שתף קטע נבחר

 

השופטת מרים נאור מזהירה: תיוג שופטים - סכנה

יומיים אחרי הביקורת חסרת התקדים של ביניש, הזהירה נשיאת העליון המיועדת אחרי גרוניס מפני הניסיון "לתייג" שופטים - מבלי להזכיר את שמו של מועמד הימין לעליון, נועם סולברג: "שופט חייב לשמור מכל משמר על היעדר מחויבות לאיש"

אחרי ההתבטאות החריגה של נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש , שהזהירה מפני הסתה נגד השופטים - ביקורת על הפוליטיקאים גם מצדה של שופטת העליון מרים נאור: בכנס של העמותה למשפט ציבורי בים המלח מתחה נאור ביקורת על הניסיון "לתייג" שופטים - רמז לאנשי הימין בוועדה לבחירת שופטים שפועלים למינוי נועם סולברג לבית המשפט העליון.

 

ימים של טלטלה סביב בית המשפט העליון:

ביניש בשיחה עם ריבלין: הביקורת - לא נגד כולכם

"הגיעו מים עד נפש". ביניש הלמה בשרים

מזוז לעליון? "לא על תקן השופט המזרחי"

ביניש: שרים וח"כים במסע הסתה נגד העליון

 

"סברתי שראוי להתייחס לעניינים גם בשל אופנה חדשה שחדרה לחיינו הציבוריים, האופנה לתייג שופטים ופסיקותיהם כשייכים למחנה זה או אחר", אמרה נאור, "תיוג כזה נעשה שלא בטובתם של שופטים, גם אם נדמה לעתים שהתיוג יכול לקדם אותם. עצמאותו של שופט, ולא רק בבית המשפט העליון, היא מנכסי צאן ברזל של מערכת המשפט. בלי היעדר תלות ובלי עצמאות מחשבתית אין משפט ואין צדק".

 

נאור (מימין) ועמיתותיה. "שופט לא רשאי להבטיח מה יפסוק" (צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות) (צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות)
נאור (מימין) ועמיתותיה. "שופט לא רשאי להבטיח מה יפסוק"(צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות)
 

"עורך דין שמתמנה לשופט, או שופט המתמנה לערכאה גבוהה יותר, חייב לשמור מכל משמר על היעדר מחויבות לאיש", הוסיפה השופטת הבכירה, שצפויה בעתיד להתמנות לנשיאת בית המשפט העליון. "אל לו בשבתו לדין להיות מחויב למי שפעלו למען מינויו. אל לו להיות מחויב לחברי הוועדה לבחירת שופטים שהצביעו עבורו. אין לצפות משופט או מועמד לשיפוט שיבטיח בין במפורש ובין במשתמע כיצד יפסוק בעתיד בסוגיה כזו או אחרת. אל נא לחברה לצפות ממנו לתת התחייבות כזו לא באמירה מפורשת וגם לא בקריצת עין".

 

האדומים והצהובים 

נאור ביקשה מהנוכחים לדמיין מדינה רחוקה, שבה קיימות שתי מפלגות - אדומה וצהובה: "שוו בנפשכם כי מועמד לשיפוט מתבקש במסגרת שימוע להשיב לשאלתו של אחד האדומים 'הלנו אתה אם לצרינו'. אם יאמר 'אדום אני', ימצא עצמו בעלותו על כס השיפוט במלכוד. אם יתדיין בפניו מתדיין צהוב ירגיש המתדיין הצהוב כי המשחק מכור ולא יהיה לו אמון בבית המשפט. שימו עצמכם בנעליו של כל מי שמשתייך על המחנה הצהוב כדי להבין עד כמה מזיקה מחויבות כזו למערכת המשפט. קיימת סכנה שהשופט יאמר, אולי אפילו שלא במודע, כדי לא להיראות בציבור אדום, 'אפנה בדין דווקא לשיטתם של הצהובים'".

 

נאור התייחסה גם להצעה לערוך למועמדים לבית המשפט העליון שימוע בוועדת החוקה של הכנסת, הצעה שנפלה בינתיים. "הכרעה כזו בדין גם היא פסולה", אמרה, "כך או כך - עמדות שיביע השופט במסגרת שימוע או תיוגו כשייך למחנה כזה או אחר עלולות לפגוע בהכרעה עצמאית ובלתי תלויה, ובאמון הציבור ברשות השופטת".

 

בית המשפט העליון. "נתקלים שוב ושוב בתיוג פוליטי" (צילום: רון פלד) (צילום: רון פלד)
בית המשפט העליון. "נתקלים שוב ושוב בתיוג פוליטי"(צילום: רון פלד)

 

"חלילה לנו לצפות מהשופט לכל הצהרה או אפילו לרמז בשאלה מה יפסוק אם ימונה", הוסיפה השופטת, "ארחיק לכת ואומר כי שופט לא רשאי להבטיח, לא לחבריו לכס השיפוט ואפילו לא לעצמו, מה יפסוק בעתיד בסוגיה כזו או אחרת שתתגלגל לפתחו".

 

נאור הדגישה כי יש לה אמון מלא בשופטים בישראל, וציינה כי הם "שואפים להמשיך לקיים מערכת משפט בה גם 'האדומים' וגם 'הצהובים' ימשיכו לזכות לאוזן קשבת, ובסופו של יום יפסוק בית המשפט על פי הכרתו ומצפונו. אפשר שדבריי מובנים מאליהם, אבל משעלה ולא בפעם הראשונה רעיון השימוע בפני גוף פוליטי ומשאנו נתקלים שוב ושוב בתיוג פוליטי של שופטים, סברתי שראוי שייאמר גם המובן מאליו ושראוי להשמיע את הדברים בפורום הזה".

 

השר איתן: לגיטימי לדון בדרכים למינוי שופטים 

גם השופטת בדימוס דליה דורנר נאמה בכנס, והתייחסה לדברים שאמרה שלשום ביניש. "הדברים הקשים של נשיאת העליון נאמרו בדם לבה על מה שנעשה", ציינה. השר מיכאל איתן, מאידך, מתח ביקורת על מקורבי ביניש שאמרו כי הצעות החוק בעניין בית המשפט מזכירות את גרמניה בשנת 1933: "לקחת כבר היום כל

הצעה ולומר שמדובר בחזרה לגרמניה של 1933 וחוקי נירנברג זה לא מוצדק, זה לא נכון וזה לא הוגן. דרכי מינוי של שופטים הן נושא לגיטימי לדיון".

 

שר המשפטים לשעבר, דניאל פרידמן, תקף בכנס את האקטיביזם השיפוטי של בית המשפט העליון ואמר כי "בג"ץ הפך למשטרת מוסר. מתחילים להתעניין מה זה דברים לא מוסריים ומה ההשלכות של העניין זה... הגענו למצב שיש שיבוש מוחלט למינויים בדרגים הגבוהים".

 

פרידמן התייחס בין היתר לאי-מינויה של פרופסור רות גביזון לעליון. "כשפוסלים פרופסורית כי יש לה אג'נדה זו פסילה פוליטית לא כי היא חברת מפלגה", אמר, "דעותיה לא מפלגתיות, אבל דעותיה בדבר מעמד בית המשפט אלה דעות שאני קורא להן דעות פוליטיות. זו השקפת עולם פוליטית. בחירה בין שופט אקטיביסט או לא אקטיביסט היא החלטה פוליטית".

 

במקביל, הוציאה העמותה למשפט ציבורי גילוי דעת נגד הצעות החוק הפוגעות בבית המשפט העליון ונגד "התבטאויות חסרות יסוד של אנשי ציבור מסוימים, שמטרתן להטיל דופי בשופטים". העמותה, עליה נמנים שופטי עליון בדימוס ומשפטנים, אף קראה לשר המשפטים יעקב נאמן לסכל את ההצעות העלולות לפגוע בשלטון החוק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נאור. "אופנה חדשה - לתייג שופטים"
צילום: דן בלילטי
צילום: ג'ורג' גינסברג
"ביניש דיברה בדם לבה". דורנר
צילום: ג'ורג' גינסברג
צילום: ירון ברנר
פרידמן. "בג"ץ הפך למשטרת מוסר"
צילום: ירון ברנר
מומלצים