבת ביציות. בישראל גם לא קיימת תת התמחות בטיפולי

פוריות עבור גינקולוגים. עם זאת, קיימת בקרה של משרד הבריאות והאיגודים המקצועיים לפוריות וגינקולוגיה אחר בתי החולים המורשים לבצע טיפולי פוריות. בתי חולים אלה מקבלים לעבודה רק גינקולוגים המנוסים בטיפולי פוריות.

 

כיצד יש לבחור את בית החולים בו ייעשה טיפול שאיבת הביציות?

"כל בתי החולים בישראל בהם מתבצעים הטיפולים, כולל בית החולים 'אסותא', הם בעלי סטנדרטים גבוהים יחסית לעולם המערבי ובטוחים", אומרת פרופ' מרתה דירנפלד. "אני אומרת זאת בלב שלם ובביטחון מוחלט. המקרה מצער מאוד, אינני מכירה אותו, ואני מניחה שנדע יותר לאחר שיתבררו הפרטים המלאים, אולם ייתכן ומצבה הרפואי הבסיסי הוביל לטרגדיה הקשה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טיפולי פוריות. פחות מאחוז סיכון לזיהום אחרי שאיבת ביציות
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים