לקראת סוף 2011: תכנון מס יחסוך לכם כסף
טיפול נכון במספר סוגיות מיסוי חשובות, טרם סיומה של שנת המס 2011, עשוי לחסוך לכם כסף רב. מקיזוז הפסדים בבורסה, הגשת דו"חות מס באינטרנט ועד עבודה בחו"ל. מדריך
בטור זה אסקור מספר סוגיות מיסוי חשובות שרצוי להתייחס אליהן לפני תום שנת המס 2011, וכהיערכות לתחילת שנת המס 2012. יישום ההמלצות עשוי לחסוך תשלום מסים בהיקף ניכר.
- מבצע ברשות המסים: נגבו כ-35 מיליון שקל
אושר חוק למניעת רווחים קלים של משקיעים זרים
חצאי האמיתות שגורמים לכם לא לצבור נכסים
קיזוז הפסדים בבורסה
הפסדים בבורסה ניתן יהיה לקזז כנגד הכנסות שונות, לרבות דיבידנד וריבית בתנאים מסוימים. ניצול יעיל של הפסדים, תלוי ביישום נכון של הוראות החקיקה בנושא קיזוז ההפסדים, הידועות במורכבותם הרבה.
- כל ההפסדים והרווחים הנוצרים במהלך חודש קלנדרי מקוזזים זה כנגד זה. מס שנוכה מרווחים יוחזר עם היווצרות הפסד הון מאוחר יותר באותו חודש. באופן דומה, הפסד הון מקוזז כנגד רווח הון שיווצר מאוחר יותר באותו חודש.
- אם לאחר הקיזוזים שבוצעו במהלך החודש, יסתיים החודש ברווח, יועבר המס שנוכה במקור (לאחר הקיזוז) לשלטונות המס, ולא ניתן יהיה להחזיר את המס כנגד הפסד הון שיווצר לאחר אותו חודש.
- נישום המעוניין לבצע קיזוז בין רווח שנוצר בחודש קלנדרי מסוים כנגד הפסד שנוצר לאחר אותו חודש, יכול להתחשבן מול רשויות המס בסוף השנה. החל מינואר 2012, הבנקים יוכלו לבצע קיזוז גם במהלך השנה.
- נישום המעוניין לקזז הפסדים אשר לא קוזזו בשנת 2011, צריך להגיש דו"ח לרשות המסים בשנת 2012.
מכירה רעיונית של ניירות ערך
בהתאם לרפורמת טרכטנברג במסים, אשר אושרה לאחרונה בכנסת, שיעור המס על ריבית, דיבידנד ורווח הון ריאלי לגבי יחיד, יעלה מ-20% ל-25%, ולגבי בעל מניות מהותי שיעור המס יעלה מ-25% ל-30%.
מי שימכור את המניות שלו לפני סוף 2011, המס על הרווח מהמכירה יהיה נמוך יותר. במצב זה המשקיעים עשויים למכור את אחזקותיהם בבורסה לפני סוף השנה כדי ליהנות מתשלום מס נמוך יותר על הרווחים. אולם, כדי למנוע מכירות רבות בבורסה, הוצע כי במהלך חודש דצמבר 2011 יוכל נישום לבצע "מכירה רעיונית" של המניות. הרעיון הוא שהמניות לא נמכרות באופן מעשי בבורסה אלא נקבע שער למניה (בשער שבו נסחרה המניה ביום המכירה הרעיונית), שבגינו יחושב רווח ההון. בדרך זאת, ניתן לשלם שיעורי מס נמוכים יותר בגין הרווחים.
הגשת דו"חות מס באינטרנט
רבים אינם מודעים לכך שתיקון חקיקה חדש מחייב את מרבית היחידים להגיש דו"חות מס שנתיים באמצעות האינטרנט או באמצעות מייצגים המקושרים למחשב רשות המסים. החקיקה החדשה קובעת כי רשות המסים תוכל להטיל קנסות על אי הגשת דו"ח מקוון במועד בסכום של כאלף שקל ליחיד בגין חודש איחור בהגשת הדו"ח השנתי.
רשות המסים דחתה את הפעלת מנגנון חיוב הקנסות, ולאחרונה הודיעה על מתן ארכה אחרונה שתאפשר לחייבים בהגשת דו"ח מס באינטרנט וטרם הגישו כאמור, להיערך להגשת הדו"ח בימים אלו ללא חיוב קנסות כמפורט להלן:
- דו"חות מס מקוונים לשנים 2007-2009 שיוגשו עד לסוף שנת 2011, לא יוטלו בגינם חיובי קנסות בגין חודשי הפיגור עד למועד זה. ביחס לדו"חות מס שיוגשו בגין שנים 2007-2009 החל מיום 1.12.2011 ואילך, יוטלו קנסות שונים.
- דו"ח מס מקוון לשנת מס 2010 - אושרה ארכה מיוחדת עד לסוף שנת 2011. דו"חות שיוגשו לאחר מועד זה, יחויבו בסכומי קנס.
רילוקיישן מישראל
תושב ישראל המבקש לעשות רילוקיישן למדינה זרה ולהיחשב כתושב חוץ כבר בשנת המס 2012, עליו להקפיד לעזוב את ישראל עד ליום ה-29 לינואר 2012, שכן בפקודת מס הכנסה קיימת חזקה (הניתנת לסתירה) שהוא נחשב כתושב ישראל בתנאים שונים.
בהקשר זה, קיים יתרון לישראלי המבצע רילוקיישן למדינה זרה שישראל חתומה עימה על אמנת מס. ביחס לעובדים שמבצעים רילוקיישן ואמורים לקבל אופציות מהמעביד שלהם במדינה זרה, יש לבחון את האפשרות של קבלת האופציות רק לאחר ההגירה מישראל.
השקעה של יחיד במו"פ
בהתאם לחקיקה חדשה יחסית, אם יחיד (להבדיל מתאגיד) ישקיע במניות של חברה עתירת מו"פ, המצויה בשלב הראשוני של פעילות המו"פ, בשנים 2011-2015, ההשקעה עשויה להיות מותרת בניכוי לצורכי מס, בפריסה על פני 3 שנים, בתנאים מסוימים.
היתרון בכך הוא שההשקעה תותר בניכוי לפני מכירת המניות ותגרום לחסכון במס גדול יותר, מאחר שהיא תסווג כהוצאה פירותית (לפי שיעור המס השולי) ולא כרווח הון (חיסכון במס בשיעור של 20% / 25% עד סוף 2011). לאור האמור, כדאי לבחון ביצוע השקעות עוד לפני סוף שנת 2011 כדי ליהנות מהניכוי.
ד"ר אבי נוב הוא עורך דין מומחה לדיני מסים ומיסוי בינלאומי, ובעליו של אתר האינטרנט הישראלי לתכנוני מס בינלאומיים הכולל מאמרים וחדשות מיסוי