שתף קטע נבחר

 

על הכוונת של ארדן: תמלוגי מים מינרלים וחול

השר להגנת הסביבה קורא להגביל את יצוא משאבי הטבע. לדברי ארדן, חברות המים משלמות חצי אגורה לליטר, אותו הן מוכרות ב-10 שקלים. השר מתח ביקורת גם על גובה התשלום של חברות הבנייה תמורת חול ותמלוגי מפעלי ים המלח

השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, סבור שיש להגביל את יצוא משאבי הטבע של מדינת ישראל, על מנת לוודא שהמדינה תוכל לספק לאזרחיה חשמל, מים וכימיקלים גם בדורות הבאים. "מי שמסתכל באחריות, ולא רק על האינטרס המיידי של עידוד הצמיחה והגדלת הכנסות המדינה, אלא גם על מגמת הגידול באוכלוסיית המדינה והצורך לספק משאבי טבע לדורות הבאים רואה את ההכרח שבדיון רציני על הגבלת הייצוא", אמר השר בכנס כלכלי בתל אביב.

 

 

לדברי ארדן, קיימת עדיין בעיה בניצול משאבי הטבע של מדינת ישראל, כאשר יזמים פרטיים העושים שימוש באוצרות הטבע אינם משלמים די תמלוגים לקופת המדינה וגורמים לנזק סביבתי שאינו מתומחר. "אף אחד לא לוקח בחשבון את העלות של טיפול בנזקים סביבתיים. הכי קל לא לשלם על זה ואז אנחנו בעצם מגלגלים את העלות של הטיפול על הציבור ועל הדורות הבאים. צריך להבין שאם פוגעים בסביבה ולא משלמים על זה, יום אחד יצטרכו לקצץ את תקציב החינוך כדי לתקן את הנזק".

 

ארדן התייחס לכמה מהתחומים שבהם מנוצלים משאבי הטבע של הציבור לצרכים כלכליים: לדבריו, שיעור התמלוגים שמשלמים מפעלי ים המלח למדינה הוא כמחצית משיעור התמלוגים שמשלמת יצרנית האשלג הגדולה בעולם PCS לממשלת קנדה.

 

מים מינרלים: תמלוגים נמוכים, זיהום גבוה

בנוסף, טען ארדן כי פערי המחיר בשוק המים המינרלים הם עצומים ומהווים ניצול לא הוגן של משאב ציבורי. "משלמים חצי אגורה לליטר מים מינרליים ומוכרים בעשרה שקלים", אמר השר שהוסיף כי חברות המים המינרלים גורמות לזיהום סביבתי בכך שהן מייצרות יותר ממיליארד בקבוקי פלסטיק בשנה והסיכון לסביבה אינו מגולם במחיר שהן משלמות עבור במשאב הטבע. ארדן ציין, כי הוא הקים ועדה בין משרדים שתבחן אפשרויות לעודד את הציבור לשתות מי ברז, כדי לצמצם את הצריכה של מים מינרליים.

 

לדברי השר להגנת הסביבה, אפילו החול הישראלי הפך למשאב המנוצל על ידי יזמים באין מפריע וגם החול הזה, הולך ואוזל. "נהוג לומר שימין ושמאל רק חול וחול, אבל האמת היא שאנחנו המדינה עם קצב הגידול הטבעי הגדול במערב וכדי לבנות בתים לאוכלוסיה שגדלה במהרה צריך לעשות שימוש מושכל בחול".

 

לדבריו, בבניית הנמל החדש במפרץ חיפה, עושה החברה הבונה שימוש ב-13 מיליון קוב חול שנכרה מקרקעית הים התיכון. עלות החול הזה על היבשה היא כ-150 מיליון שקל בעוד שהחברה הכורה לא משלמת שקל אחד, מפני שהחול על קרקעית הים.

 

הדברים נאמרים בימים שבהם מתמודדת המדינה עם השאלה, באיזה שיעור יש להעלות את תעריף החשמל בעקבות השיבושים באספקת גז טבעי לייצור חשמל ממצרים. השיבוש באספקת הגז הטבעי, בשעה שמאגרי הגז של ישראל אינם מפותחים דיו כדי לספק את כל צורכי החשמל של המשק הישראלי, עשוי להביא לייקור של עד 30% בעלות החשמל במשק, מהלך שיגרום לגידול ניכר בהוצאות של משקי הבית, להתייקרות רוחבית של כל המוצרים במשק ולפיטורים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השר להגנת הסביבה גלעד ארדן
צילום: יניב אוחנה
מומלצים