גשר המוגרבים נסגר, התיירים בירושלים מאוכזבים
ההחלטה לסגור את הפתח היחיד ששימש כניסת יהודים ומבקרים להר הבית הובילה לחילופי האשמות בין המשטרה לעירייה, ולזעם בקרב המתפללים והתיירים
גשר המוגרבים נסגר הבוקר (יום ב') למעבר מבקרים. מדובר בפתח היחידי דרכו יכולים מתפללים שאינם מוסלמים לעלות להר הבית ולבקר בו. "לכל העיר יש משמעות, אך בהר הבית חייבים לבקר", אמרו ל-ynet תיירים שסיירו באזור. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התייחס אף הוא לנושא ואמר לח"כ דני דנון בתום ישיבת סיעת הליכוד כי ביקש שיבחנו אפשרות לגישה זמנית דרך שער השלשלת בעיר העתיקה.
עוד בחדשות ynet:
צה"ל לרבנות: כיצד נתמודד עם קבורה המונית?
איראן: שבעה הרוגים בפיצוץ מפעל פלדה
ההחלטה התקבלה בעקבות דרישת העירייה בירושלים מהמשטרה, לסגור את הגשר, המוביל מרחבת הכותל המערבי להר הבית, עקב בעיות בטיחות. גורמים בכירים במשטרת ירושלים תקפו בחריפות את התנהלות העירייה בנושא, וטענו כי לדרישה אין תוקף משפטי, אך מאותו רגע, אם יקרה אסון, האחריות תעבור מידי העירייה למשטרה.
"העירייה משחקת משחק כפול", אמר גורם בכיר במשטרת ירושלים. "מצד אחד היא דורשת מהקרן למורשת הכותל, מרב הכותל וממשטרת ירושלים לסגור את שער המוגרבים למבקרים כשהיא מודעת היטב לכל המשמעויות של סגירת הר הבית לאחר שבמאמצים רבים הוא נפתח. מאידך היא טוענת שלא הוצא צו סגירה אלא רק דרישה לסוגרו. כך היא מתנערת מאחריותה". אותם גורמים מדגישים שהדרישה לסגור את המעבר היא למבקרים בלבד, לא לכוחות הביטחון שימשיכו להיות חשופים לסכנה אם יצטרכו לעלות להר הבית בשעת מהומות.
בשנת 2004 קרס חלק מכבש הכניסה להר הבית. במקום נבנה גשר עץ זמני עד לבניית גשר קבוע, שלא נבנה עד היום. החלטה לשפץ או לבנות מחדש את הגשר הינה החלטה מדינית, וממשלת ישראל נמנעה מכך עד כה מחשש למתיחות עם ממלכת ירדן וכן מתסיסה במדינות ערב.
"הגשר צריך להיות פתוח לכולם ולא רק למוסלמים", אמר ל-ynet תייר גרמני. ווין מדרום אפריקה, המבקר בעיר בפעם הרביעית, הוסיף כי "ההחלטה הזו מצערת, זה מקום נחמד לראות, אבל לצערנו אנו לא יכולים להגיע לשם. יש עוד הרבה מה לראות בישראל, למרות שהר הבית הוא אחד המקומות שאנחנו הכי אוהבים".
תייר אחר מדרום אפריקה, שמבקר בישראל בפעם הראשונה וציפה לעלות להר, הביע אכזבה מההחלטה. "זה אחד משיאי הטיול, זה מאכזב שאי אפשר להגיע לשם. לכל העיר יש משמעות, אבל שם חייבים לבקר. אני עוד אחזור אבל אתאכזב אם זה יהיה סגור בפעם הבאה שאבוא".
יהודה גליק, יו"ר הקרן למורשת הר הבית והמקדש, הסביר כי ההחלטה תגרור תסכול בקרב המתפללים היהודים: "הר הבית הוא המקום הקדוש היחיד לעם ישראל. גם הנוצרים מייחסים קדושה להר הבית. יש לו 12 שערים, מתוכם - 11 פתוחים 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע למוסלמים בלא כל בדיקה ביטחונית כמובן. שער אחד בלבד פתוח ליהודים ולתיירים חמישה ימים בשבוע, שלוש שעות ביום, וזאת לאחר בדיקה ביטחונית מקיפה".
מתפללים מלווים באיש וואקף
לדבריו, "גם כשסוף-סוף מאפשרים כניסה ליהודים - כשמדובר ביהודים דתיים הם עוברים מסכת השפלות נוספת הכוללת בדיקת תעודת זהות, נדרשים לליווי משטרתי וכן של איש וואקף לכל אורך הביקור, איסור חמור להוציא כל תפילה מן הפה, הרחקה ומעצרים על כל תנועה חשודה.
"למרות כל זאת, מאות יהודים ורבבות תיירים מבקשים להיכנס להר מדי יום. לאחר קריסת כבש הכניסה ב-2004 הוגשו ואושרו תוכניות לבניית גשר קבוע אולם ממשלת ישראל, שפוחדת מהצל של עצמה בכל הקשור להר הבית, נתקפה חרדה ולא יישמה את תוכניותיה שלה, מחשש לתגובת המוסלמים.
כך נותרנו שנים עולים להר על גשר רעוע". גליק "קורא לממשלה ליישם שוויון וחופש פולחן גם ליהודים ולאפשר ליהודים להיכנס ולהתפלל בהר הבית משער אחר, עד אשר יבנו גשר קבוע".
מעיריית ירושלים נמסר בתגובה כי "מהנדס העיר הורה על סגירה ואיסור שימוש במעלה המוגרבים מכיוון שהוא מהווה סכנה בטיחותית לציבור ועלול להתמוטט ולהידלק על פי חוות הדעת המקצועיות. על פי החוק, לקרן למורשת הכותל ניתנו שבעה ימים להגיש את הסגותיה על הוראתו של מהנדס העיר והקרן לא ערערה על ההחלטה".
Read this article in English