מצביעים: מתמחי שיבא ורמב"ם קיבלו את ההסכם
בבתי החולים ברחבי הארץ מתכנסים המתמחים כדי לדון בסיכום בין הרופאים לאוצר. אם יקבלו אותו, יימשכו מכתבי ההתפטרות והמאבק הארוך יגיע לסיומו. "לא באמת השגנו משהו, אבל יש את אלו שמסתפקים בפירורים", אמרו חלקם עם החזרה לעבודה
לקראת סיום הסכסוך הארוך? המתמחים בבית החולים שיבא בתל-השומר ורמב"ם בחיפה קיבלו הבוקר (יום ג') את עקרונות הסיכום החדש בין הרופאים לאוצר. הבוקר דנים בהסכם גם בבית החולים מאיר בכפר-סבא. בהמשך היום יתכנסו המתמחים בבית החולים איכילוב בתל-אביב.
רפואה במשבר - עוד כותרות ב-ynet:
ביניש נזפה - והאוצר קיבל המתווכים שהציעה
מסתמן: ההסכם עם הרופאים ייפתח אחרי 3 שנים
המתמחים לשטייניץ: הכוחניות תוביל לסילוקך
אם המתמחים יקבלו את ההסכם הם ימשכו את מכתבי ההתפטרות שלהם ובכך יגיע לסיומו אחד המאבקים הארוכים ביותר בתולדות המדינה. "המטרות הושגו ונוצר אופק משמעותי למתמחים ולמומחים הצעירים", סיכם מנכ"ל משרד הבריאות, פרופסור רוני גמזו.
גם לאחר שחזרו לעבודתם, הביעו חלק מהרופאים אי שביעות רצון. "אנחנו מבינים שאין פה בשורה - לא הצלנו את הרפואה בישראל, אבל נכון לעכשיו, זה הטוב ביותר שיכולנו לקבל", אמר ל-ynet ד"ר גיל הר-זהב, מתמחה בבית החולים. "הבנו שבשלב הזה, זה או לקבל את ההסכם שהציגה ההסתדרות הרפואית או את העקרונות האלו, אבל אני חושב שגם אזרחי מדינת ישראל ואפילו גם באוצר כבר יש הבנה שתנאי ההעסקה של הרופאים לא יכולים להיות כך, ואני מקווה שזה יועיל לנו בהסכמים העתידיים", הדגיש הר-זהב.
ד"ר יאיר לנדאו, מתמחה בבית החולים, היה עוד פחות מרוצה מההישגים. "לא באמת השגנו משהו, אבל יש את אלו שמסתפקים בפירורים. אני, בשביל השקט הנפשי שלי, יצאתי לפני סוף ההצבעה כדי שלא יגידו שאנחנו גרידיים והסכמנו רק לכסף. שום שיפור של המערכת לא הושג". באשר לתוכניותיו העתידיות, הבהיר לנדאו כ "מעולם לא הפסקנו לעבוד למעשה, אז אני ממשיך לעבוד כרגיל, אבל בוא נגיד שהעתיד לא ורוד עבור מערכת הבריאות".
בבית החולים רמב"ם התקיימה לפני הצהריים אסיפה, בה השתתפו מעל 50 מתמחים שהתפטרו בגל האחרון. 49 מתוכם הצביעו בעד ו-4 התנגדו בטענה כי מדובר ב"ניצחונה של הרפואה הפרטית בישראל", שאר הרופאים המתמחים שאמורים להצביע יעשו זאת באמצעות מיילים.
ד"ר רונן בר יוסף, מתמחה במחלקת ילדים בבית החולים ואחד מאנשי הוועד, אמר כי בהסכם החדש לא הושגו הישגים גדולים, אבל "הרווח הוא בתחום תנאי העבודה למתמחים ולצעירים יש אופק לעתיד ושיפור התנאים".
ד"ר אודי ארגד, חבר ועד נוסף ומתמחה במחלקת הנשים, אמר כי "לראשונה בהיסטוריה הוסכמה והועלתה על הכתב ההכרה כי גם למתמחים הנושאים ברוב הנטל בבתי החולים מגיע יום מנוחה ואין סיבה שמספר התורנויות יהיה בלתי מוגבל. הוסכם על שש תורנויות בחודש ופיצוי הולם אם יש יותר תורנויות עד למצב שבו מספר התורנויות" הדגיש.
לשאלת כתב ynet, הוסיף ארגד כי "אין עוררין על כך שראשי ההסתדרות הרפואית נכשלו, בניתוק שלהם מכלל הרופאים ובעיקר מבתי החולים והמתמחים. העובדה היא שבהסכם המקורי לא הייתה שום התייחסות למתמחים ואפילו הוסכם שהם יסעו באותן ההסעות עם האחיות למרות שלוחות הזמנים שלהם שונים לחלוטין, עד כדי כך הניתוק גדול. הם לא מוכנים להודות בכישלון, באחריות שלהם לפיאסקו שיכלו למנוע מלכתחילה. זו הסיבה שנמשיך ונפעל במסגרת ארבל (הארגון החדש של בתי החולים) בתוך ההסתדרות".
אחד המתווכים בין האוצר לרופאים המתמחים אמר הלילה כי הצדדים הגיעו להבנות בכמה נושאים "שנותרו פתוחים עד כה". לדבריו, אורך ההסכם נותר תשע שנים, אבל בעוד כשלוש שנים תבחן אותו ועדה מחדש. הצדדים הגיעו להבנות בנוגע למענק למתמחים, שינוע סביב 50 אלף שקל לרופא. המענק יינתן בשני חלקים, אחרי שלב א' של ההתמחות ואחרי שלב ב'. כמו-כן הוחלט מה הסמכויות של הוועדה, שתבחן את ההסכם שנית בתחילת 2015.
נקודות אלו נוספו להבנות שהיו עד כה במהלך ההידברות. רופאים מומחים צעירים יקבלו מענק של 7,000 שקלים עבור כוננות נוספת, אם יעבדו כל שבוע במשך חודש חמש שעות נוספות. קנס יוטל על בית חולים שיעסיק מתמחים ליותר מ-6 תורנויות בחודש.
"אנחנו, המתווכים, סבורים כי הרופאים השיגו במהלך ההידברות היענות לעיקר התביעות שלהם לשיפור תנאי העבודה במסגרת ההסכם", אמר שופט בית המשפט העליון בדימוס, פרופ' יצחק זמיר, שתיווך בהליך ההידברות ביחד עם פרופ' מוטי מירוני. "תקופת ההסכם נותרה כפי שנקבע בהסכם, ללא קיצור וללא הארכה. כמו כן הוסכם כי בשנת 2015 תוקם ועדה שתבדוק את המצב בפועל לאור הוראות ההסכם. אם מסמך העקרונות יאושר על ידי הרופאים ניתן יהיה לחתום עליו כבר היום".
סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, והמנכ״ל גמזו, בירכו והתייצבו מאחורי מסמך העקרונות. "מדובר בהסכם המתמקד בשיפור תנאי העבודה וההשתכרות של מומחים צעירים ומתמחים, לצד קביעת מנגנון של בדיקת ההסכם במחצית
תקופתו, באופן המאפשר תיקונים מוסכמים ושיתוף המתמחים והמומחים הצעירים באופן פעיל בתהליך".
שביתת הרופאים החלה ב-4 באפריל והסתיימה ב-25 באוגוסט, עם חתימת ההסכם בין ההסתדרות הרפואית למשרד האוצר, אבל הרופאים הצעירים סירבו להכיר בהסכם זה - ומאבקם נמשך וכלל התפטרויות המוניות, פניות לבתי המשפט והפגנות חוזרות ונשנות.