רק מתפרע אחד נעצר: "מחדל זועק לשמיים"
רק מתנחל אחד נעצר בעקבות ההתפרעות בבסיס חטיבת אפרים - ובכירים לשעבר במערכת הביטחון מתחו ביקורת על אוזלת היד של הרשויות. האלוף במיל' מצנע: "צריך דין וחוק אחד גם למתפרעים היהודים, שהם טרוריסטים לכל דבר"
בכירים לשעבר במערכת הביטחון הביעו היום (ג') תמיהה על כך שרק מתנחל אחד נעצר, בעקבות התפרעות המתנחלים בבסיס חטיבת אפרים הלילה. האלוף במילואים עמרם מצנע קרא "להחזיר את הסמכויות הפליליות לאלוף הפיקוד ולשפוט את הפורעים בבתי דין צבאיים". ניצב בדימוס אריה עמית הצביע על אי סדר במערכת אכיפת החוק: "עברנו את נקודת האל חזור".
התפרעות המתנחלים בבסיס - כתבות אחרונות
-
אלוף הפיקוד: לא ראיתי כזו שנאה כלפי חיילינו
- מתנחלים זרקו בלוק על המח"ט; נתניהו זימן דיון
מצנע, שהיה אלוף פיקוד המרכז בתקופת האינתיפאדה הראשונה, אמר כי המצב הנוכחי נוצר בשל אוזלת היד של הרשויות וזרועות הביטחון וטען כי מדובר ב"מחדל הזועק לשמיים". "אני לא מבין את זה", אמר, "נמאס לשמוע את כל המגנים וכל זורקי הסיסמאות מראש הממשלה, דרך קציני צה"ל".
הוא קרא "לעשות מעשה" ולהחזיר את הסמכויות לידי אלוף הפיקוד. "כשאני הייתי בתפקיד, היו בידי כלל הסמכויות - צווי מעצר וצווי גירוש מיהודה ושומרון. כלים איתם היה ניתן להתמודד עם ההתפרעות של הטרור היהודי. מה שהיה אז, היה כאין ואפס לעומת מה שהיה היום".
לדברי מצנע, הסמכויות שהיו לאלוף הפיקוד בעבר צריכות להיות לו גם היום. "צריך דין וחוק אחד גם למתפרעים היהודים, שהם טרוריסטים לכל דבר. אדם אחד, מרכז אחד, סמכות אחת ביד קשה שיטפלו במתפרעים ביד קשה, יעצרו אותם עד תום ההליכים וישפטו אותם בחומרה על ידי בתי דין צבאיים".
הוא גם הפנה אצבע מאשימה לדרג המדיני. "הנזק שאוזלת היד של הממשלה ושלוחותיה מגלים בימים האחרונים הוא בלתי יתואר למדינה, לריבונותה ולציבור המתיישבים ביהודה ושומרון. אם אנחנו חפצי חיים של מערכת שלטונית, יש לנקוט ביד ברזל".
"תקלה נוראית"
מפקד מחוז ירושלים לשעבר, ניצב בדימוס אריה עמית, אמר גם הוא כי איננו מבין "כיצד לא נעצרו הלילה מתפרעים". הוא הוסיף כי מדובר "בתקלה נוראית". גם הוא הצביע על מחדל מתמשך ולא על תקלה נקודתית. "במשך שנים אין במדינת ישראל אסטרטגיה טיפולית לטיפול בבעיות המרכזיות - מערביי ישראל, יוצאי אתיופיה, שלא לדבר על הפלסטינים ועד הבעיה של הימין הקיצוני באזור יהודה ושומרון".
לדברי עמית, ביהודה ושומרון בשל ערבוב הסמכויות יש קושי בהענקת טיפול ראוי בסוגיה. "יש ערבוב בין השב"כ למשטרה וצה"ל. בזמן שבשאר האזורים יש חלוקה ברורה, כאן הריבון זה הצבא, אבל אין לו שום מיומנות לטפל בנושא מודיעין יהודי ולא בפשיעה בכלל. על פשיעה אמונה המשטרה, אך בכל נושא המודיעין האמיתי והרציני בקרב הקיצוניים מטפל השב"כ ולא המשטרה, ששיטותיו באוכלוסייה הערבית לא מתאימות לאוכלוסייה היהודית".
הוא אמר כי למעשים הלילה יש קשר למדיניות הסלחנית "לכל מה שקורה בשנים האחרונות ביהודה ושומרון". הוא הסביר כי "נוטים לסלוח לכל מה שקורה שם, מתייחסים ליהודה ושומרון כאל אקס טריטוריה, ששם לכאורה מותר מה שבקו הירוק אסור. לזה מביאים גם הלחצים הפוליטיים העצומים שמופעלים על הגופים ביהודה ושומרון. לא חלמנו שנגיע ליום בו אנשים יאיימו על מפקד חטיבה כי לא נהג כפי שרצו".
"נראה שזו תקלה גדולה מאוד", אמר על כך שרק אדם אחד נעצר, "ההסבר היחיד שיש לי הינו חולשת השלטון, ושזה חלק מהיחס הסלחני. פועלים בהילוך שני, במצב בו היו פועלים בהילוך חמישי בכל מקום אחר". הוא הביא דוגמה מהתחום הרפואי: "כשיש לך מורסה ואתה שם עליה תחבושת עם פלסטר ומשחה, ולא חותך ומטפל כמו שצריך, ככל שחולף הזמן הפצע הופך הרבה יותר גדול. עברנו את נקודת האל חזור מזמן".
"דבר כזה עוד לא היה"
תא"ל אפרים סנה מתח גם הוא ביקורת על מדיניות הממשלה: "שירתי בצה"ל כ-20 שנה ושימשתי פעמיים כסגן שר הביטחון. דבר כזה עוד לא היה. מדובר באנשים ששונאים את צה"ל ושונאים את המדינה והם עושים זאת כי לא נוקטים נגדם יד קשה. המדינה מפנקת אותם במקום להחמיר בעונשים.
הוא הזהיר ממדיניות היד הקלה נגד המתפרעים: "זה מיעוט שהתרגל שהמדינה נוהגת כלפיהם בסלחנות ומזהה חולשה, כפי שארגוני טרור פועלים בעולם. לצערי, סביב שולחן הממשלה ישנם אנשים שבסתר ליבם תומכים במעשים אלו וברור לגמרי שמי שמתחיל בהצתת מסגדים ושריפת מטעי זיתים פוגע בסופו של דבר גם בקצינים בכירים בצה"ל".
עו"ד אילן כץ, אלוף משנה במיל' ולשעבר סגן הפרקליט הצבאי הראשי, אמר כי מדובר בעליית מדרגה חמורה. "יש כאן אנשים שחושבים
שהם מעל החוק. בעבר היה קונצנזוס שבחיילים לא פוגעים ואפילו בפינוי עזה, ההתנגדות במרביתה הייתה פאסיבית כי האתוס היה שהחיילים הם העם".
הוא קרא להעמיד לדין את המתפרעים בבתי דין צבאיים: "לעניות דעתי, צריך לשפוט את העבריינים הללו, שרובם תושבי השטחים, על פי הדין המקובל בשטחים כלפי פלסטינים. צריך להבין שכל מי שפוגע בחיילי צה"ל או ברכוש צבאי, בסופו של דבר עובר עבירת ביטחון ופוגע במדינה. מקרים כאלו לא זכורים לנו מן העבר ואין ספק שצה"ל יידרש לעשות חשיבה מחודשת גם בהיבט המשפטי ולבדוק כיצד מטפלים ביד קשה בפורעי חוק אלו".