שתף קטע נבחר
 

כך נוצלה המחאה ליישום תוכנית המס של נתניהו

האם ראש הממשלה תפס טרמפ על המחאה? כבר חצי שנה לפני פרוץ ההפגנות תכנן האוצר רפורמת מס, שעיקריה הופיעו בהמלצות ועדת טרכטנברג - כך עולה מדברים שאמר ל-ynet חבר הוועדה יורם גבאי. פרק המיסוי הוא היחידי שאושר עד כה, בעוד שעתיד 3 הפרקים שעוסקים ברווחת האזרחים אינו ברור

המלצות ועדת טרכטנברג בנוגע למיסוי נידונו בממשלה חצי שנה לפני שפרצה המחאה החברתית והיתה כוונה לאשר אותן בכל מקרה - כך עולה מדברים שאמר ל-ynet חבר הוועדה, ראש מינהל הכנסות המדינה לשעבר, יורם גבאי, בכנס המסים השנתי של דלויט-בריטמן-אלמגור-זוהר והתאחדות התעשיינים.

 

 

לדברי גבאי, שישה חודשים לפני פרוץ המחאה הוא השתתף בדיון עם הנהלת האוצר, שבו הוצע, בין היתר, להעלות את מס החברות, להקפיא את מתווה ההפחתה במס הכנסה, להגדיל את הפרשת המעבידים לביטוח לאומי וצעדים נוספים. לדבריו, היתה הסכמה כללית שיש לנקוט בצעדים אלה, נוכח התחזיות לירידה בצמיחה, ראיות לכך ששיעור מס החברות המופחת אינו תורם לצמיחה וטענות על כך שנטל המס העקיף גדל בשל ההפחתה במסים הישירים.

 

חיזוק לטענה נשמע גם מפיו של יו"ר התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, שאמר היום בכנס ברמת גן: "אני לא רוצה להשמיץ את טרכטנברג, אבל רוב ההמלצות (בפרק במיסוי - א.ל) כבר שכבו מזמן במחשבים של האוצר ופשוט מצאו הזדמנות להעביר אותן".

 

גם מנכ"ל התאחדות התעשיינים, רואה החשבון אמיר חייק, אמר כי "אנשי אגף תקציבים העבירו לתוך הדו"ח את כל מה שבא להם".

 

ההפגנה בכיכר המדינה. עשו באזרחים שימוש ציני? (צילום: בן קלמר) (צילום: בן קלמר)
ההפגנה בכיכר המדינה. עשו באזרחים שימוש ציני?(צילום: בן קלמר)

 

דו"ח טרכטנברג שהוצג כמענה לדרישות המחאה החברתית, כולל ארבעה פרקים: פרק מיסוי שנועד להגדיל את הכנסות המדינה ושלושה פרקים הכוללים שורה של המלצות שמטרתן להסיט את אותם כספים לטובת הציבור. למרות שפרק המיסוי אושר בממשלה במהירות מפתיעה, שלושת הפרקים האחרים טרם עלו לדיון בישיבת הממשלה ובמשרד ראש הממשלה מסרבים לנקוב במועד שבו ידונו בפרקים.

 

"קריטריונים חילוניים, קואליציה חרדית"

אמש אמרו מקורות באוצר ל"ידיעות אחרונות" כי קיים ספק האם יאושרו כל ההמלצות המדברות על הסטת התקציבים לטובת הציבור, בשל התפתחות משבר החובות באירופה והתערערות המצב הביטחוני באזור. רואה החשבון אילן בירנפלד, השותף המנהל של פירמת רואי החשבון שאירחה את הכנס, אמר בנוגע לכך כי "רק לפני כמה שבועות הצהירה הממשלה שתאמץ את ההמלצות כמקשה אחת, אך באחרונה שומעים שהמדינה רוצה להעלות את מס הדלק בניגוד להמלצות. המסר הוא שמה שהיה הוא שיהיה".

 

שר האוצר וראש הממשלה - צוחקים אחרונים? (צילום: נועם מושקוביץ ) (צילום: נועם מושקוביץ )
שר האוצר וראש הממשלה - צוחקים אחרונים?(צילום: נועם מושקוביץ )

 

גם יורם גבאי, שהיה כאמור חבר בוועדה, מודה כי הוא אינו מאמין שכל ההמלצות ייושמו. לדבריו, "אם יאשרו את כל ההמלצות, אכן מדובר במהפכה. אך זה יהיה קשה מאוד. הבשורה העיקרית שלנו בתחום הדיור היא הגדלת היצע הקרקעות, אך צעדי הסבסוד לא יעבדו כי הקריטריונים שלנו הם חילוניים בעוד שהקואליציה היא חרדית". בדבריו כיוון גבאי להמלצות בנוגע להקצאת פרויקטים של בנייה לדיור מוזל במסגרת מחיר למשתכן בשכר דירה מפוקח.

 

מהדברים עולה חשש כי עוצמת המחאה החברתית נוצלה על מנת לתת רוח גבית לצעדים של העלאת מסים שתוכננו זה מכבר, בעוד שהצעדים שמטרתם להסיט תקציבים לטובת הציבור מעוכבים ובממשלה קיימת ציפייה שאירועי השעה (משבר החובות והידרדרות המצב הביטחוני באזור) יספקו צידוק להתחמקות מהם.

 

  • הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה בנימין נתניהו
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
צילום: עמית שעל
יורם גבאי
צילום: עמית שעל
מנואל טרכטנברג
צילום: מוטי קמחי
מומלצים