הצעת חוק: מזרק אפיפן – בכל מסעדה ובי"ס
הטרגדיה תביא לשינוי? בעקבות מותה של חן אפרת בת ה-26 מאלרגיה קשה לאחר שאכלה במסעדה, הגישה ח"כ ד"ר רחל אדטו הצעת חוק הקובעת כי כל מסעדה ומוסד חינוכי יחוייבו להחזיק מזרק "אפיפן", לטיפול ראשוני בסובלים מאלרגיה
לא ברור איך לא חשבו על זה קודם: בקרוב תדון הכנסת בהצעת חוק חדשה שתחייב כל מסעדה ומוסד חינוכי להחזיק מזרק אפיפן, המציל חיים בעת התקף אלרגיה. זאת בעקבות מותה לפני מספר חודשים של חן אפרת ז"ל בת ה-26 לאחר שהוגשה לה במסעדה בתל אביב מנה המכילה אגוזים, למרות שהיא אלרגית אליהם.
עוד על אלרגיות:
אלרגיה יכולה לגרום לדיכאון - ועוד 10 עובדות
רגיש מדי: אלרגיה למזון אצל תינוקות וילדים
סיכון גבוה - בעיקר במסעדות
כאמור, הרעיון להצעת החוק, אותה הגישה ח"כ ד"ר רחל אדטו, עלה בעקבות מותה הטראגי של חן אפרת ז"ל, תושבת אילת בת ה-26 שסבלה מאלרגיה לאגוזים. אפרת הגיעה לבילוי במסעדה בתל אביב וביקשה לוודא עם צוות המסעדה שהשוקולד במנת הקינוח שהזמינה אינו מכיל אגוזים.בתוך שעות ספורות פיתחה אפרת תגובה אלרגית חריפה לאגוזים. היא אושפזה במשך שבוע במחלקה לטיפול נמרץ בבית החולים "איכילוב", אך מצבה המשיך להידרדר והיא נפטרה. מומחים קבעו כי לו היה במקום מזרק אפיפן היו חייה של אפרת ניצלים.
השבוע דווח ב-ynet על מקרה דומה נוסף: צעירה בת 18 וחצי שביקרה במסעדת "בלאק בורגר" בכפר סבא, לקתה בתגובה אלרגית חריפה לעגבניות שהוספו למנות המזון שלה, זאת למרות שהבהירה למלצרית כי היא אלרגית לעגבניות.
"שני המקרים שהתרחשו לאחרונה רק מחזקים את החשיבות והצורך באחזקת מזרק עם אפיפן", אומרת ל-ynet ד"ר אדטו, "המזרק יכול למנוע באופן מיידי תגובה אלרגית קשה. דווקא מסעדות מהוות מקום בעל סיכון גבוה לפתח תגובה אלרגית קשה כתוצאה מאכילה שלא ביודעין של מזון המכיל מרכיב אלרגני אצל אנשים הרגישים לו. הימצאות מזרק אפיפן מבטיח את שלומם של בעלי האלרגיה במקרי חירום".
על בסיס הבנה זו קובעת הצעת החוק כי כל מקום הסעדה, מוסד חינוכי ובית ספר יחוייבו להחזיק מזרק אפיפן. הצעת החוק ממתינה לדיון הכנה לקראת הצבעה טרומית.
5% מהאוכלוסייה סובלים מאלרגיה למזון
אלרגיה למזון היא תגובת יתר של מערכת החיסון והיא מוגדרת כתסמונת כשל במערכת החיסונית של הגוף, המזהה סוגי מזון "רגילים" כרעלנים ומגיבה אליהם בהתאם. בין האלרגנים העיקריים נמנים חלב, ביצים, סויה, בוטנים, משפחת החיטה, משפחת האגוזים, שומשום, דגים, סלרי, חרדל ותורמוס.
אלרגיות למזון נחשבות כבעיה של העולם המודרני ובהתאם לכך אחוז האלרגיים למזון באוכלוסייה עולה בהתמדה. כ-5% מהאוכלוסייה בישראל ידועים כסובלים מאלרגיות מזון ברמות כאלו ואחרות, מתוכם כ-8% מאוכלוסיית הילדים וכ-2% מאוכלוסיית המבוגרים.
בממוצע מתרחשים בישראל שני מקרי מוות בשנה עקב אלרגיה למזון ומקרים נוספים של סיבוכים בדרגות חומרה שונות. התגובה האלרגית החמורה ביותר, המכונה תגובה אנפילקטית, עלולה לגרום לקשיי נשימה חמורים, לאיבוד הכרה ואף למוות. תגובה זו היא לעיתים מיידית, ועשויה להופיע מיד לאחר החשיפה לאלרגן (או עשר עד 20 דקות לאחר החשיפה).
כאמור, תגובה קשה זו ניתנת לטיפול באמצעות מזרק המכיל אדרנלין הקרוי "אפיפן". הזרקת האדרנלין לירך גורמת להרפיית שרירי הנשימה וכיווץ כלי הדם ומאפשרת מרווח זמן עד לקבלת טיפול בבית החולים. מדובר בפעולה מצילת חיים שיש לבצע בשטח, באופן מיידי, שכן הידרדרות תופעות האלרגיה לחנק ומוות עשויה להמשך דקות מעטות.
תגובת עמותת יה"ל, העמותה לאלרגיות מזון: "אנחנו מברכים על הצעת החוק שיזמה ח"כ ד"ר רחל אדטו. הצעת החוק מאפשרת לבתי עסק למכור מזון לציבור רחב ומאידך להבטיח את חייהם של הסובלים מאלרגיות מזון, במידה וחלילה נחשפו למזון האלרגי. בכוונתנו לפנות לחברי ועדת השרים לענייני חקיקה ולבקש את תמיכתם בהצעתה של ד"ר אדטו.