שתף קטע נבחר

 

האביב הרוסי: "בחירות לא יעזרו, צריך דרך אחרת"

רבבות רוסים הפגינו בשבת נגד פוטין ואנשיו - המחאה הגדולה ביותר מאז קריסת ברית המועצות. מול כוח ההמון, אפילו המשטרה נאלצה לשמור על איפוק, והטלוויזיה - לסקר ההפגנות. "בבחירות לא נחליף את השלטון, נצטרך אמצעים קיצוניים יותר"

שעות אחרי שרבבות המפגינים שהתאספו במוסקבה ובעשרות ערים נוספות ברחבי רוסיה התפזרו לבתיהם, בעולם תוהים האם ארצו של ולדימיר פוטין יכולה באמת לשנות את פניה. העובדה שהשוטרים עמדו הפעם מנגד ונמנעו מעימותים גדולים עם המפגינים, הטלוויזיה הממלכתית שדיווחה בעצמה על ההפגנות, וגם הודעת האופוזיציה על הפגנת ענק נוספת שתיערך בעוד שבועיים, עשויים ללמד שכן - אבל לכול ברור שהדרך לדמוקרטיה אמיתית במדינה עוד רצופה במכשולים.

 

רוחות של שינוי ברוסיה - כותרות אחרונות:

 

מפגן המחאה שנרשם היום (שבת) ברוסיה הוא הגדול ביותר שידעה המדינה מאז קריסת ברית המועצות. ההפגנה הגדולה ביותר נערכה במוסקבה, שם הייתה נוכחות גדולה כל כך של פעילי מחאה, עד שרבים מהמפגינים מצאו עצמם דורכים זה על אצבעות רגליו של זה. המשטרה העריכה כי במקום היו כ-30 אלף איש, אך מצילומי אוויר ניתן היה להסיק כי מספר המפגינים היה גבוה בהרבה. מארגני ההפגנה טענו כי בין 40 אלף למאה אלף איש הגיעו לכיכר ולסביבותיה. בסנט פטרסבורג הפגינו כ-7,000 איש, וביותר מ-60 ערים אחרות נערכו הפגנות שבכל אחת מהן השתתפו מאות אנשים נוספים.

 

רוסיה יצאה לרחובות. צפו

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

משטרת רוסיה דיווחה במהלך היום רק על 100 עצורים ברחבי המדינה, מספר נמוך יחסית למנגנון ביטחון שנוהג בדרך כלל לנקוט פעולה מהירה וקשה נגד התקהלויות של אנשי אופוזיציה. האיפוק שגילתה המשטרה עשוי להיחשב לאחד מכמה סימנים לכך שהאופוזיציה מוצאת עצמה במצב נוח יותר מבעבר, לפחות לטווח הקצר. בהפגנות שנערכו מוקדם יותר השבוע התעמתה המשטרה עם מפגינים, ועצרה מאות מביניהם.

 

לסימנים האלה ניתן לצרף גם את העובדה שאף שבדרך כלל הרשויות לא נותנות לאופוזיציה רשות להפגין או מגבילות משמעותית את מספר המשתתפים בהפגנות, רוב ההפגנות שנערכו בשבת קיבלו אישור רשמי. בצעד מפתיע, עיריית מוסקבה אישרה לקיים הפגנה של עד 30 אלף איש, והמשטרה לא נקטה שום מהלך כשהסתמן שמספר המפגינים גדול בהרבה. המשטרה אף אפשרה להפגנה לא-מורשית אחרת להתקיים באין מפריע ב"כיכר המהפכה".

 

מהפכה בטלוויזיה

הטלוויזיה הממלכתית, שבדרך כלל מתעלמת ממחאות האופוזיציה, שידרה הפעם תמונות לא רק של המחאה במוסקבה, שהייתה כה גדולה עד שהיה קשה שלא לדווח עליה, אלא גם מערים נוספות. ההפגנות שנערכו בשבת היו יוצאות דופן לא רק בגודלן, אלא גם בכך שמשכו גורמים מכל קצוות הקשת הפוליטית ברוסיה - מליברלים, דרך קומוניסטים ועד לאומנים קיצונים. "רוסיה המאוחדת חוללה נס, היא הצליחה לאחד את כולנו נגדה", אמר המנהיג הלאומני קונסטנטין קרילוב בהפגנה.

 

מפגינים נגד פוטין והשלטונות בסנט פטרסבורג בשבת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מפגינים נגד פוטין והשלטונות בסנט פטרסבורג בשבת(צילום: AFP)

 

בין המפגינים במוסקבה אפשר היה למצוא את אולגה, תושבת העיר בת 38 שסירבה למסור את שם משפחתה. אולגה אמרה כי עבורה תוצאות הבחירות אישרו את הטענה שבעוד שפוטין צבר כוח במהלך עשור בשלטון (הוא כיהן כנשיא בשנים 2000-2008 ומאז שימש ראש הממשלה), האזרחים שבהם הוא מושל איבדו עוד ועוד כוח. "זו המערכת שלו", אמרה.


הבחירות לדומה 2011

תוצאות הבחירות לדומה 2011
מפלגה מושבים
רוסיה המאוחדת 238
המפלגה הקומוניסטית 92
רוסיה הצודקת 64
המפלגה הליברל-דמוקרטית 56

 

פליקס, קצין צבא בדימוס בן 68, סיפר כי הוא זוכר את ההפגנות שהובילו לקריסת ברית המועצות לפני 20 שנה. הוא אמר כי הוא רוצה שפוטין ייפרד מהשלטון, אך אין לו שום תקווה שניתן יהיה להביא לכך באמצעות בחירות. "אין שום סיכוי להחליף את אלה שבשלטון במסגרת שיטת הבחירות שהם יצרו, אז נצטרך להשתמש בדרכים אחרות", הסביר בעודו מחכה לחברים על רציף ברכבת התחתית לפני הפגנה.

 

כך זה נראה במוסקבה בצהריים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כך זה נראה במוסקבה בצהריים(צילום: רויטרס)

 

פליקס התעלם מכריזתו של שוטר, שקרא ברמקול לאנשים לעזוב את התחנה. "צריך לנקוט אמצעים קיצוניים יותר, אבל

העם לא מוכן לזה עדיין... אז לעת עתה, פשוט נפגין", אמר פליקס, "אנשים חייבים לומר את אשר על לבם ולהביע את דעתם". בהפגנה במוסקבה, נראה אחד המפגינים עושה זאת בשקט. הוא עמד כמעט חסר תנועה ובידיו דף A4 פשוט שעליו נכתב: "מר פוטין, הזכויות האזרחיות שלי אינן רכושך". רוב המפגינים היו קולניים יותר. קריאות לקיים בחירות חדשות התערבבו בזעקות "פוטין הביתה!" ו"רוסיה בלי פוטין!".

 

בוריס בראנוב, אנליסט ומתרגם בן 36 ממוסקבה שחיכה ליד קיוסק בסמוך למקום ההפגנה הגדולה, אמר כי כעת השלטונות פוחדים. "ממשלות אוטוריטריות רגישות לדעת הקהל יותר ממה שרבים חושבים", הסביר. ברחובות מסביב לכיכר בולוטנאיה, אתר ההפגנה במוסקבה, נצפו מאות שוטרים שחבשו קסדות ואפודים, כאילו כדי לאשש את טענתו של בראנוב.

 

צעירי פוטין: "לנו יש 170 אלף איש אם נרצה"

דובר מפלגת "רוסיה המאוחדת" של פוטין, אנדריי איסייב, אמר במהלך היום כי "נקודת המבט של האופוזיציה חשובה מאוד, ותישמע בתקשורת, בחברה ובמדינה". עם זאת, ייתכן מאוד שהוויתורים שעושים כעת השלטונות בקרמלין הם רק ניסיון למשוך זמן בתקווה שהמחאה תתפוגג. האופוזיציה כבר הודיעה כי ההפגנה הגדולה הבאה במוסקבה תיערך ב-24 בדצמבר. לא ברור מה תעשה עד אז כדי להשאיר את המחאה בחיים.

 

מפגינים בבירת רוסיה. הבחירות לפרלמנט היו הטריגר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפגינים בבירת רוסיה. הבחירות לפרלמנט היו הטריגר(צילום: רויטרס)

 

חשוב לזכור שלמרות המחאה המתרחבת, ל"רוסיה המאוחדת" ממש לא חסרים תומכים. ראש הזרוע הצעירה של המפלגה, טימור פרוק ופנקו, צוטט בסוכנות הידיעות "אינטרפקס" כאומר שיש לו 170 אלף פעילים "שמוכנים לצאת להפגין בכל רגע" לאות תמיכה בממשלה. אין כל אינדיקציה לכך שהאופוזיציה ברוסיה אכן חזקה דיה כדי להביא לשינוי אמיתי מצד פוטין או מפלגתו, גם אם ראש הממשלה הרוסי נמצא כעת בעמדה חלשה יותר מזו שבה היה רק לפני שבוע.

 

לא תשתיקו אותה. מפגינה בסנט פטרסבורג (צילום: AP) (צילום: AP)
לא תשתיקו אותה. מפגינה בסנט פטרסבורג(צילום: AP)

 

הזרז למחאה ברוסיה היה הבחירות לדומה, הבית התחתון של הפרלמנט, בתחילת השבוע. בבחירות האלה הצטמצם אמנם משמעותי כוחה של מפלגת "רוסיה המאוחדת" של פוטין, שאיבדה כמעט 20% מהמושבים שלה, אולם היא עדיין הצליחה לשמור על רוב דחוק בפרלמנט. משקיפים רוסים וזרים טענו כי גם הרוב הזה הושג הודות לזיופים והפרות בקלפיות, טענות

שבקרמלין דחו מכול וכול. גם ארה"ב מתחה ביקורת על רוסיה בהקשר זה.

 

למרות המחאה והכרסום בכוחה של מפלגת השלטון, לפי סקרי דעת קהל פוטין הוא עדיין הפוליטיקאי הפופולרי ביותר ברוסיה. בבחירות לנשיאות ב-4 במרס הוא צפוי להיבחר לכהונה בת שש שנים. אם כך יהיה, הוא יוכל להתמודד על הנשיאות שוב, ולשלוט ברוסיה עד 2024. "פוטין לא יעזוב ולא יהיה שום שינוי משמעותי במדינה", אמר ארנס קליאביצקי, חשמלאי בן 75 שלדבריו לא הפסיד שום הפגנה נגד השלטון הקומוניסטי כשהאיחוד הסובייטי היה על סף קריסה, "אבל הרשויות צריכות לראות כמה אנחנו כועסים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוסקבה בשבת בצהריים. "הזכויות שלי לא שייכות לפוטין!"
צילום: רויטרס
ההמונים נדחסו ודרכו זה על זה
צילום: AFP
למרות ההפגנות, פוטין עדיין הפופולרי ביותר
צילום: AFP
הם רוצים אותו בחוץ, ואולי יקבלו אותו כנשיא עד 2024
צילום: AFP
מומלצים