תגליות חייתיות: קוף חייזרי ושממית צבעונית
אנשי קרן הטבע העולמית (WWF) חשפו כי בשנה האחרונה התגלו 208 מינים חדשים למדע של בעלי חיים וצמחים באזור נהר המקונג הגדול באסיה. בין התגליות: קוף חייזרי מתעטש, שממית בוהקת וצבעונית, נחש זאב חובב צפרדעים ולטאה שלא זקוקה לזכר כדי להתרבות
השבוע הכריזה קרן הטבע העולמית (WWF) בשיתוף עם ארגוני טבע נוספים על תגלית של 208 מיני בעלי חיים וצמחים חדשים למדע, שהתגלו במהלך 2010 באזור נהר המקונג הגדול, המכונה בשנים האחרונות כ"גן העדן החדש". 145 מיני צמחים, 28 מיני זוחלים, 25 מיני דגים, 7 מיני דו-חיים, שני מיני יונקים ומין אחד של ציפור התגלו במהלך 2010 באזור ולדברי ארגוני השימור, כמעט בכל יומיים מתגלה מין חדש של בעל חיים או צמח באזור. (לדו"ח המלא).
נהר המקונג זורם לאורך כ-4,500 קילומטר וחוצה את סין, מיאנמר, וייטנאם, לאוס, תאילנד וקמבודיה. הוא נחשב לא רק לעורק תחבורה ראשי המספק פרנסה ומזון לעשרות מיליוני בני אדם - אלא גם לאזור המאוכלס במגוון עצום של בעלי-חיים וצמחים.
קוף חייזרי החושש מגשמים
(עיבוד מחשב: Fauna & Flora International)
בין התגליות הבולטות ב-2010: קוף עם אף חייזרי ופאות לחיים עבות. מדובר במין חדש של קוף נדיר שהתגלה בהרים מבודדים בצפון מיאנמר (בורמה). הקוף בעל אף פחוס וסולד, חי על צמרות עצים, קיבל את השם המדעי Rhinopithecus strykeri (בעברית, בני משפחה זו נקראים קוף חֲרוּמַף). הוא התגלה בתחילת 2010 על ידי משלחת שהוביל ארגון הסביבה "fauna-flora", ומאחר שמעריכים שיש מעטים ממנו בטבע הוא כבר הוגדר בסכנת הכחדה.
עד כה היו ידועים למדע מינים של קופי חרומף באזור סין, ויטנאם - אך לא במיאנמר. לאחר ביצוע של מספר תצפיות הצליחו החוקרים לאתר אוכלוסיה קטנה של קופים אלה. לדברי מנהל המשלחת, תומאס גאיסמאן, מדובר בקוף עשיר בפרווה בעל זנב ארוך וגדול במיוחד. פרוותו שחורה אך אזורי הסנטר והאוזניים מעוטרים בפרווה לבנה.
בשפת המקומיים מכונה החיה "קוף עם אף סולד" ועל פי האמונות הרווחות בקרב התושבים, הקוף נוהג לשבת עם ראשו בין רגליו בזמן הגשמים ואף מתעטש בקול. התמונה של הקוף עובדה בתוכנה גרפית ומבוססת על פגר של הקוף הנדיר שהתגלה וכן על פרט ממין של קוף דומה. להערכת החוקרים, מבנה פניו של הקוף גורמים לכך שטיפות הגשם חודרות לאפו וגורמות לו להתעטשויות רבות. החוקרים מעריכים כי הקופים הללו חיים בשטח בגודל של מאות קמ"ר ומעריכים שהם מונים בין 260 עד 330 פרטים בלבד. לפיכך מוגדר מין זה כמין בסכנת הכחדה קריטית.
אחת השממיות הצבעוניות ביותר בעולם, שזכתה גם לכינוי "שממית פסיכדלית" תודות למופע הצבעים המרשים על גופה, התגלתה באי בדרום ויטנאם אשתקד. הייחוד של השממית הצבעונית הוא הרגליים הצבועות בכתום עז, הגוף הסגלגל וצוואר צהוב.
מין חדש של טריטון מנוקד ממשפחת הסלמנדריים התגלה בלאוס. המדענים חוששים כי ציד של טריטונים וסלמנדרות במדינה כדי להפיק מהן תרופות מסורתיות או למכור אותן כחיות מחמד, עלולים להעמיד את הדו-חיים בסכנת הכחדה בטבע. הטריטונים ניזונים בעיקר מחרקים, תולעים ופרוקי רגליים.
7 מינים של צפרדעים התגלו באוזר נהר המקונג הגדול במהלך 2010. שלוש מהן בלאוס, שלוש בוויטנאם ואחת בתאילנד.
בינואר 2010 התגלתה ציפור שיר קטנה ממין עלווית (Phylloscopus calciatilis) בגוון של ירוק-זית, חזה צהבהב וראש מפוספס בשחור. החוקרים ציינו כי מדובר בציפור בעלת קריאה חזקה וייחודית. לאחר שהצליחו ללכוד אותה ברשת מיוחדת, היא שוחררה בחזרה לטבע. לדברי החוקרים, הגוון של העלווית והאזורים בהם היא מצויה, העשירים במחצבים כדוגמת גיר ואבני סיד, העניקו לה את שמה. limstone leaf warbler". (צילום: Swedish Museum of Natural History)
נחש זאב חדש למדע התגלה בסין. השחור השחור בעל רצועות לבנות על גופו, זכה לשם של הטורף תודות לניביו הגדולים. הנחש באורך של כ-50 ס"מ ניזון מצפרדעים, שממיות ולטאות שונות. הוא פעיל בעיקר בשעות הלילה.
מבין 28 מיני זוחלים שהתגלו באזור נהר המקונג, בלטה גם לטאה בעלת יכולת שיבוט עצמית, שאינה זקוקה לעזרתו של הזכר כדי להביא דור חדש של זוחלים לעולם.
על פי הערכות שונות, נהר המקונג הגדול מאוכלס ב-20,000 מיני צמחים ועצים; 1,200 מיני ציפורים; 800 מיני זוחלים ודו-חיים; ו-1,300 מיני דגים, בהם אחד מדגי המים המתוקים הגדולים בעולם, שפמנון מקונג ענק, העשוי להגיע למשקל של 239 קילוגרם.
בנוסף, חיים באזור 430 מיני יונקים, פילים אסייאתים, דולפיני נהרות האיראוואדי. זהו גם אחד המעוזים האחרונים שבהם עדיין מצויים טיגריסים מתת מין הודי-סיני המוגדרים בסכנת הכחדה קריטית. בטבע נותרו פחות מ-1,225 מהם. אחת הדוגמאות הבולטות להכחדת מינים באזור היא היעלמותם של קרנפי הג'אווה הנדירים מוויטנאם. לאחרונה הכריזו ארגונים על הכחדתם בטבע במדינה, לאחר שהקרנף האחרון נורה אשתקד ע"י ציידים וקרנו נכרתה מראשו. בעולם נותרו פחות מ-50 קרנפים בלבד והם מצויים באינדונזיה.
סטיוארט צ'פמן, מנהל תוכנית השימור בקרן הטבע העולמית באזור נהר המקונג הגדול אמר בהודעת הארגון, כי על ממשלות האזור להשקיע משאבים כדי לשמור על המגוון הביולוגי במטרה להבטיח את הישרדותו לטווח הארוך.
למרות התגליות החדשות, אנשי הקרן טוענים כי מצבם של בעלי חיים ממשיך להידרדר ורבים מהם ניצודים למטרות מאכל ולסחר, בנוסף על כך ששטחי המחייה שלהם נהרסים בהדרגה עקב פעולות פיתוח סביבתי.