שתף קטע נבחר

 
צילום: EPA

גם למערב אין אינטרס שהמשטר בצ' קוריאה יקרוס

היורש התחנך במערב, העולם מוכן לשלם בתמורה לזניחת הגרעין, וחילופי שלטון תמיד מביאים תקווה לשינוי. אבל צ' קוריאה לא צפויה לגלות כעת יותר פתיחות כדי לא להפגין חולשה. מנגד, אפילו לאויבת הגדולה מדרום אין אינטרס שהמשטר יקרוס: זה יעלה לה מיליארדים

ד"ר אלון לבקוביץ', מנהל התוכנית ללימודי מזרח אסיה באוניברסיטת בר-אילן ומומחה לענייני קוריאה, אינו צופה שזעזועים יפקדו בזמן הקרוב את המשטר בצפון-קוריאה תחת כהונת קים ג'ונג און, יורשו של קים ג'ונג איל שהבוקר (יום ב') נמסרה ההודעה על מותו.

 

סופו של רודן - הכתבות האחרונות:

 

"היו בעבר ניסיונות להפיל את השלטון מבפנים, אבל כל הניסיונות האלה נתקלו ביד קשה מצד השלטון. אי אפשר לפסול את האפשרות שזה יקרה שוב, אבל הבעיה היא שגם למדינות האזור אין כל-כך רצון לזעזע את המשטר, וזה מקטין את הסיכויים שמהלך כזה יצליח", אומר ד"ר לבקוביץ'.

 

בוכים על מות קים. מתוך הטלוויזיה הצפון-קוריאנית

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לבקוביץ' מסביר כי למרות המתח בין בנות בריתה של ארה"ב במזרח הרחוק כמו דרום-קוריאה ויפן לבין צפון-קוריאה, לאף אחד מהשחקנים האזוריים בסביבה אין אינטרס שהמשטר הצפון-קוריאני יקרוס כעת, משום שתהיה לכך משמעות אדירה מכל בחינה - כלכלית, חברתית ופוליטית. "מבחינת הדרום, המשמעות של קריסת המשטר בצפון היא שהם יהיו חייבים להשקיע שם מיליארדים, ואין להם רצון לעשות זאת. המצב בדרום טוב, והמשבר הכלכלי בעולם לא מגביר את האינטרס לסייע לצפון. המטרה היא רק לייצב את הצפון".

 

ד"ר לבקוביץ' סבור כי העובדה שקים ג'ונג און, שמונה הבוקר ליורש, התחנך במערב, אינה מלמדת בהכרח על סיכוי טוב יותר להתחממות ביחסים בין צפון-קוריאה לארה"ב ובנות בריתה. "גם בשאר אסד למד באנגליה, וזה לא הפך אותו לפרו-בריטי. מבחינת צפון-קוריאה, פתיחות כלפי המערב עלולה לאיים על היציבות השלטונית, וזה מבחינתם הכול. לכן, בטווח הקצר ניתן לשער שהמשטר בפיונגיאנג לא יגלה פתיחות כלפי המערב, כי הוא לא רוצה לשדר חולשה שיכולה להתפרש באופן לא טוב מבחינתו".

 

ד"ר לבקוביץ' העריך בשיחה עם ynet בצהריים כי המשטר עלול לעשות שרירים ופרובוקציות על-ידי ניסוי טילים או ניסוי גרעיני, "כדי לשדר לעולם שלמרות שהמנהיג הדגול מת, הוא עדיין בשליטה ולא כדאי להתעסק איתו". זמן קצר אחר-כך דיווחה סוכנות הידיעות של דרום-קוריאה כי צפון-קוריאה אכן ביצעה ניסוי בשיגור טיל.

 

צפו: ה"אבל" בצפון קוריאה על מות המנהיג

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

כעת עולה גם השאלה כיצד ישפיעו חילופי השלטון על היחסים בין הקוריאות. צפון-קוריאה ודרום-קוריאה ניהלו מלחמה עקובה מדם בשנים 1950-1953, ומבחינה רשמית הן נמצאות במצב מלחמה גם היום. עם ההודעה על מות קים ג'ונג איל, הודיע צבא דרום קוריאה על העלאת כוננות.

 

"המשטר הדרום-קוריאני הנוכחי קשוח יותר כלפי הצפון, ולכן השאלה המעניינת שעשויה לתת כיוון בכל הקשור לעתיד היחסים בין הצדדים היא האם הדרום ישלח נציגים להלוויה של קים ג'ונג איל, לכשתיערך. בהלוויה של המנהיג הקודם, קים איל סונג, נשיא דרום-קוריאה אסר להביע אבל או הזדהות על רקע מותו".

 

מדוע בכו הצפון-קוריאנים? "יש שעצובים באמת"

הבוקר שידרה הטלוויזיה הממלכתית של צפון-קוריאה תמונות של המוני אזרחים מתייפחים ומכים באקסטזה בקרקע על רקע מות קים ג'ונג איל. ד"ר לבקוביץ' לא פוסל את האפשרות שהאזרחים, לפחות בחלקם, גילו צער אמיתי.

 

"יש פה כאב על אבדן המנהיג. יש שם תהליך אינדוקטרינציה מיום הולדתך עד יום מותך, אתה לומד שהמנהיג הוא כמעט כל יכול, כמעט האל. זה מחלחל למוחם של חלק מהצפון-קוריאנים", הוא מסביר. ד"ר לבקוביץ' מספר כי בעבר, כשצפון-קוריאנים ערקו מארצם, היה עליהם לעבור קודם כול במחנה מעבר שילמד אותם כיצד לחיות בעולם המודרני ולהתנתק מכל המחשבות והקבעונות שהוטמעו בהם משחר ילדותם.

 

ההודעה ההיסטורית על מות קים ג'ונג איל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

עם זאת, גם לו ברור כי גם להפחדה יש חלק בתמונות שמגיעות מהמדינה הקומוניסטית. "אם מישהו שם מביע את דעתו נגד השלטון, יש מצב שלא רק הוא ייכנס למחנה מאסר, אלא גם בני משפחתו. ככה שחלק אכן אבלים על מות המנהיג, אבל חלק בוכים כי הם יודעים שאם הם לא יבכו - מישהו אחר יגרום להם לבכות, ובצורה לא עדינה".

 

עם כל הכבוד לזכויות האדם הנרמסות של אזרחי צפון-קוריאה, המשטר בפיונגיאנג מדאיג את המערב בראש ובראשונה בגלל תוכנית הגרעין שלו. "ספק אם בטווח הקצר צפון-קוריאה תוותר על תוכנית הגרעין, כי היא קלף מיקוח מול המערב", מעריך ד"ר לבקוביץ', "אם הם יוותרו על זה, לא יישאר להם דבר כדי להרתיע את המערב, שמבחינתם מאיים עליהם".

 

להערכת לבקוביץ', בכל הקשור לגרעין קים ג'ונג און ידבק בדרכו של אביו. "לא תהיה לו ברירה אלא להמשיך בדרך הזו אם הוא רוצה לשרוד. יכול להיות שהוא יעשה ויתורים בשוליים כדי לרצות את המערב, אבל הנשק הגרעיני הוא עדיין מרכיב חשוב בהגנה ובהישרדות של המדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קים ג'ונג איל. מי יבוא להלוויה?
צילום: AP
היורש קים ג'ונג און. ישדר שלא כדאי להתעסק איתו
צילום: AFP, KCNA VIA KNS
נשיא דרום קוריאה, לי מיונג בק. הדרום ישלח נציגים?
צילום: AP
מומלצים