מדינה באפלה. למה לא שמעתם על מות קים?
יומיים שלמים עברו עד שבעולם שמעו על מות הרודן הצפון קוריאני. ככה זה כשבמדינה המבודדת מטילים טבעת חנק על זרימת המידע ואוסרים על גלישה באינטרנט, בעוד שבדרום קוריאה המידע זמין לכול - גם אם הוא עלול לפגוע בביטחון
סופו של רודן - הכתבות האחרונות:
- למה את בוכה? צפון-קוריאה "באבל" על מות קים
- הרעיב, התחמש וחגג. חייו ומותו של קים ג'ונג איל
- בנו של הרודן הצפון קוריאני מונה ל"יורש הגדול"
- צבא דרום קוריאה בכוננות, ירידות בבורסות אסיה
- רודן צפון קוריאה, קים ג'ונג איל, מת בגיל 69
אם כבר מדברים על טלוויזיה, מדיום זה נתפש מיושן ביותר בדרום קוריאה, שמוגדרת בעיני רבים כמדינה הכי מרושתת על כדור הארץ, בה החדשות מועברות באמצעות סמארטפונים ורשתות חברתיות.
בשנת 2002 צילם לוויין מודיעין תמונה מיוחדת במינה משעות הלילה של חצי האי הקוריאני. בתמונה נראתה צפון קוריאה כ"בריכה של חשיכה", בניגוד מוחלט ל"ים של אור" שנראה בצד של השכנה המשגשגת מדרום. עשור מאוחר יותר, דבר לא השתנה.
"אביב ערבי"? לא בצפון קוריאה
נראה כי מותו של קים ג'ונג איל נשמר בסוד במעגל השלטון הכי גבוה במדינה הקומוניסטית המבודדת.
אף פוסט או הודעה מפייסבוק וטוויטר לא הופצו באינטרנט במדינה נטולת האינטרנט בנושא מותו של הרודן הצפון קוריאני. בניגוד מוחלט להתפשטות החדשות והדיווחים במהלך "האביב הערבי".
משתמשי האינטרנט בדרום קוריאה, שמורגלים לזרימה מיידית של מידע, נדהמו מאוד מהעיכוב בהודעה על מותו של קים ג'ונג איל לא פחות מהידיעה על מותו. "איכות המידע שיש למקורות של המודיעין הדרום קוריאני (על הצפון) רדודה יותר ממה שיש בטוויטר", כתב הגולש הדרום קוריאני Links_Arc. "חבל מאוד שהממשלה גילתה על מותו של קים יומיים מאוחר מדי".
"המדיניות העוינת של הממשלה הנוכחית כלפי הצפון גרמה להחשכת ערוצי התקשורת עם הצפון ולהגדלת ההשפעה הסינית על פיונגיאנג", כתב הגולש EuiQKIM.
שני טלפונים ניידים ל-100 תושבים
טבעת החנק שיוצר המשטר בצפון קוריאה על זרימת המידע נעשית בקלות רבה יחסית בגלל תשתיות התקשורת המוגבלות במדינה, דבר שהופך לבלתי אפשרי את החזרה על תרחיש "האביב הערבי". כך על פי אנליסטים.
לפי האיגוד הבינלאומי לתקשורת נתונים, בצפון קוריאה היו בשנה שעברה פחות משני מנויים לטלפון נייד לכל 100 תושבים. לדרום קוריאה יש 105. בזמן של-83 אחוזים מהדרום קוריאנים יש גישה לאינטרנט, בצפון המבודד אין זמינות לרשת למעט במשרדי ממשלה, בתי מלון ומעונות דיפלומטיים בפיונגיאנג.
פוסטים מלאי שבחים דווקא מהדרום האויב
תגובותיהם של בלוגרים דרום קוריאנים למותו של קים ג'ונג איל המחישו את הקלות שבה תגובות חתרניות מועברות לקהל הרחב, דבר שהרשויות הצפון קוריאניות הצליחו לאסור. משתמשים רבים בטוויטר פרסמו פוסטים מלאי סימפטיה ואפילו שבחים לקים, על אף שרטוריקה פרו צפון קוריאנית נחשבת לפגיעה בביטחון הלאומי של דרום קוריאה.
"אני מאחל אושר לקים ג'ונג איל המנוח", כתב המשתמש helliumgas.
"התקשורת הצפונית חצתה את נהר הרוביקון"
"אנו מצפים לסוג של נעילת התקשורת והנסיעות בטווח המיידי בזמן שהרשויות הצפון קוריאניות פועלות לייצוב המצב ועוסקות באבל", אמר ג'ופרי סי, מנהל בארגון ללא מטרות רווחשמושבו בסינגפור ופועל לקידום חילופי סטודנטים עם צפון קוריאה.
קוקרל אמר כי בשנתיים האחרונות "חל פיצוץ" בשימוש בטלפונים ניידים בצפון קוריאה, לדבריו, אנשים במדינה המבודדת מחזיקים במכשירים ניידים תוצרת סין ומשתמשים בהם בעיקר לשליחת הודעות טקסט, למשחקים ולקבלת דיווחים על מזג האוויר.
השנה צפויה צפון קוריאה לרשום את המשתמש המיליון של רשת הסלולר החדשה שלה, שהוקמה בשיתוף עם חברת התקשורת המצרית "אורסקום". תעשיית התקשורת של הצפון "חצתה את נהר הרוביקון", והממשלה בפיונגיאנג לא יכולה עוד להשיב הכול לאחור מבלי לשלם מחיר פוליטי יקר, נכתב בדו"ח שפרסם בחודש שעבר "מכון נאוטילוס לביטחון וקיימות".