ועידת אקלים? פליטות גזי החממה בעולם בשיא
למרות תוכניות תמריצים להפחתת הפליטות, בשנת 2010 נרשמה עלייה של 6% בפליטות גזי החממה. התורמות הגדולות: ארצות הברית, רוסיה, סין, הודו, ברזיל ודרום קוריאה. ברקע: סיכוי נמוך שמשתתפי ועידת האקלים של האו"ם יצליחו לגבש הסכם חדש שיחליף את פרוטוקול קיוטו
בזמן שנציגי מדינות מכל העולם מנסים לגבש אמנת אקלים חדשה - ולמרות ההסכמים הקיימים - פליטות גזי החממה בעולם מגיעות לנתוני שיא. מנתוני ארגון Global Carbon Project , שעוקב אחר פליטות גזי החממה, עולה כי למרות שבשנים 2009-2008 נרשמה האטה בפליטות, הרי שבשנת 2010 נרשם זינוק של 6%.
- העולם ממשיך להתחמם? היפנים נגד הסכם קיוטו העולם לא מתחמם - והירוקים לא משלמים מחיר. דעה
- ואף על פי כן… העולם מתחמם
על פי נתוני המחקר, כמות הפליטות משריפת דלקי מאובנים והפקת מלט צמחה ב-5.9% בשנת 2010, בהשוואה לירידה של 1.4% בשנה שקדמה לה, זאת למרות התוכניות ארוכות הטווח של התמריצים להפחתת הפליטות.
התורמות הגדולות לצמיחה בפליטה היו מספר קטן של מדינות מתפתחות, כמו הודו שצמחה ב-9.4%, ברזיל ב-11.6% ודרום קוריאה עם זינוק של 9.2%. הפליטות של סין, פולטת גזי החממה הגדולה בעולם, זינקו ב-10.4% ב-2010 ולמעשה הכפילו את עצמן מ-2002. לצד זאת נרשמה צמיחה של 4.1% בארצות הברית ו-5.8% ברוסיה.
בחלוקה על פי תחומים, הפחם עדיין מוביל עם 41% מכלל הפליטות, אחריו הנפט שתרם 34%, ואחריהם הפקת מלט וגז. על פי הגדרת הניו יורק טיימס, הצמיחה של השנה האחרונה היא "הגדולה ביותר מאז החל המעקב אחר הפליטות הגלובליות".
למרות ההסכם - עלייה בפליטות
אמנת קיוטו, שנכנסה לתוקף בשנת 2005, מחייבת את המדינות המפותחות- מלבד ארצות הברית – להפחית את הפליטות הממוצעות שלהן ב-5% בממוצע עד שנת 2012, לעומת הרמות שנרשמו ב-1990. אך מנתוני המחקר עולה, כי הפליטה הגלובלית דווקא צמחה מאז 1990 ב-49%.
עוד מתברר מנתונים של דו"ח חדש שנכתב בבריטניה, כי מדינות העולם לא יצליחו לעמוד ביעד של שמירה על עלייה של לא יותר מ-2 מעלות צלזיוס. ככל הנראה תירשם עלייה של בין 3 ל-5 מעלות צלזיוס עד לסוף המאה הנוכחית.
בשנה הבאה יפוג תוקפה של אמנת קיוטו וכעת השאלה המרכזית שמרחפת מעל ועידת האקלים ה-17 של האו"ם שהחלה לפני כשבוע וחצי בדרבן שבדרום אפריקה, היא האם יצליחו לגבש אמנה סביבתית חדשה שתחליף אותה. בינתיים נדמה שהסיכויים לכך נמוכים, על רקע האינטרסים הפוליטיים והכלכליים של 192 המדינות המשתתפות בוועידה ועל רקע ההאטה הכלכלית העולמית.
יפן שאירחה את הוועידה שבה גובש הסכם קיוטו בשנת 1997, כבר הודיעה באמצעות הנציג הבכיר שלה למו"מ, שלא תתמוך בחידוש ההתחייבויות שנכללו בפרוטוקול קיוטו. הסיבה לכך היא שפרוטוקול קיוטו לא כלל את ארה"ב, הפולטת השנייה בגודלה בעולם שחתמה אך לא אישררה את האמנה, את סין - הפולטת הראשונה בגודלה בעולם, וכן את הודו, ברזיל, אינדונזיה ודרום אפריקה, ששעור ההשתתפות שלהן בפליטות גזי חממה גדל מאוד בשנים האחרונות.