שתף קטע נבחר
 

על הכוונת: המרדף אחרי נמרי השלג הנדירים

חוקרים רדפו במשך חודשים אחרי רוחות הרפאים הנדירות בדרום סיביר – נמרי שלג נדירים. מצלמות מעקב משוכללות שהוצבו בהרים מושלגים בגובה של כ-4,000 מטר ובטמפ' של 20 מעלות מתחת לאפס, הצליחו לתעד את הטורפים

20 מעלות מתחת לאפס. הרים מושלגים וקשים לגישה לא הרתיעו את משלחת החוקרים מרוסיה וארה"ב. העדויות הנדירות שהגיעו מתושבי הכפרים בהרי אלטאי, בדרום סיביר, הצביעו על כך שנמרי השלג המסתוריים מצליחים לשרוד באחד המקומות הקרים בעולם.

 

"בשנים האחרונות תושבים מקומיים מדווחים לנו על תצפיות נדירות ומועטות ביותר של נמרי שלג בדרום סיביר. בעיקר כשהם נמצאים עם עדרי הצאן שלהם בשטח או כשהם יוצאים לצוד בטריטוריות של הנמרים", אומרת ג'ניפר קאסטנר, מנהלת פרויקט שימור נמרי השלג בארגון "פרויקט אלטאי", בראיון מיוחד ל-ynet מביתה בקליפורניה.

 

עד היום הצלחנו להתחקות אחרי נמרי השלג רק באמצעות סימנים שהם הותירו בשטח. גללי צואה, שריטות על סלעים ואפילו שתן שהותז על עצים וסלעים כדי לסמן טריטוריות".

 

צילום: The Altai Project

 

 

מצלמות מעקב בהרים המושלגים

כדי לעקוב ולזהות את הנמרים הנדירים החליטו החוקרים להסתייע בציוד מעקב משוכלל, שיאפשר את תיעודם בטבע ללא התערבות או פגיעה בשגרת חייהם. מלכודות המצלמה פועלות ברגע שהן מזהות חום גוף או תנועה, הן חסינות בפני פגעי מזג האוויר ומסוגלות גם לצלם בשעות הלילה.

 

היתרון הגדול - לא צריך אדם שיתפעל את המצלמה בעת הצילום, ניתן להציב אותן כמעט בכל מקום אפשרי ואף להגן עליהן עד כמה שאפשר מפני סקרנות תוקפנית של החיות. כך הושגו במהלך השנים האחרונות מאות אלפי צילומים של חיות בר בכל רחבי העולם.

 

"המצלמות מאפשרות לנו לקבל עדות פיזית לנוכחותן של נמר השלג באזורים מסויימים וגם על קיומם של מיני חיות נוספים. במקרה של נמרי השלג, התיעוד מסייע לנו גם לזהות כל אחד מהנמרים ולהבדיל ביניהם על פי הסימנים הייחודים על פרוותו של כל נמר. כך למעשה, אנחנו יכולים לחקור ולעקוב אחרי מסלול החיים של כל נמר באזורים דמוגרפיים שונים ולהעריך את האוכלוסיה שלהם", מוסיפה קאסטנר. "בהתחשב בכך שמספרם מוערך ב-15 פרטים לכל היותר. מדובר באחד הטורפים הנדירים באזור".

 

נמר שלג ברוסיה שתועד במאי השנה
 

האתגר היה להגיע למקומות בהם הנמרים צדים

סרגיי ספיטאן, ראש משלחת המחקר המדעית ואחד מהמומחים הגדולים לנמרי שלג ברפובליקת אטלאי בסיביר, ומייעץ לקרן הטבע העולמית ולארגוני שימור ברוסיה, במטרה לעקוב ולחקור את הטורפים הנדירים, יצא לשטח עם חוקרים נוספים.

 

הם מצאו 15 אתרים בהם היו עדות לקיומם של החתולים הגדולים. בשטח התגלו עקבות בשלג, גללי צואה של נמרים שריטות על סלעים ועצים ואפילו שרידים לסימוני טריטוריה באמצעות שתן על סלעים.

 

"בסך הכל החוקרים הציבו 10 מצלמות שפעלו ברציפות במשך כחודש בתנאי מזג אוויר קשים", היא אומרת. "אבל האתגר הגדול ביותר בהצבת המצלמות הוא ההגעה לאתרי המחקר ובחירת המקומות להתקין את המצלמות. כדי להציב את המצלמות בשטחים כה עצומים עם סיכוי לתעד את החיות, אנחנו זקוקים לידע מתקדם על נתיבי הציד והשיטוט המועדפים על הנמרים, וצריכים להיזהר בהצבה הפיזית של המצלמות בשטח הקשה לגישה. מדובר בהרים שאין אליהם דרכי גישה סלולות ומרוחקים כמעט מכל אזור מיושב". 

 
גורי נמר שלג במונגוליה
 

פחות מ-7,500 נמרי שלג נותרו בעולם

נמרי השלג נפוצים במדבריות מרכז אסיה ובמישורי היבשת, ונוהגים לשהות באזורים הרריים שגובהם עולה על 5,500 מטר. לפי ההערכות, מספרם של נמרי השלג בטבע עומד על 4,500 עד 7,500 פרטים בלבד ואוכלוסייתם מפוזרת בשטחיהן של 12 מדינות.

 

הנמרים מצויים כיום בסכנת הכחדה חמורה. מספרם בטבע ירד ב-20 אחוז במהלך 16 השנים האחרונות.  אחת הסיבות לכך היא סחר בעורות ובפרוות הנמרים שנמכרים בשוק השחור בעשרות אלפי דולרים. איום נוסף על עתידם של הנמרים הוא רועי צאן שהורגים אותם, לאחר שהחיות תוקפות את עדריהם וגורמים להם לנזקים כלכליים כבדים.

 

כדי להפחית את הסיכויים להרג נקמה על ידי הכפריים, בשנים האחרונות מפצים ארגוני טבע רועי צאן על כל חיית משק שנטרפה או נפגעה מנמר. בשנים האחרונות חלה עליה בכמות הנמרים שנלכדו בחיים במטרה למכור אותם כחיות מחמד.  בקרן הטבע העולמית (WWF) בירכו על התגלית וציינו כי יתכן שהאוכלוסיה שהתגלתה מתרבה עם נמרי שלג באזור מונגוליה.

 

נמר שלג צד יעל 
נמר שלג בסין

 

בחודש שעבר הגיעו החוקרים בחזרה לשטח כדי לקחת את המצלמות ולבדוק האם הצליחו ללכוד לראשונה תמונות של נמרי שלג ולדברי קאסטנר, הם נדהמו לגלות שני נמרים וחיות בר נוספות שחלפו מול עדשות המצלמה.

 

הנמרים צולמו בשעות היום ובלילה, כשהם מסיירים באזורי ההרים בחיפוש אחר מזון ומקומות לינה. על פי הנתונים מהמצלמות, תועדו הנמרים שורדים בהצלחה גם בטמפטורות נמוכות של 20 מעלות מתחת לאפס. 

 

נמרי שלג צעירים במונגוליה

 

לדבריה, עיקר האיומים על הנמרים באזור סיביר הם בעיקר ציד. "ציידים משתמשים במלכודות כדי לתפוס את הנמרים למטרות של סחר בפרווה ובאברים. רבים מהם נוקמים בנמרי השלג שצדים את עדרי הצאן שלהם.

 

בשנים האחרונות גובר האיום על השטחים הפתוחים עקב תכנון להקים צינורי גז לאורך ההרים המגיעים עד לסין וכן עבודות כרייה של מחצבים. כדי לשרוד נמרי השלג חייבים לצוד והטרף הטבעי שלהם – כבשי הרי ארגלי, יעלים סיביריים ועזי הרים – משוטט בשטחים נרחבים וכל זה עומד בפני סכנת פיתוח", היא מסכמת ומקווה שבעתיד יוכלו לזהות עוד נמרים נדירים באזור. "אומנם הם לא חייכו למצלמה, אבל זה מדהים לראות אותם שורדים בטבע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נמר שלג במונגוליה. פחות מ-7,500 נותרו בעולם
צילום: WWF
אחד הנמרים שתועד משוטט בהרים (צילום: Sergei Spitsyn)
צילום: The Altai Project
צילום: WWF
עד כה היו רק סימנים בשטח לקיומם של הנמרים
צילום: WWF
צדים אותם בעבור פרוותם
צילום: WWF-US
אזור הרי אטלאי בדרום סיביר
צילום: WWF-Canon
יעל שחלף מול המצלמה בהרים (צילום: Sergei Spitsyn)
צילום: The Altai Project
מומלצים