שתף קטע נבחר

 

הסנאט אישר סנקציות נגד הבנק המרכזי האיראני

החשש מהגרעין האיראני עולה על הפחד מהתייקרות הנפט, קבעו המחוקקים שאישרו את הסנקציות על הבנק המרכזי. אם יעברו גם את ההצבעה בבית הנבחרים, הן יפגעו קשות בייצוא הנפט מאיראן. דני אילון בוושינגטון: "ישראל וארה"ב מתואמות לחלוטין בנושא"

כבר לא מפחדים מהתייקרות הנפט: בעוד שבאירופה התקשו להגיע להסכמה על הטלת איסור קניית נפט מאיראן, בסנאט האמריקני אישרו הלילה (יום ו') פה אחד סנקציות חריפות נגד הבנק המרכזי במדינה. ההחלטה עוד צפויה לעלות לאישור בבית הנבחרים, אך אם תתקבל - תפגע קשות בייצוא הנפט וביכולת הפיננסית של איראן.

 

בדרך לפצצה - כל הכותרות והפרשנויות:

  • רוב הישראלים: לוותר על גרעין אם איראן תעשה כן

    הלחץ על איראן גובר: אמברגו נפט בדרך?

     

    חברי הסנאט ציינו בדיון כי האיום של איראן גרעינית עולה על החשש מעליית מחירי הנפט. לעומתם, שרי האיחוד האירופי שדנו בנושא אמש, נמנעו מנקיטת צעד דומה - שהוא עליית המדרגה המשמעותית ביותר שיכולה להיות נגד הרפובליקה האיסלאמית בניסיון להניאה מפיתוח תוכנית הגרעין שלה - והסתפקו בהוספת 180 אישים וגופים איראניים לרשימת העיצומים האירופית.



    ממשל אובמה, מצדו, מקדם ביתר שאת סנקציות נגד איראן והחל להפעיל לחץ על מדינות המערב להפסיק לקיים קשרים פיננסיים עם הבנק המרכזי, לקראת הטלת חרם רשמי. במקביל, הוא פועל לאיתור חלופות לנפט האיראני בקרב יצרניות הנפט הגדולות האחרות - סעודיה, עיראק ולוב.

     

    בכירים אמריקניים דנו בנושא אתמול גם עם גורמים ישראליים, בהם נציגי המוסד, אגף המודיעין בצה"ל ומערכת הביטחון, שהגיעו לוושינגטון במסגרת דיאלוג אסטרטגי חצי שנתי. המפגש, שהיה הראשון בין שני הצדדים מאז פרסום הדו"ח החמור של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, עסק בעיקר בהערכות מצב ובצעדים שיש לנקוט נגד איראן כדי להביא לעצירה מוחלטת של תוכנית הגרעין.

     

    "לחץ אמיתי יביא לשינוי ההתנהגות האיראנית"

    "ישראל וארצות הברית מתואמות לחלוטין בנושא האיראני", הצהיר בתום הפגישה סגן שר החוץ, דני אילון, שעמד בראש המשלחת הישראלית לשיחות. לדבריו, שתי המדינות מחויבות לנטרל את האיום האיראני וההתרשמות היא שהאמריקנים נחושים לקדם מהלכים פיננסיים משתקים נגד איראן. "הדיאלוג היה מאוד ממצה ומועיל, ואני מעריך שנראה תוצאות בשבועות הקרובים", הוסיף אילון.

     

    בשיחה עם כתבים ישראלים בוושינגטון, אמר עוד סגן שר החוץ כי "יש תמימות דעים עם האמריקנים לפיה איראן מאוד פגיעה מבחינה כלכלית ופוליטית. לחץ על הבנק המרכזי, על ייצוא הנפט ועל ייבוא מוצרים חיוניים ישפיע באופן מהותי על היכולת של משטר האייתולות לפעול ואפילו לשרוד. לחץ אמיתי חזק היום יביא לשינוי ההתנהגות האיראנית".

     
    שגריר ישראל בוושינגטון, מייקל אורן, הוסיף כי "האמריקנים נחושים למנוע מאיראן לפתח נשק גרעיני ואנחנו סומכים על הנחישות של הנשיא אובמה".

    תת-מזכירת המדינה האמריקנית, ויליאם ברנס, שהשתתף בשיחות, הביע גם הוא אמון באפשרות לבלום את הפעילות הגרעינית באיראן. "ברור לכולם כי איראן היא האתגר הגדול ביותר הניצב בפנינו היום במזרח התיכון", ציין בהודעה שפורסמה לאחר הפגישה. "המשך המאמצים של הקהילה הבינלאומית קריטי ויכול להביא לשינוי בהתנהגות של איראן ולמנוע ממנה לפתח יכולות נשק גרעיני".
  •  

    Read this article in English

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    כור גרעיני באיראן. יותר מאיים מהנפט
    צילום: EPA
    דני אילון. "תוצאות בשבועות הקרובים"
    צילום: מתי אלמליח
    ויליאם ברנס. "מאמצי הקהילה הבינלאומית קריטיים"
    צילום: AFP
    מומלצים