שתף קטע נבחר
 

ה-OECD מזהיר: חשש לבועת נדל"ן בישראל

מומחי ארגון המדינות המתועשות מביעים בדו"ח השנתי על ישראל דאגה ממחירי הדירות וקוראים לרגלוציה בשוק השכירות. בנוסף, ה-OECD מזהיר מפני הגדלת הגירעון וממליץ להעלות את המע"מ ולבטל פטור ממסים כדי לענות על דרישות המחאה. כמו כן, ישראל נקראת לאמץ את מסקנות ועדת הריכוזיות

ארגון ה-OECD חושש כי יש בישראל בועת נדל"ן. בדו"ח השנתי על הכלכלה הישראלית שהוגש היום (ב') לשר האוצר יובל שטייניץ ולנגיד בנק ישראל סטנלי פישר, כותבים מומחי הארגון כי ביחס להתפתחויות האחרונות בענף הנדל"ן, בעקבות המחאה החברתית ויוזמות ממשלתיות להורדת המחירים, "קיים עדיין סיכון שלא יהיה ניתן להשיג נחיתה רכה ושמחירי הדירות (ופירעון ההלוואות) ביחס לשכר הדירה ולהכנסות עלולים להגיע לממדים של בועה".

 

חלק ניכר מהדו"ח מוקדש לתופעת התייקרות הדירות בישראל, שהפכה לבעיה המאיימת על היציבות הכלכלית של אזרחי המדינה. הדו"ח קובע, כי מדיניות המיסוי בענף הנדל"ן, ובפרט הפטור ממס על מכירת דירה שנייה, תרמה באופן משמעותי להתייקרות הדירות וקורא לבטל את ההטבות בתחום זה.

 

באופן כללי, ציינו מחברי הדו"ח, קיימת מדיניות ממשלתית בישראל שמעודדת רכישת דירות, גם למגורים וגם להשקעה, ואינה מעודדת שוק שכירות מפותח. כדי לתקן מציאות זאת, ממליצים מחברי הדו"ח על חקיקה נרחבת שמגדירה את המותר והאסור בהשכרת דירות.

 

הדו"ח מותח ביקורת חריפה על התכניות לסיוע ברכישת דירה של ממשלת ישראל. "ניתן סיוע משמעותי למשקי בית שאינם בהכרח נצרכים", טוענים מחברי הדו"ח ומזכירים תכניות ממשלתיות אשר "נותנות העדפה ברורה למשפחות גדולות" ו"תכניות שקהל היעד שלהן מוגדר בבירור".

 

על פי מחברי הדו"ח, במקרה שלא תושב נחיתה רכה במחירים, יהיה צורך בשחרור מהיר יותר של קרקעות מינהל מקרקעי ישראל. עם זאת, הדו"ח מזהיר גם מירידת מחירים חדה מן הרצוי, שתגרום לכך שנוטלי משכנתאות ייקלעו לחובות ויסכנו את יציבות הבנקים.

 

הענקת הדו"ח (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הענקת הדו"ח(צילום: גיל יוחנן)

 

להעלות את המע"מ ולבטל פטורים ממס

הדו"ח קובע כי מדינת ישראל נמצאת בדרך הנכונה לשיפור מצב החוב החיצוני שלה והבאתו לרמה הנאותה של 60% מהתוצר. עם זאת, טוענים מחברי הדו"ח, כי התחזיות לירידה בצמיחה עלולות להביא את ממשלת ישראל למצב שבו גם העלאות המסים שאישרה הממשלה, בעקבות המלצות ועדת טרכטנברג, לא יספיקו כדי לתת מענה לצרכים החברתיים מבלי להגדיל את תקרת ההוצאות ולהרחיב את הגירעון בתקציב ואת החוב.

 

בשל כך, המליצו מחברי הדו"ח כי ממשלת ישראל תמצא מקורות נוספים למימון הוצאותיה, בעדיפות למסים אשר בנוסף להגדלות הכנסות המדינה גם משיגים מטרה נוספת. הדו"ח מציין שלושה מקורות אפשריים: העלאת המע"מ על מוצרים, הטלת מסים ירוקים על גורמים שמזהמים את הסביבה, וביטול פטורים ממס שיוצרים אי שוויון ובו זמנית מונעים הכנסות מקופת המדינה.

 

מחברי הדו"ח קוראים לממשלת ישראל "לעמוד בתקיפות נגד לחצים פוליטיים בעקבות מחאת האוהלים להקלה ביעד הגירעון" ומציינים כי ניתן לשקול הרחבה של מס ההכנסה השלילי כאמצעי להקלה על משקי בית משכבות נמוכות שיסבלו מהתייקרות מוצרים בעקבות העלאת המע"מ.

 

לשאלת ynet, האם להערכת הארגון ממשלת ישראל תוכל לעמוד מבחינה תקציבית בהמלצות ועדת טרכטנברג, השיב פיטר ג'רארד, אחד ממחברי הדו"ח, כי "אין ספק שעם השנים, ככל שהכלכלה הישראלית תמשיך לצמוח, עוגת התקציב תגדל וניתן יהיה לשפר את השירותים למעמד הנמוך ולמעמד הבינוני, אבל יכול להיות שהאנשים ממאהלי המחאה יצטרכו להתאזר בסבלנות".

 

שר האוצר שטייניץ אמר בעניין זה כי "מסקנות ועדת טרכטנברג ייושמו בהתאם למקורות המימון. העיקרון המנחה הוא שמסגרת התקציב לא תיפרץ". השר טען כי קיימת הסכמה בינו לבין ראש הממשלה כי הצעתו של שר הביטחון אהד ברק להגדיל את התקציב אינה מקובלת.

 

לאמץ את מסקנות ועדת הריכוזיות

פרק שלם בדו"ח יוחד לשוק ההון הישראלי. מומחי ה-OECD הביעו תמיכה במסקנות ועדת הריכוזיות ובפרט בהמלצה להפריד אחזקות ריאליות מפיננסיות. בדו"ח צוין כי בישראל אין מספיק מעורבות של גופים פיננסיים בינלאומיים וכי היעדרם פוגע בהתפתחות המשק.

 

כמו כן, הבדיקות שערכו נציגי ה-OECD מצאו שורה של פגמים בשוק ההון הישראלי, המיוחד בתחום פעולתן של הקבוצות העסקיות הגדולות ובתחום הנפקות האג"ח והסדרי החוב. בדו"ח מומלץ כי ממשלת ישראל תמנה גוף קבוע שיבקר את פעולתן של הקבוצות הגדולות במשק וכי אגף הפיקוח על שוק ההון, הביטוח והפנסיה יוצא ממשרד האוצר ויהפוך לגוף עצמאי וגדול יותר.

 

לגבי הממצאים החמורים של הדו"ח הקודם, קבעו מחברי הדו"ח כי ניכרת התקדמות בכיוון הנכון בתחום החינוך, אם כי השיפור בהישגים ושיפור מעמדם של המורים מוגבלים רק לתחום החינוך הממלכתי ובמגזר הערבי והחרדי התוצאות עדיין נמוכות ולימודי הליבה לא נאכפים.

 

בנושא צמצום ממדי העוני והפערים החברתיים, ציינו לטובה מחברי הדו"ח את הרחבת ההטבה של מס הכנסה שלילי לכל חלקי הארץ. לצד זאת, הם מתחו ביקורת על מצב האכיפה בנושא שכר מינימום. כמו כן, הומלץ בדו"ח לחדש את תכנית ויסקונסין תוך יישום הלקחים מהתקופה שבה הופעלה התכנית בלא הצלחה יתרה.

 

 

  • הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה ונדל"ן

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנייה בישראל. בעולם עוקבים בדאגה
צילום: shutterstock
שר האוצר יובל שטייניץ
צילום: גיל יוחנן
מומלצים