מעושרות: איך נראים גירושים באלפיון העליון
חשבון הבנק הבלתי מוגבל, בגדי המעצבים, הפינוקים, המסעדות והנסיעות לחו"ל – הסדרה "מעושרות" הפכה את חיי העשירים ל'פאן פאן פאן'. אבל מה קורה כשאותו פאן, חלילה, נגמר? עורכי הדין רועי סידי ושירי מלכה, על הצד האפל של חיי הזוהר
"מעושרות", תוכנית הטלוויזיה שחושפת את אורח חייהן של שש נשים מהעשירון והאלפיון העליון, היא הלהיט הטלויזיוני המדובר ביותר בימים אלה. מי מאיתנו לא נהנה להציץ לאורח החיים הנהנתני של אותן שש נשים המככבות בסדרה? חשבון הבנק הבלתי מוגבל, בגדי המעצבים, הפינוקים, המסעדות, הנסיעות לחו"ל – אכן. פאן, פאן ופאן. אבל מה קורה כשאותו פאן, חלילה, נגמר?
גירושים בערוץ יחסים:
בגדו בכם ונדבקתם במחלת מין? דרשו פיצויים
נשים ותלונות שווא: מה אומר החוק?
מסרבת להתגרש? אולי ימנעו ממך מזונות
איך נוהג לחיות האלפיון העליון אנחנו כבר מבינים. אבל איך הוא נוהג להתגרש? האם גירושי העשירים גם הם אופרה אחרת מזו של אנשים מן השורה? מסתבר שכן. גירושים של עשירים מתאפיינים במספר אלמנטים שלא קיימים בגירושים של בני זוג רגילים, ביניהם: תזמון כלכלי לניהול ההליך, חקירות כלכליות, נכסי הקריירה וכושר השתכרות עתידי, ניסוח הסכם סודיות, נטייה של הגבר העשיר לפנות לבית הדין הרבני, ושכירת עו"ד כלכלי נוסף לעו"ד בתחום האישי. ננסה להרחיב מעט על כל אחד מהאלמנטים הללו.
תזמון כלכלי
לתזמון כלכלי בניהול ההליך המשפטי חשיבות, לעיתים מכרעת, לתוצאות שיושגו. על אישה וגבר בעלי ממון ונכסים, ששוקלים גירושים - לשקול את מצב השווקים הפיננסיים ואת המגמות עתידיות, כי הם משפיעים על שווי הנכסים לחלוקה, בפרט כשמדובר בנכסי נדל"ן מרובים או בהשקעות בשוק המניות. גם אם ישנה בבעלות הבעל או האישה חברה שעתידה לצאת להנפקה – זהו שיקול שעל בן הזוג השני לקחת בחשבון.
אם מצב השוק חיובי והכלכלה משגשגת לא צריך למהר לחתוך או להיכנע ללחצים לחתום מהר על הסכם. לעומת זאת, אם השמיים הכלכליים הולכים ומתקדרים – עדיף לוותר פה ושם, ולצאת עם רכוש ששווה היום יותר מאשר רכוש עתידי גדול , שרובו על הנייר.
נתקלנו בתיק משפטי בו האישה התעקשה לקבל הערכת שווי של חברה פיננסית שניהל בעלה. בינתיים, החלה הקריסה הכלכלית של שנת 2008 והשווי שהתקבל היה נמוך במיוחד. במקרה זה האישה הפסידה סכום עתק יחסית להסכם שהציע הבעל בתחילת ההליכים, הסכם שביקש להימנע מהערכת השווי.
חקירות כלכליות
כטיפ כללי לחיים המשותפים, אנו מייעצים לאישה שתקפיד במשך השנים לדעת כמה שיותר על עסקי הבעל, חשבונות הבנק שלו, מיקומם, אופן רישום הנכסים, ותקפיד שהנכסים יירשמו גם תחת שמה.
התחכום הכלכלי והפיננסי אצל העשירים הוא די גבוה. הם נעזרים בעורכי דין כלכליים טובים, ולכן הרכוש מלכתחילה נרשם באופן מתוחכם. חלקו רשום בשם חברות או בשרשור או בחו"ל או בחברות בשם בני משפחה של הבעל, או בחשבונות בנק במקלטי מס בעולם. לכן חשובה החקירה הכלכלית המוקדמת.
דוגמה: גבר עשיר רשם רכוש בחשבונות בנק על שם אביו, במקלטי מס באיים הקאריבים. במהלך הגירושים טען כלפי האישה שאין להם נכסים משותפים לבד מבית המגורים ודירה נוספת ושהכנסותיה שמשו לכלכלת הבית השוטפת. האישה לא ידעה על החשבונות בחו"ל או על אופן רישומם, ולא הפעילה חקירה כלכלית. בשל כך הצליח הבעל להמנע מלחלק רכוש בשווי מיליוני דולרים.
מצד שני, אישה שהייתה מעורבת בעסקי בעלה וידעה על סכומים אותם החזיק בחו"ל אשר לא דווחו לרשויות בחו"ל, נהנית מידיעה זו במהלך הגירושים. הבעל יעדיף להגיע עם אישה כזאת להסכם לפי התנאים שתציב לו, מתוך החשש שתפנה לרשויות ותחשוף אותו.
אלימות כלכלית
אצל משפחות האלפיון, האישה בדרך כלל אינה עובדת או משתכרת סכומים זניחים, וזאת בשל רמת החיים הגבוהה שמאפשרת את הכנסת הבעל לבדו. בעת משבר בחיי הנישואים, ינסה הבעל להפעיל אלימות כלכלית על האישה באמצעות הפסקת העברות הכספים לבית ולחשבון המשותף, מתוך מטרה להביא את האישה להשבר ולחתום על הסכם גירושים, שקודם כל מיטיב עם בעלה.
לדוגמה: איש עסקים בעל עסקים בשווי עשרות מיליוני דולרים שאשתו עקרת בית, התגורר בוילה יוקרתית שרק החזרי המשכנתא בגינה עמדו על 20,000 ₪ בחודש, והוצאות אחזקת הבית עמדו על 15,000 ₪ נוספים. הבעל עזב את הבית, והפסיק לשלם את החזרי המשכנתא השוטפים כדי להביא למכירת הבית ע"י הבנק למשכנתאות. הוא גם הפסיק לשלם את הוצאות כלכלת הבית. למרבה ההפתעה, האישה לא נכנעה, פנתה לבית המשפט וזה חייב את הבעל לחזור ולשלם את כל ההוצאות בהן נשא בעבר.
נכסי קריירה וכושר השתכרות עתידי
מרבית הבעלים באלפיון העליון, יעדיפו לסגור הסכם על ידי ויתור על הבית, ולהעניק עוד סכום חד פעמי גבוה כפיצוי. לעומת זאת, האינטרס של האישה הוא לא להסתפק בכך, וליהנות גם מכושר ההשתכרות העתידי של הבעל ומנכסי הקריירה שלו שנצברו במשך השנים, כאשר הוא עבד ופיתח את עסקיו בעוד האישה החזיקה את הבית וגידלה את הילדים.
כך, בעלי מקצועות חופשיים כמו רפואה או עריכת דין שהינם בעלי פרקטיקות פרטיות משגשגות, יידרשו לשלם סכומים בגין הכנסותיהם העתידיות ולא להסתפק בסכום פיצוי חד פעמי. לשם כך חשוב לדעת מהי הבטן הרכה של הבעל ולהשתמש בזה.
לעשירים ששמם הולך לפניהם, חשוב במיוחד שימור שמם הטוב בעיני סביבתם. כאשר חשיפת סיבת הגירושים עלולה לגרום לביזוי הבעל - כמו במקרים של אלימות מילולית או פיזית כנגד האישה, הסבירות הגבוהה היא שאותו בעל יעדיף לקנות את שתיקתה של האישה בתשלום נכבד, בתמורה להסכם סודיות.
בית דין רבני או אזרחי
ברוב המקרים נשים יעדיפו להגיש תביעה לבית דין אזרחי ולא לבית דין רבני, מתוך הנחה - שאינה תמיד מוצדקת - שבית הדין הרבני טוב יותר לגברים. עם זאת, במקרים של ממון רב יש חשיבות מיוחדת למרוץ הסמכויות.
כאן ניתן לומר שמוטב לאישה לגשת לבית משפט לענייני משפחה, בעוד שלבעל עדיפה האופציה של בית הדין הרבני. מדוע? כי כשמדובר בצורך להעריך היבטים כלכליים מורכבים כמו שווי חברות ועסקים או כושר השתכרות של הבעל (מוניטין), בית הדין הרבני יתקשה לעשות זאת כי הוא לא ערכאה כלכלית.
- לייק בפייסבוק של ערוץ יחסים כבר עשיתם?
- עו"ד רועי סידי ועו"ד שירי מלכה מתמחים בדיני משפחה