שתף קטע נבחר

 

תפילות, דמעות ונס אחד. 7 שנים לצונאמי באסיה

במזרח ובאפריקה נפתחו הטקסים לזכר מאות אלפי קורבנות הצונאמי שהיכה ב-12 מדינות ב-26 בדצמבר 2004. העוני וההרס עדיין שם, אבל השנה יש גם סיפור נס אחד, של ילדה שנסחפה בגלים ושבה פתאום לבית הוריה כדי לספר - "שרדתי"

ברחבי העולם יציינו היום (ב') את ה"בוקסינג דיי", יום החול הראשון שאחרי חג המולד, שבו נוהרים ההמונים אל הקניונים והשווקים כדי לקנות שלל פריטים במחירי מבצע יוצאי דופן. אבל מבחינתם של מיליוני בני אדם בדרום-מזרח אסיה ובמדינות שלחופי האוקיינוס ההודי, כמו בכל שנה מאז 2004, יעמוד 26 בדצמבר בסימן אחר - זכרם של מאות אלפי הקורבנות שגבה הצונאמי ההרסני, שהיכה לפני שבע שנים ב-12 מדינות והחריב את שמחת החג.

 

נשים קוראות בקוראן בטקס זיכרון באינדונזיה, הבוקר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נשים קוראות בקוראן בטקס זיכרון באינדונזיה, הבוקר(צילום: EPA)

 

בצונאמי ב-2004 נהרגו יותר מ-200 אלף בני אדם, ויש המעריכים כי מספר הקורבנות גדול בהרבה ועומד על יותר מ-300 אלף. עוד רבבות נפצעו. רעש אדמה אדיר באוקיינוס ההודי, בעוצמה של 9 דרגות, יצר גלי ענק ששטפו את חופיהן של סרי-לנקה, הודו, אינדונזיה, תאילנד, מלזיה, מיאנמר, בנגלדש, האיים המלדיביים, סומליה, טנזניה, איי סיישל וקניה.

 

עוד חדשות מהעולם הגדול:

 

צפו ברגע הבלתי נתפש - גלי הצונאמי מכים ב-26 בדצמבר 2004:

 

ברוב המדינות היכו הגלים ללא כל התרעה מוקדמת מצד הרשויות או המכון הגאולוגי של ארה"ב, מה שגרם למספר הנפגעים הגדול כל-כך. כפרים וערים לאורך אלפי קילומטרים נחרבו, תיירים שבאו לנפוש בחופים הקסומים של המזרח נסחפו אל מותם, וגם רבים מהקורבנות המקומיים לא נמצאו מעולם.

 

גג בית באינדונזיה שעליו נתקעה סירה ב-2004 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
גג בית באינדונזיה שעליו נתקעה סירה ב-2004(צילום: EPA)

 

בחופי תאילנד - דה ז'ה וו: גם השנה שטפונות ברחובות ב-26 בדצמבר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בחופי תאילנד - דה ז'ה וו: גם השנה שטפונות ברחובות ב-26 בדצמבר(צילום: EPA)

 

במוזיאון הצונאמי באינדונזיה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
במוזיאון הצונאמי באינדונזיה(צילום: EPA)

 

צפו: רגע פגיעת הצונאמי בדצמבר 2004 

 

הבוקר נפתחו טקסי הזיכרון במדינות השונות שבהן היכה הצונאמי לפני 7 שנים. באינדונזיה התקבצו אלפים בבנדה אסה כדי לקרוא יחד בקוראן, להתפלל ולזכור את הנספים. באותו מקום התאספו רבים סביב אתר שהתפרסם ב-2004, כשסירת עץ נתקעה בו על גג בית, סימן לעוצמה הבלתי-רגילה של הגלים שנשאו אותה אל-על.

 

כשהגיע הגל הגדול. הדגם במוזיאון הצונאמי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
כשהגיע הגל הגדול. הדגם במוזיאון הצונאמי(צילום: EPA)

 

במוזיאון הצונאמי בבנדסה אסה השקיפו המבקרים על דגם הממחיש את פגיעת הגלים עם בוא הצונאמי. המוזיאון עצמו נבנה כדי להזכיר את אירועי האסון ב-2004, והוא משמש גם כמרכז חינוכי ללימוד על רעשי אדמה ותופעת הצונאמי וכמחסה לשעת חירום למקרה שצונאמי יכה שוב.

 

אחרי 7 שנים: הנערה וואטי (בצהוב) בחיק משפחתה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אחרי 7 שנים: הנערה וואטי (בצהוב) בחיק משפחתה(צילום: רויטרס)

 

טקסי הזיכרון נערכים השנה כשברקע גם סיפור נס אחד שהדהים את העולם בימים האחרונים. הנערה האינדונזית מרי יולנדה, בת 15, שנסחפה על-ידי גלי הצונאמי לפני שבע שנים ובני משפחתה היו בטוחים שמתה, הפציעה לפתע בבית

הוריה. ב-26 דצמבר 2004 שהתה לצד אמה ואחיה כשכפרן אוג'ונג ברוה, באי האינדונזי סומטרה, ספג את פגיעת הצונאמי.

 

יוסניאר, אמהּ של הילדה המכונה גם "וואטי", ניסתה להציל אותה ואת שני אחיה, אולם איבדה את אחיזתה בילדה וחשבה כי נספתה. עם שובה סיפרה הנערה וואטי כי לאחר האסון הגיעה לכפר אינדונזי אחר שבו אימצה אותה אישה שהכריחה אותה לקבץ נדבות, אך שילחה אותה משום שלא הצליחה לעמוד בציפיותיה. היא נדדה עד לכפר מגוריה המקורי, ושבע שנים אחרי שנעלמה הצליחה לזכור רק מעט פרטים על משפחתה. ראשי הכפר הצליחו להצליב את הנתונים ולאחד אותה עם קרוביה בכל זאת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הריסות אחרי בוא הצונאמי -2004
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
רק הרס וחורבן נשאר אז
צילום: רויטרס
פינוי גופות באינדונזיה אחרי פגיעת הגלים
צילום: רויטרס
מומלצים