שתף קטע נבחר

 

האש בקצה המנהרה: האתגר הבא של צה"ל בעזה

שלוש שנים למבצע בעזה: ב"עופרת יצוקה 2" תחכה לצה"ל סכנה שטרם נמצא לה פתרון טכנולוגי - מנהרות ממולכדות שמהן יתקפו המחבלים. לחימה מתחת לאדמה, שימוש בכוחות מהאוויר ומהים וחקירת שבויים בעורף האויב - כך ייראה המבצע הבא

גם בצה"ל יודעים שמבצע קרקעי נוסף בעזה יגיע בסופו של דבר. כמו ב-2008, מה שמכונה בלשון עדינה "טפטוף הרקטות" הוא בפועל מטחי ירי שמכניסים מאות אלפי ישראלים למקלטים, והמציאות הזו תאלץ במוקדם או במאוחר את הצבא לצאת לעוד פעולה בעומק השטח הפלסטיני. הפעם, יודעים גם בצה"ל, יחכה להם שם אתגר מזן אחר.

 

עוד בערוץ החדשות

 שני אופנוענים נפצעו ב"קרקס מדראנו לדתיים". צפו

מבית לחם עד הודו: צפו בעולם הנוצרי חוגג מולד

 

זה יותר מעשור שטובי המוחות בצבא ובתעשייה הביטחונית מנסים למצוא פתרון לרשת המנהרות האינסופיות שנחצבו בעומק אדמתה של הרצועה. כבר מזמן לא מדובר רק במנהרות ההברחה המשוכללות, שדרכן מועברים מדי יום בהיחבא ממצרים לעזה בני אדם, מכוניות, כסף ואמצעי לחימה. בשנים האחרונות הפלסטינים "מתהדרים" גם במנהרות תקיפה קטלניות שעוברות מבית לבית ומחצר לחצר.

 

איש סמו"ר בפעולה. מנהרות יפוצצו (צילום: עידו בקר) (צילום: עידו בקר)
איש סמו"ר בפעולה. מנהרות יפוצצו(צילום: עידו בקר)

 

בעזרת מנהרות התקיפה האלה, שבהן יסתתרו חמושים פעילי ארגוני הטרור ושימולכדו בחומרי נפץ, מקווים המחבלים

לפגוע בחיילי צה"ל שייכנסו לתוך הרצועה כדי לסרוק את השכונות והבתים. עם מנהרות תקיפה אחרות, שנחפרו באזור הגדר כדי לבצע פיגועי חטיפה, מתמודד צה"ל בעזרת אמצעים מסווגים, אך מנהרות התקיפה בעומק הרצועה יהיו עבורו אתגר גדול עוד יותר. פתרון שיאפשר את איתורן המוקדם - עדיין אין.

 

"אנחנו אומרים בציניות שעזה עומדת לקרוס בכל רגע מרוב מנהרות שנחפרו בה", סיפר ל-ynet קצין בכיר, "כמו שמצאו פתרון טכנולוגי לירי הרקטות בדמות 'כיפת ברזל', חייבים למצוא פתרון גם לסוגיית המנהרות". מי שאמורה להילחם פנים אל מול פנים במנהרות היא יחידת סמו"ר של סיירת יהל"ם מחיל ההנדסה. היא תהיה אמונה על פיצוצן ועל ניטרול הפצצות שימתינו ללוחמי צה"ל ב"עופרת יצוקה 2".

 

בצה"ל מבינים את גודל האתגר המבצעי, ולא מסתפקים רק ביחידת העילית. כוחות חי"ר, במילואים ובסדיר, מקיימים אימונים שוטפים בכיבוש כפרים מדומים, כשבין ה"בתים" בהם נחפרו גם מנהרות שעוברות ממבנה למבנה. כמו במציאות, במתחמים שבהם מתאמן צה"ל ללוחמה בשטח בנוי המנהרות נסתרות.

 

מנהרה פלסטינית. כבר לא להברחות בלבד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מנהרה פלסטינית. כבר לא להברחות בלבד(צילום: AFP)

 

"כמו שהאויב מנצל את ממד הגובה לירות רקטות בשגרה, כך הוא ינצל את המשאב התת-קרקעי כדי לתקוף בימים של פעולה יבשתית", הסבירו בצה"ל, "אלה מנהרות עמוקות וארוכות יותר ממה שהכרנו בעבר, ועבור חמאס הן הופכות לכלי נשק לכל דבר ועניין".

 

שבויים יתוחקרו בעומק שטח האויב

המטרה של צה"ל בגרסה הבאה של "עופרת יצוקה" תהיה להשיג הכרעה מהירה ומשמעותית, עם נפגעים מעטים ככל הניתן לכוחותינו. בצבא גיבשו תורת לחימה בעניין, שלפיה ההעדפה תהיה להפעיל כמה שיותר כוחות מהאוויר, מהים ומהיבשה להשגת הכרעה מהירה.

 

חיילי צה"ל ב"עופרת יצוקה". דגש על אלמנט המהירות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חיילי צה"ל ב"עופרת יצוקה". דגש על אלמנט המהירות(צילום: AFP)

  

אלמנט המהירות, בהתבסס על לוחות זמנים מדיניים קצרים במיוחד, יקבל ביטוי גם בהתקדמות הכוחות פנימה תוך תחקור

המחבלים שייתפסו. השנה החלו בצה"ל לאמן יחד עם הגדודים את חוקרי השבויים, תפקיד מיתולוגי בצבא שיקבל משמעות מחודשת במבצע הבא ברצועה.

 

השאיפה היא לבצע חקירה ראשונית אך משמעותית לאנשי חמאס שייתפסו בעומק עזה, להבינם, ולתרגם את דבריהם לתמונת הקרב הכוללת. "אנחנו לא רוצים להיות מופתעים", הסבירו בצה"ל, "חוקר השבויים יהיה כפוף לקצין המודיעין, ויתחקר את האויב בתוך השטח".


פורסם לראשונה 25/12/2011 23:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המנהרות מגויסות לקרב עצמו. רפיח
צילום: AFP
הפצצה של צה"ל בדרום הרצועה ב"עופרת יצוקה"
צילום: AP
מומלצים