שתף קטע נבחר
 

צה"ל מחזק את הזרוע הארוכה

מפקדת העומק החדשה שעל הקמתה הודיע צה"ל תהיה אמונה על זיהוי הזדמנויות להכות באויב הרחק מגבולות ישראל. חסרונה הורגש במלחמת לבנון השנייה, והטלטלה בעולם הערבי חיזקה הצורך בה. הרמז ברור: צה"ל מתכנן מבצעים ארוכי טווח

המהפכה האמיתית בהודעת דובר צה"ל אמש (ה') מסתתרת דווקא בהכרזה על הקמת "מפקדת העומק" ועל החזרת האלוף שי אביטל מהאזרחות כדי לפקד עליה. שי אביטל, מפקד סיירת מטכ"ל בעברו, אמור להקים את המפקדה ולעמוד בראשה בכפיפות ישירה לרמטכ"ל. זו לא תהיה מפקדה גדולה, כ-100 איש בסך הכול, אבל התפקיד שנועד לה יהיה כנראה מרכזי במלחמה הבאה; מפקדה זו אמורה ליזום מבצעים בין זרועיים בעומק האסטרטגי של שטח האויב ולכוון את הפעלת הכוח במבצעים אלה. הצורך בהקמת המפקדה נוצר על רקע הטלטלה בעולם הערבי, והמצבים שהיא עשויה לייצר בעתיד.

 

במילים פשוטות: "מפקדת העומק" אמורה להבחין בהזדמנויות שבהן ניתן להכות בעוצמה בעומק האסטרטגי והלוגיסטי של האויב (במרחקים העולים על מאה קילומטרים מהגבול עם ישראל) ולהוציאו משיווי משקל באמצעות הפעלה משולבת של כוחות יבשתיים, אוויריים וימיים גדולים יחסית. המפקדה הזו אמורה לתכנן ולהציע לרמטכ"ל - הממונה הישיר עליה - מתווים למבצעים כאלה; אם יאשרו אותם הרמטכ"ל ובכירי המטה הכללי תנחה מפקדת העומק על ביצועם. כך יוכלו הפיקודים המרחביים (צפון, מרכז או דרום) להתרכז ולהתמקד בניהול הלחימה בזירה הנתונה ישירות לפיקודם.

 

הרמטכ"ל גנץ ושר הביטחון ברק. זכרונות מלבנון (צילום: לינוי אליחי, משרד הביטחון) (צילום: לינוי אליחי, משרד הביטחון)
הרמטכ"ל גנץ ושר הביטחון ברק. זכרונות מלבנון(צילום: לינוי אליחי, משרד הביטחון)

 

זו אכן מהפכה, שהיא למעשה תגובה קצת מאוחרת להמלצות החסויות של ועדת וינוגרד שחקרה את מלחמת לבנון השנייה. נו טוב - לא מהפכה ענקית, מפני שגם היום יש במטכ"ל מפקדה שאמורה לפקד על מבצעים מיוחדים שבהם משתתפות יחידות קרקעיות גדולות הפושטות בעומק שטח האויב (משמ"מ). אולם מפקדה זו, בפיקוד תא"ל גיל תמיר, מטפלת רק במבצעי נקודה של יחידות פשיטה זעירות יחסית. היא קיימת כבר עשרות שנים, אך הופעלה רק לעיתים נדירות, בעיקר מפני שבשנים האחרונות כמעט אף פעם לא הופעל כוח קרקעי ניכר בשילוב עם חיל האוויר וחיל הים בעומק שטח האויב.

 

מי שבפועל היה מופקד על מבצעים משולבים בעומק האויב היה חיל האוויר. אולם היה ברור כבר בשנות השמונים שצה"ל מחמיץ הזדמנות ואינו ממצה את יכולתו לבצע איגופים עמוקים מסוגים שונים שיפתיעו את האויב אף שיש לו יכולות לכך. במהלך השנים התנוונו גם חלק מהיכולות, והמפקדה שהוקמה בשנות השמונים פורקה. רק במלחמת לבנון השנייה, תוך כדי המלחמה, הבחינו בצה"ל עד כמה חסרות יוזמות ופעולות גדולות בעומק שטח האויב שיכולות להוציא את חיזבאללה משיווי משקלו. 

 

כוחות צה"ל בלבנון ב-2006. חסרו יוזמות שיפתיעו את חיזבאללה (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
כוחות צה"ל בלבנון ב-2006. חסרו יוזמות שיפתיעו את חיזבאללה(צילום: איי פי)

 

לכן, תוך כדי המלחמה הקים הרמטכ"ל דן חלוץ מפקדה למבצעים מיוחדים מאולתרת שבראשה העמיד לוחם ותיק, טל רוסו, איש היחידות המיוחדות ומי שהוא היום אלוף פיקוד דרום. רוסו יזם ואף הוציא לפועל במהלך אותה מלחמה כמה מבצעים מיוחדים, אך לא היו אלה מבצעים רב-זרועיים משולבים וגם לא בהיקף גדול. לכן דחף טל רוסו כראש אגף המבצעים, אחרי מלחמת לבנון השנייה, להקמת מפקדת העומק. מאמציו נשאו סוף-סוף פרי עתה, מה שמרמז שצה"ל מתכנן מבצעים ארוכי טווח שיעניקו משמעות נוספת למונח "זרוע ארוכה".

 

המינוי והעיתוי: ניצן אלון והמסר למתנחלים

מינויו של תת-אלוף ניצן אלון לאלוף פיקוד המרכז, כמו גם ההכרזה על המינוי בעיתוי הנוכחי, אינם מקריים. זו דרכם של שר הביטחון אהוד ברק ושל הרמטכ"ל בני גנץ לאותת לקיצוני הימין כי הם מתכוונים לגלות אפס סבלנות אל מול הגל הגואה של פשיעה לאומנית נגד פלסטינים ונגד צה"ל.

 

עד לפני ימים אחדים התלבטו עדיין שר הביטחון והרמטכ"ל את מי מבין קציני השדה הבולטים בדרגות תת אלוף למנות לאלוף פיקוד המרכז הבא. שני השמות המובילים ב"רשימה הקצרה" היו תא"ל נועם תיבון - מפקד בית הספר לפיקוד ומטה (פו"מ) שהיה לפני כן מפקד אוגדת יהודה ושומרון, ותא"ל ניצן אלון - שהחליף את תיבון בפיקוד על אוגדת איו"ש וסיים לא מכבר את תפקידו.

 

תא"ל ניצן אלון. הניסיון מול פעילי הימין חשוב (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
תא"ל ניצן אלון. הניסיון מול פעילי הימין חשוב(צילום: אוהד צויגנברג)

 

בכל מה שנוגע לקיום הביטחון ביהודה ושומרון ולהתמודדות עם הטרור הפלסטיני לא היה יתרון לאחד המועמדים. שניהם מפקדי שדה ערכיים שצמחו ביחידות המיוחדות, צברו נסיון רב בפיקוד ובהובלת מבצעים, והוכיחו עצמם בכל תפקיד שעשו. לנועם תיבון היה אולי יתרון קל מפני שהיה גם מפקד חטיבה באזור חברון וגם מפקד אוגדת איו"ש. אולם נראה שהבחירה נפלה על תא"ל ניצן אלון מפני שצבר נסיון רב ועכשווי בשני תחומים: ההכנות להתמודדות עם גלי מפגינים פלסטינים לקראת הבקשה הפלסטינית להתקבל לאו"ם, ומה שחשוב יותר - הוא צבר הרבה ניסיון אישי ופיקודי בהתמודדות עם פעילי הימין הקיצוני.

 

כשהיה מפקד אוגדת איו"ש היו תא"ל ניצן אלון ואשתו יעד ל"הטרדה ממוקדת" שנועדה ללחוץ עליו להיענות לגחמותיהם של חסידי ברסלב בנוגע לביקורים בקבר יוסף בשכם ולדרישותיהם הפוליטיות של פעילי הימין הקיצוני. ניצן אלון, מי שהוביל מבצעים בעומק שטח האויב, לא נכנע, וגילה קור רוח לנוכח ההתקפות עליו ו"הטרור הרך" שהפעילו נגדו ונגד אשתו. מכאן ברור כי בעצם מינויו להחליף את האלוף אבי מזרחי (המסיים בעוד כמה חדשים את תפקידו על פי בקשתו), משגרים שר

הביטחון והרמטכ"ל בהסכמה ביניהם מסר נוקשה ולא מתפשר לקיצוני הימין. עיתוי ההודעה על המינוי רק מדגיש את המסר הזה.

 

גם תא"ל נועם תיבון יצא נשכר. הוא יועלה לדרגת אלוף ויתמנה בקרוב למפקד הגיס הצפוני, שם יחליף את האלוף ישי בר. הגיס הצפוני נחשב כיום למפקדת הגוף המתמרן העיקרי והחשוב בצה"ל שעליו יוטל - במקרה של התלקחות בצפון - למלא תפקיד מרכזי בדיכוי איום עשרות אלפי הרקטות והטילים שבידי סוריה וחיזבאללה. תפקיד זה הוא מקפצה לתפקיד אלוף פיקוד הצפון הבא.


פורסם לראשונה 16/12/2011 00:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלוף שי אביטל. מפקד סיירת מטכ"ל בעברו
צילום: אפי שריר
תא"ל ניצן אלון. הקדים במרוץ את תא"ל תיבון
צילום: תומריקו
מומלצים