שתף קטע נבחר

 

למה צריך כיורים נפרדים לבשרי וחלבי?

שאלה:

 

מדוע צריך כיורים נפרדים לבשרי וחלבי? ומדוע בכלל צריך כלים נפרדים, בהנחה ששוטפים את הכלים היטב בין שימוש לשימוש? (דניאל, דרום)

 

תשובה:

 

דניאל שלום.

 

התשובה לשאלתך, כמו לשאלות רבות ודומות, קשורה להתפתחות ההלכה והוספת גדרים וסייגים למצוות התורה.

 

כך קבעו אנשי כנסת הגדולה, בתחילת ימי הבית השני: "ועשו סייג לתורה" (אבות א, א). כשם שגדר (סייג) שומרת ועוזרת לאנשים הטובים לא להיכנס לרשות שאינה שלהם, כך הגדר של המצווה עוזרת לאנשים לא להיכשל במצוות.

 

אמנם, ישנם כיום כאלה המערערים על סייגים אלו, וטוענים שמכיוון שהתורה לא החמירה בסייגים אלו אין צורך בקיומם, אולם במבחן התוצאה הוכח שאלו ששמרו על סייגי המצוות ונשמעו לחכמים – הם אלו ששרדו בעם ישראל והבטיחו את קיומו עד היום. קבוצות ויחידים אשר במהלך ההיסטוריה הפסיקו לשמור על הסייגים, לא נשארו לצערנו בכלל ישראל ואבדו לנו.

 

מכאן לשאלתך הספציפית בעניין כלים לבשר וחלב. איסור אכילת בשר בחלב הוא מצווה מהתורה: "לא תבשל גדי בחלב אמרו" (שמות כג, יט ועוד). האיסור מהתורה אינו אלא לאכול בשר (בקר) שבושל בחלב. אולם כדי להרחיק מהאיסור גזרו חכמים הרחקות נוספות, כמו אכילת בשר עוף בחלב, הפרדת הכלים ועוד, וכל זה, כדי שלא יגיעו לידי האיסור עצמו.

 

כך נהגו בכל תפוצות ישראל להשתמש בשתי מערכות כלים; בשרי וחלבי, כדי למנוע ערבוב וטעויות. הבעיה בשימוש בכלים היא שכאשר משתמשים בכלי עם אוכל בשרי חם, נבלע הטעם הבשרי בכלי, ואם ישתמשו בכלי זה (בתנאים מסוימים) באוכל חלבי – יש חשש של ערבוב טעם בשר וחלב. לכן, גם מקפידים להשתמש בשני כיורים; אחד חלבי ואחד בשרי, כדי שהכלים לא יתערבבו, וכדי שלא יעבור הטעם מהכלים בשריים, לכלים האחרים ולהיפך.

 

אמנם, כאשר הכלי קר, אין הכלי מעביר טעם. לכן, אם מקפידים לשטוף את הכלים במים קרים – אפשר בדיעבד להשתמש גם בכיור אחד. זאת ועוד. גם אם משתמשים במים חמים לשטיפת הכלים, אולם מקפידים שלא להניח את הכלים בכיור עצמו (להניח על השיש, ולשטוף באוויר) – מכיוון שאין מגע ישיר של הכלים עם הכיור, אין מעבר של טעמים לכלים. זו הסיבה שהרבה אנשים משתמשים במדיח כלים אחד, גם לכלים חלביים וגם לבשריים, ומחמירים להחליף את הרשתות שעליהם מונחים הכלים. דבר זה דומה ממש לשימוש בכיור אחד, שאין הכלים נוגעים זה בזה.

 

כמובן, שכל זה הוא רק כאשר אין פתרון אחר (מגורים בדירה שכורה וכדומה), אולם לכתחילה צריך ורצוי להשתמש בשני כיורים. כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר).

 

לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים