אלפים הפגינו: "בית שמש לא תהיה טהרן"
המונים מחו על הדרת נשים בעיר שהפכה לסמל המאבק, אמה של הילדה נעמה מרגוליס שספגה יריקות בדרך לביה"ס הדליקה נר: "בשום אופן לא נעזוב". טניה רוזנבליט שהושפלה באוטובוס: "אסור שיהיו שתי מדינות, חילונית וחרדית". לבני: כל יריקה היא בפרצוף של כולנו. יחימוביץ': הדרה היא קו אדום, חייבים לנצח
בפעם הראשונה, המאבק למען הנשים ירד אל הרחוב: כ-4,000 איש הביאו הערב (יום ג') לשיא את המחאה נגד הדרת נשים, בהפגנה ברחבת בית הספר "אורות בנות" בבית-שמש. בהפגנה נאמה בין השאר טניה רוזנבליט, שסירבה לפני שבוע וחצי לדרישת חרדים קיצונים שתעבור לספסלים האחוריים של אוטובוס "אגד", וספגה השפלות. "באנו לכאן להיאבק בקיצונות ולהראות לה שאין לה מקום בקרבנו", אמרה רוזנבליט, "על כל אחד מאתנו לקום ולהשמיע את קולו. רק כך נקבל את המדינה שבאמת אנו מייחלים לה". ynet העביר שידור חי מבית שמש.
הדרת נשים - כותרות אחרונות:
- ראש העיר בית שמש: "יד קשה נגד המתפרעים"
- גנץ על שירת נשים: בערבי הווי, יינתן פטור לדתיים
- פרס קרא להפגין בבית שמש: "הם לא אדוני הארץ"
ברוח חנוכה, נערכה העצרת תחת הכותרת "באנו חושך לגרש". רבים מהנואמים ומהמפגינים תקפו את ראש העיר החרדי, משה אבוטבול, וקראו לו להתפטר אף שגינה את מעשי הקיצונים. בקהל נצפו חובשי כיפה רבים. את ההפגנה נעלה שירת התקווה מפי אישה.
בשבוע האחרון הפכה בית-שמש לסמל המאבק בהדרת הנשים. סיפורה של הילדה נעמה מרגוליס, בת 8, שספגה השפלות ויריקות בדרכה לבית הספר כיוון ש"לא התלבשה באופן צנוע", ומעצרם של חרדים נוספים שירקו על נשים שעברו בשכונות חרדיות הדוגלות בהפרדה בין שני המינים, העלו את העיר לכותרות. גם שלטים שהוצבו בה ושמורים לנשים לצעוד במדרכות נפרדות מאלה של גברים עוררו זעם ציבורי, והסרתם כמו גם הגעת עיתונאים לתעד את המתרחש גררו אלימות מצד חרדים כלפי גורמי אכיפת חוק ואנשי תקשורת.
טניה רוזנבליט נדהמה למראה ההמונים שבאו להפגין כשעלתה לבמה לנאום: "במילה אחת - וואו", אמרה, "באנו לכאן להיאבק בקיצונות ולהראות לה שאין לה מקום בקרבנו. קל להזדהות עם מי שדומים לנו, האתגר האמיתי הוא לקבל את השונים מאתנו".
"לא ייתכן שייווצרו פה שתי מדינות - חרדית וחילונית", אמרה רוזנבליט, "אסור לתת להפרדה הזו להמשיך להתקיים. קיצונים התיימרו לשלול מאתנו את הזכות לכבוד. הם חשבו שיוכלו להחליט עבור ציבור שלם מה ילבש והיכן יישב. על כל אחד מאתנו לקום ולהשמיע את קולו. רק כך נקבל את המדינה שבאמת אנו מייחלים לה".
בהפגנה הערב נאמה גם הדסה מרגוליס, אמה של הילדה נעמה: "בתי מחוזקת מהחיבוק החם שהיא מקבלת. הרבה שאלו אותי אם אני מתכוונת לעזוב את בית שמש, והתשובה שלי - בשום פנים ואופן לא. אני מבקשת שהעיר שלי תהיה עיר של כולם, שכל המגזרים יהיו שווים. כיום העיר הזו, עם 30 אלף חרדים נוספים שאמורים להגיע לשכונות החדשות, מתוכננת להיות עיר חרדית לגמרי - בלי שאף אחד שאל אותנו, התושבים הוותיקים והשפויים". מרגוליס הדליקה נר שמיני של חנוכה.
בשידור החי של ynet אמרה הדסה מרגוליס על ההפגנה: "אני מקווה שזה יביא שינוי לבית שמש ולארץ. אני מרגישה סיפוק גדול שכל זה קורה". היא אמרה שבתה מרגישה מחוזקת: "אני לא יודעת אם היא כל-כך קולטת מה שקורה, אבל היא יודעת שאני עושה הכל כדי שיהיה לה עתיד טוב בתור אישה. היא לא כאן, היא בבית, היא לא רצתה לבוא ולא רציתי שתצטרף".
"לא רוצה לתכנן מראש מה ללבוש"
נואם אחר הערב, העיתונאי ציון סולטן, אמר: "עירנו מצאה עצמה משתנה באופן קיצוני. יום העצמאות שלנו כבר אין אותו היום. דגלי הלאום שעיטרו וצריכים לעטר כל פינה ברחוב נתלים במחשכים, בהיחבא, ורק בשכונות מסוימות. יורקים על אנשים ברחוב, ילדה אינה מסוגלת ללכת 300 מטר מבית הספר אל ביתה באופן חופשי. עד לאן נגיע? בית שמש לא תהיה טהרן".
שלוש מפגינות תושבות בית שמש שלא הכירו קודם לכן, נפגשו הערב בכיכר שליד בית הספר. "לא יכול להיות שיום-יום אני צריכה לתכנן את מסלול ההליכה שלי כדי לא להתנגש ב'שחורים', כמו שאני קוראת להם. אני צריכה לתכנן מראש מה ללבוש ומאיפה ללכת גם אם זה לא ברחובות שלהם", סיפרה רחל סנקר, בת 52. "אני פה משנות ה-60, ומרגישה שרוצים לזרוק אותי מפה".
ליאת איטח, בת 29, הביעה חשש שמלחמת אחים תתחיל בבית שמש. לימור יחיה, תושבת העיר בת 35, הוסיפה: "הלכתי בדיוק בכיכר הזאת, איפה שאנחנו עומדות, בקיץ עם גופיה, כי היה חם. ילדים קטנים שלהם יצאו והתחילו לקרוא לי 'פריצה', ירקו וצעקו עליי. הרגשתי מאוימת. בגלל זה באתי לפה היום, כדי לא לעצום עיניים".
"לא עליתי מארה"ב כדי שיזרקו עליי אבנים"
בין המפגינים שהגיעו למקום העצרת בבית שמש גם דוד ולאה, דתיים-לאומיים שעלו מארה"ב. הם באו עם שלטי "עם אחד, לב אחד" ו"אהבת חינם". "אנחנו גרים חמש דקות מכאן, ולפני שנתיים חיו כאן כל הקהילות באחווה", סיפרו, "פתאום באה קבוצה קטנה של קיצונים והתחילה לזרוק אבנים על אוטובוסים ולהרביץ לאנשים שלטענתם לא צנועים, ואף אחד לא עצר אותם. חיינו בעונש".
לאה הדגישה: "אנחנו יודעים שרוב הקהילה החרדית כאן חי בפחד מאותה קבוצת טרור, ואנחנו מבקשים לזרוק אותם מהעיר או להכניס אותם לכלא. לא עזבנו את ארה"ב כדי שיהודים יזרקו עלינו אבנים".
ח"כ מירי רגב מהליכוד, שבאה להפגנה, אמרה בשידור של ynet: "הגיע הזמן להתעורר. בית שמש היא סמל לעיר חילונית שהפכה לחרדית. כפייה היא לא במקום ולא ראויה". ח"כ ניצן הורוביץ הוסיף בשידור החי: "אני שמח שסוף סוף זה מתעורר, כי הרבה זמן חיכינו לזה. קהילות, שכונות וערים עומדות מול הדבר הזה ואומרות - אנחנו רוצים לשמור על מרחב ציבורי פתוח".
יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני, אמרה בנאומה בהפגנה: "המאבק הערב הוא לא רק על בית שמש, הוא לא רק על זכותה של נעמה מרגוליס הקטנה ללכת עם סיום החג לבית הספר. מדינת ישראל נולדה כתוצאה מחלום שחלמו עבורנו הורינו. יש מי שרוצה לרסק החלום הזה, ולא ניתן לו. כל יריקה היא יריקה בפרצוף שלנו, לא נגיד לאף אחד שזה גשם. ביהדות שלי כבוד בת מלך הוא לא רק בבית פנימה, הוא גם באוטובוס, בצבא ובממשלה. זו היהדות שלנו, ואנחנו צריכים להיאבק על דמות היהדות שלנו מול אלה שהמציאו דמות אחרת לדת שאנו כה גאים בה".
שרת התרבות, לימור לבנת, שעוררה סערה כשאמרה בראיון ל-ynet שאין לה בעיה עם ההפרדה בין גברים לנשים בערים חרדיות, נאמה גם היא: "באתי לכאן כדי להגיד שהיום כולנו נעמה מרגוליס. היום כולנו טניה רוזנבליט. היום כולנו הזמרת שלא נותנים לה לשיר. היום כולנו הנוסעת שאומרים לה לעלות בדלת האחורית של האוטובוס". לבנת הצהירה: "הדרת נשים זו אלימות לשמה, עבירה פלילית, פשע נתעב, זהו ביזוי נשים. נאבק בה בכל כוחנו ונפעל לעצרה בכל מקום".
יו"ר מפלגת העבודה, שלי יחימוביץ', הגדירה בנאומה את המציאות בבית-שמש "כתם שחובה להסירו". "המדינה שלנו היא של כולנו, המרחב הציבורי בה - כמו אוצרות הטבע, כמו האוויר - הוא של כולנו. במדינה דמוקרטית ונאורה לא תהיה הדרה בריונית כזו. באיראן סוקלים למוות אישה נואפת, בסעודיה אסור לאישה לנהוג ברכב, ומי שמפרה איסור זה - דינה מלקות. מדינת ישראל רחוקה שנות אור מאיסורים אלה. יש קווים אדומים של מוסר אנושי שעליהם לא נתפשר. במאבק הזה אנחנו חייבים לנצח".
"הדרת נשים צריכה להיות עבירה פלילית"
ח"כ ציפי חוטובלי (ליכוד) באה גם היא להפגנה בבית שמש: "ההפגנה מסמנת קו אדום לגורמים האנטי-ציוניים המנסים להקים מדינה בתוך מדינה. קו אחד מחבר בין השתמטות מצה"ל, אי לימוד לימודי ליב"ה, אפליה בין אשכנזים לספרדים ודחיקת רגלי נשים. זה המקום לעצור את התהליך המסוכן הזה", אמרה. "אין מקום לכניעה בערכים אלה לתכתיבים של שותפות קואליציוניות".
מנכ"ל ישראל חופשית, מיקי גיצין, אמר ל-ynet לפני תחילת העצרת: "הדרת נשים צריכה להיות עבירה פלילית. המרחב הציבורי בישראל הופקר במשך שנים בידי גורמים קיצונים שעשו בו, כבשלהם כשהם מצפצפים על החוק והרשויות. בית שמש היא דוגמה, אך לא מקרה יחיד שבו ראש עיר מפקיר את תושביו בשם אידיאולוגיה חשוכה והופך את יתר התושבים לבני ערובה של גורמים אלימים. את הרכבת-אקספרס שמנסה לחטוף את ישראל לאיראן נעצור כאן ועכשיו".
לקראת העצרת בבית שמש התפרסו בעיר מאות שוטרים, בהם יחידות מיוחדות ושוטרי יס"מ, שיאבטחו את באי ההפגנה וישמרו על הסדר. רחוב הרצוג בעיר נסגר לתנועה, והשוטרים יכוונו את הנהגים לכבישים חלופיים. מסוק יסייע לכוון אותם. המשטרה הדגישה כי תפעל בנחישות נגד כל גורם שינסה להפר את הסדר.
בתום העצרת נעצר קטין לאחר שהשליך ביצה לעבר בניין בו מתגוררים חרדים. כמו כן, בתום ההפגנה התגלה כי צמיגים של ארבע כלי רכב באזור נוקבו. בין היתר מדובר במכוניתו של מזכ"ל מפלגת מרצ, דרור מורג. "למרות אלימות החרדים, תמשיך מרצ להוביל את המאבק למען ישראל שפויה וחופשית", אמרו במפלגה.
שעות לפני עצרת ההמונים ערך ראש העיר בית שמש, משה אבוטבול, מסיבת עתונאים, שבה הכריז: "אין שום סיבה שאדם ירים יד על חברו, בוודאי לא כלפי ילדות קטנות חסרות ישע". "בית שמש מוקיעה כל התנהגות כזו", הבהיר אבוטבול, חרדי
בעצמו, "מקומו של אדם אלים מאחורי סורג ובריח. אני קורא למשטרת ישראל לפעול ביד קשה נגד כל המתפרעים, ושלא יסתתרו מאחורי פסקי הלכה".
לדברי אבוטבול, "אנחנו כאן כדי להוקיע ולגנות את ההתקפה הזאת, שגרמה נזק בל יתואר לעיר שלנו, שידועה בקבלת אנשים, וכעיר סובלנית שמכבדת כל אדם באשר הוא אדם. אם יש קומץ של סיקריקים, מקומם מאחורי סורג ובריח". ראש העיר הוסיף כי "במשך 15 שנה הובאו לכאן אלפי משפחות של הציבור החרדי. מדובר בציבור נורמטיבי חיובי שעושה הרבה עבודות קודש בעיר. אני קורא לכם לא להכניס את כולם לאותו סל".
Read this article in English