שתף קטע נבחר

 

קוד אתי בעולם המשפט: לא להעליב, לא לזלזל

המלצות הוועדה לבחינת התנהלות עורכי דין ושופטים יצרו, למעשה, מסמך התנהגותי. על הפרק: שימוש בסלולרי, ויכוחים ואיחורים. ביניש: "האווירה החברתית שוחקת את תרבות הדיון"

"קוד אתי" לשופטים ועורכי דין. פסקי דין תוך זמן סביר, שליטה בחומר, כבוד הדדי והימנעות מקטיעת דברי הפרקליטים, אלו רק חלק מהמלצות הוועדה לקידום התנהלות דיונית-תרבותית בבתי המשפט, שהגישה היום (ד') דו"ח המסכם את פעילותה. עורכי הדין אף הם זכו להתייחסות במסמך, שבמסגרתו צוין כי עליהם להימנע משימוש במכשירים אלקטרוניים בבית המשפט. דרך ארץ ונחת בבית המשפט היו שתיים מדרכי הביטוי המועדפות שצוינו בדו"ח מבחינת הפרקליטים.

 

הידיעות שעניינו אתכם החודש ב-ynet:

 

בראש הוועדה, שבחנה היבטים שונים של התנהלות עורכי הדין ושופטים בבתי המשפט, עמדה שופטת בית המשפט העליון בדימוס, טובה שטרסברג כהן. היא הגישה את הדו"ח לנשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, ולראש לשכת עורכי הדין, עו"ד דורון ברזילי, ולמעשה, חיברה באמצעות ההמלצות מעין קוד אתי.

 

שר המשפטים, נשיא המדינה ונשיאת העליון (צילום: נועם מושקוביץ ) (צילום: נועם מושקוביץ )
שר המשפטים, נשיא המדינה ונשיאת העליון(צילום: נועם מושקוביץ )
 

בין היתר, קבעה הוועדה כי מרגע הגעתו של תיק לטיפולו של שופט, האחריות לניהולו באופן תקין, הוגן, יעיל ואיכותי מוטלת עליו, וכן תחילת הדיון בו וסיומו בפרק זמן סביר. עוד כותבת הוועדה כי על השופט להגיע לכל דיון כשהוא שולט בחומר וכי עליו לשמור על ניטרליות ועל יחס שוויוני בין הצדדים ולהתייחס אליהם בכבוד.

 

הוועדה מציינת כי בסמכותו של השופט להפסיק התנהגות בלתי הולמת מצד עורך דין כלפי חברו, כלפי עדים ובמיוחד כלפי בית המשפט. על השופט להימנע מלקטוע בתכיפות את טיעוני עורך הדין, אולם בסמכותו להתערב במקרים המתאימים על מנת להשליט סדר ותרבות דיון.

 

"שופט לא יתבטא בעל פה או בכתב בביטויים פוגעים או מעליבים כלפי עורכי הדין, כלפי מתדיינים, כלפי עדים וכלפי כל מי שנותן חלק בהליך המשפטי או נוכח באולם הדיונים", כתבה הוועדה במסמך, תוך שהיא קוראת לנהוג באיפוק ובריסון גם מול התגרות וליצור אווירה נינוחה באולם.

 

עם זאת, מציינת הוועדה כי בסמכותו של השופט להקצות מראש זמן לטיעון ולהפסיק טיעון בלתי רלוונטי, מתלהם או משתלח. עוד נכתב כי שופט לא יתערב התערבות יתר בחקירת עדים, אך גם לא ירשה חקירה שיש בה משום עלבון, הפחדה או הטעייה.

 

לדברי הוועדה, שופט לא יכפה ולא יפעיל לחץ על עורכי דין ולקוחותיהם להגיע לפשרה. בנוסף, עליו להקפיד על תחילת שעת הדיונים שנקבעה ולהימנע מקביעת תיקים רבים לאותה שעה.

 

קידות והלכות סלולר

הוועדה התייחסה גם להתנהלות עורכי הדין, וציינה כי אלו צריכים להופיע בבית המשפט בצורה מסודרת ומכובדת, להתייצב לדיון בזמן ולהימנע מהגשת בקשות לדחיית מועדי דיון ללא סיבה ראויה. עוד כותבת הוועדה כי עורכי הדין צריכים להיכנס לאולם ולצאת ממנו בשקט ומבלי להפריע לדיון, וכן צריכים להימנע מלעשות שימוש כלשהו במכשירים אלקטרוניים באולם.

 

הוועדה הדגישה כי עם הכניסה לאולם וביציאה ממנו, עורך הדין צריך לקוד קידה לעבר בית המשפט ואף לקום ולעמוד כאשר השופט נכנס ויוצא מאולם הדיונים. לדבריה, עורך הדין צריך לפנות אל השופט בגוף שלישי ולא להתקרב לדוכן השופט אלא אם הוזמן לעשות זאת.

 

בהמלצותיה, הדגישה הוועדה כי עורכי הדין צריכים להקפיד על השמעת דבריהם והעלאת טענותיהם בנחת ובדרך ארץ ולהשיב לשאלות בית המשפט בצורה מכובדת ומנומסת. "עליך להימנע מהתפרצות לדברי השופט היושב בדין ומעימות מילולי ומווכחנות והתנצחות עמו". נכתב בקוד האתי.

 

עורך הדין צריך להתבטא בשפה מכובדת ונקייה, כותבת הוועדה, לא להעיר הערות בקול או לקרוא קריאות ביניים ועליו לקבל ולכבד כל החלטה וכל פסק דין של בית המשפט גם אם זה לא לרוחו. עוד נכתב כי עו"ד צריך לכבד את חברו שמנגד לא להתפרץ לדבריו ולהימנע מחקירה נגדית שאינה נוגעת לעניין ואינה הוגנת.

 

לא לפנות אל השופט, לא לאכול

אולם הדיונים זוכה אף הוא להתייחסות הוועדה, שקוראת לציבור לבוא לבית המשפט בלבוש הולם ומסודר, לשמור על שקט במסדרונות, ולקום עם כניסת השופט לאולם ועם יציאתו ממנו. הוועדה אוסרת על האזרח להשתמש באולם במכשירים אלקטרוניים, להכניס דברי מאכל ושתייה ולנהל שיחות באולם במהלך דיון. על פי הדו"ח, האזרח לא רשאי לפנות אל השופט, אלא אם כן השופט נתן אישור לעשות זאת ואם פנה לשופט, עליו לקום ולדבר בנחת ובדרך ארץ.

 

הוועדה מפנה את תשומת הלב למחסור החמור בשופטים בישראל, וקובעת כי העומס הרובץ על בתי המשפט הוא הגורם המכריע לתופעה של אי שמירה על מזג שיפוטי מצד שופטים, ואי קיום כללי התנהגות דיונית תרבותית מצד עורכי הדין. ברוח זו, הומלץ לשפר את סביבת העבודה של השופטים, העובדים בתנאים קשים מבחינת המבנה והציוד, ולהקצות לכל שופט פקיד עזר צמוד.

 

הנשיאה ביניש הודתה לוועדה ואמרה כי "דווקא בימים אלה יש חשיבות עליונה לשמירה על תרבות הדיון בבתי המשפט. זו משפיעה גם על הכבוד שניתן למערכת המשפט ולהליך המשפטי ומהווה יסוד מיסודותיו של ההליך ההוגן, ונדבך באמונו של הציבור במערכת השפיטה ובשופטיה. למרבה הצער, הערך החשוב הזה הולך ונשחק במהלך השנים עקב אווירה חברתית שנוצרה כאן. דו"ח הוועדה הוא ניסיון לבלום תופעה חברתית מסוכנת זו".

 

הוועדה הוקמה בעקבות הצעתו של יושב ראש הלשכה הקודם, עו"ד יורי גיא רון, שיחד עם הנשיאה ביניש קידם את נושא תרבות הדיון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ביניש. "תרבות הדיון הולכת ונשחקת"
צילום: גיל יוחנן
שטרסברג כהן. קוד אתי בבית המשפט
צילום: עמית שאבי
מומלצים