החזון האיסלאמי במצרים: "תיירות ללא חטאים"
חולמים לחזור לנפוש בחופי סיני? לא רק החשש הביטחוני ניצב כמכשול, ייתכן שגם ההלכה האיסלאמית. במדינה גוברים הקולות להגבלת התיירות: איסור על אלכוהול, ביקיני ורחצה משותפת. "זרים מכבדים מסורת, הם לא באים למצרים בשביל העירום"
מעודדים מההישגים בסבב הבחירות הראשון לפרלמנט, הפלגים האיסלאמיים במצרים מפנטזים על המדינה החדשה תחת הנהגתם. בשורות האחים המוסלמים והסלפים הקיצונים מציגים "רפורמה" מרתיעה למדי בתיירות: מבקרים מהעולם מוזמנים ליהנות מהפירמידות ומהחופים הארוכים - אבל בלי אלכוהול, ביקיני או רחצה משותפת בים.
בחירות במצרים - כותרות אחרונות ב-ynet:
צבא מצרים נסוג: לא יפקח על ניסוח החוקה
ממשלת מצרים הושבעה, קיבלה סמכויות חדשות
החזון להפוך את מצרים לאתר תיירות "נטול חטאים" עלול להמיט אסון על אחד מעמודי התווך של הכלכלה המקומית, שגם ככה נפגע מהאי יציבות אחרי הפלת משטר מובארק. "תיירים לא צריכים אלכוהול כשהם באים למצרים, יש להם מספיק בבית", אמרה עזה אל-ג'רף, מועמדת של האחים המוסלמים. בנאום מול קהל תומכים ליד הפירמידות, כשהיא מכוסה ברעלה, הצהירה הפעילה האיסלאמית: "התיירים באים לראות ציוויליזציה עתיקה - ולא כדי לשתות אלכוהול".
לטענת אל-ג'רף, הגישה החדשה לא תמוטט את ענף התיירות. "זרים מכבדים מסורת מקומית, הם לא באים לכאן בשביל העירום", היא אמרה בעצרת בהשתתפות בני מעמד הביניים בעיר הפירמידות גיזה – בה רבים עובדים בעסקי התיירות.
למרבה האירוניה, במפלגת "החירות והצדק" של האחים המוסלמים קידמו את ההגבלות החדשות במסגרת קמפיין שכותרתו: "בואו נעודד תיירות". החזרת המבקרים הזרים לרחובות מצרים היא מפתח לחיזוק הכלכלה הדועכת. אבל התיירות מגלמת בתוכה בעיה אידיאולוגית עבור האחים המוסלמים ומפלגת הסלפים הקיצונית "א-נור" - שתי התנועות הפוליטיות שזכו בתמיכה הרחבה ביותר בבחירות.
הסלפים, המזוהים עם התנועה המוסלמית השמרנית בערב הסעודית, מציגים חזית אחידה נגד אלכוהול ולבוש חושפני. רק לאחרונה בעצרת של "א-נור" באלכסנדריה כיסו פעילים פסלים של בתולות ים במזרקה ציבורית. בקרב האחים המוסלמים, כוח פוליטי הנחשב פרגמטי יותר, יש התבטאויות סותרות בנוגע לאופי המדינה הרצויה. מנהיג התנועה, מוחמד בדיע, אמר אחרי הבחירות כי החשש מפני איסלאמיזציה של המדינה מוגזם – אך בשטח נשמעים גם קולות אחרים.
קולות סותרים: "לא נכסה תיירים"
במטרה להראות את תמיכתם בתיירות, פעילים של שתי המפלגות סיירו בימים האחרונים באתרים עתיקים והצטלמו מחויכים לצד מבקרים. דובר של מפלגת "א-נור" אף הבטיח בכינוס בעיר הדרומית אסואן שעל גדות הנילוס: "אנחנו לא נסגור מקדשים, ואנחנו לא נדרוש מתיירים להתכסות או נגביל את החופש שלהם".
סעד אל-קטטני, ממנהיגי האחים המוסלמים, אמר בקיץ לגורמי תיירות כי "הביקיני לא צריך להיראות בחופים ציבוריים".
עם זאת בפומבי הציג לאחרונה אל-קטטני עמדה התומכת באי הגבלה כשהוא מבהיר "אין לנו מה לעשות עם חופי הים".
מנגד, בכיר בקרב הסלפים סיפר על היוזמה הנרקמת לעידוד תיירות המתאימה להלך הרוח האיסלאמיסטי. "מלון חמישה כוכבים, ללא אלכוהול, ועם חוף ים מיוחד לנשים – מופרד מגברים – ברצועת חוף שבה שני הצדדים יכולים ליהנות מחופשה ללא חטאים", כך תיאר יאסר בורמי את חזונו לתיירות המצרית שלטענתו "לא צריכה לכלול שחייה בביקיני המזיקה לנוער".
כשלושה מיליון מצרים מועסקים בעסקי התיירות, מתוך 85 מיליון אזרחי המדינה. במחצית השנייה של השנה חלה ירידה של כ-35% בשיעור התיירים הנכנסים – בעקבות אי היציבות הפוליטית.