בריטניה: לא נוקמים באיראן, סנקציות עקב הגרעין
שרי החוץ האירופים דנים בהחרפת הסנקציות על משטר האייתוללות, הבריטים מדגישים שלהסתערות על השגרירות אין קשר לכך: "הדאגה הגדולה יותר היא מפרויקט הגרעין, שמסכן את המזרח התיכון ואת העולם". אז מה על הפרק?
הסתערות ההמון האיראני על השגרירות הבריטית בטהרן הובילה לפינוי הצוות הדיפלומטי ולמשבר החמור ביותר בין המדינות, אבל בבריטניה מתעקשים כי הכוונה להחריף את הסנקציות על משטר האייתוללות נובעת מתוכנית הגרעין - ולא מההתפתחויות האחרונות. שר החוץ הבריטי, וויליאם הייג, אמר הבוקר (יום ה') כי בריטניה תקרא להחרפת הסנקציות הכלכליות על טהרן, בפגישה היום של שרי החוץ של האיחוד האירופי בבריסל.
בדרך לפצצה - כל הכותרות והפרשנויות:
ברק העלה לפייסבוק ידיעת הפיצוץ באיראן: "כן ירבו"
"אני אתמוך בהגברת הסנקציות הכלכליות על איראן, בעיקר כדי להגביר את הבידוד של הסקטור הכלכלי האיראני", אמר הייג לרדיו BBC, זמן קצר לפני תחילת הפגישה. הוא הדגיש כי הסנקציות החדשות אינן נקמה על הפרת הריבונות הבריטית בשגרירות בטהרן: "אני מדגיש שהצעדים הללו, שאני מקווה שנסכים עליהם היום, קשורים לתוכנית הגרעין האיראנית. אלו לא צעדים הבאים בתגובה למה שקרה בשגרירות".
"הדאגה הגדולה יותר שלנו, דאגה לטווח הארוך, היא מפרויקט הגרעין האיראני, מהסכנה שאורבת לשלום המזרח התיכון והעולם בכלל", הוסיף שר החוץ הבריטי. "בגלל הסיבה הזו אני מקווה שנסכים היום על החרפת הסנקציות של האיחוד האירופי על איראן".
מקורות דיפלומטיים אמרו אתמול כי התקרית האלימה בטהרן - שהובילה לגירוש שגריר איראן מלונדון, לפינוי השגרירות הבריטית בטהרן ולהשבתם של כמה שגרירים לאירופה להתייעצויות - עלולה לעודד את החברות באיחוד להטיל עוד עיצומים על המדינה, שמסרבת לשים סוף לתוכנית הגרעין השנויה במחלוקת שלה. הייג הדגיש, עם זאת, כי הסיבה לאותם צעדים היא דו"ח סבא"א, שהראה כי איראן ממשיכה להתקדם לעבר הפצצה.
בין היתר, ייתכן שהאיחוד יחליט לאסור ייבוא נפט איראני לאירופה וכן יטיל סנקציות על הבנק האיראני המרכזי. כמו כן, אירופה צפויה להוסיף 180 שמות לרשימה השחורה של אישים איראנים שעליהם מוטלות סנקציות. עם זאת, בקרב מדינות אחרות באיחוד, ובהן ככל הנראה יוון, ישנה התנגדות לצעדים חריפים נגד טהרן.
שוחררו 11 מעצורי ההתפרעות
בנוסף לדיון בסנקציות, האיחוד האירופי צפוי לפרסם גם הודעת אזהרה לטהרן, שבה יביע "זעם" על תקיפת השגרירות הבריטית. מומחים העריכו כי הצעד הבא עשוי להיות החזרת כל השגרירים האירופיים מאיראן, כאקט של סולידריות עם לונדון. כבר אתמול הודיעו צרפת, גרמניה והולנד כי הן משיבות את שגריריהן להתייעצויות, בעוד איראן הזהירה את לונדון מתגובה לגירוש שגרירה.
בינתיים, משטרת איראן שחררה ממעצר 11 סטודנטים, שנעצרו בהתקפה על מתחם השגרירות הבריטית. בסוכנות הידיעות האיראנית "פארס" דווח כי הם נעצרו במעון השגריר הבריטי בצפון הבירה האיראנית, בעת שכוחות הביטחון פינו את המתפרעים מהמקום. לפי דיווחים בכלי התקשורת באיראן, המשטרה עצרה בין 12 ל-15 בני אדם בהתפרעות, שכללה הורדת הדגל הבריטי, השלכת מסמכים מהחלונות, זריקת בקבוקי תבערה וקריעת תמונות של המלכה אליזבת.
Read this article in English