אותי רגמו, על אמא ירקו. כל מפגין והסיפור שלו
אריאלה העזה לרוץ סביב בית שמש, אז זרקו עליה לבנה. לידור לא יכול לשתוק אחרי שאמא שלו ספגה יריקות באוטובוס. באֶתי הוטחו ביצים כי עזרה לנער שצעד עם בחורה והותקף. בין 4,000 המפגינים נגד הדרת הנשים, מצאנו מי שחיכו הרבה זמן לזעוק
הפגנת האלפים בבית שמש אמש (יום ג'), שסימנה את שיאו של המאבק בהדרת הנשים, קיבצה יחדיו אזרחים מכל קצוות הקשת הפוליטית והאזרחית. היו שם שמאלנים ופעילי ימין, נשים וגברים, חילונים, דתיים - וגם חרדים, שבאו להשמיע קול זעקה. רבים מהם ציינו כי סיפורה של הילדה נעמה מרגוליס, שהפכה בימים האחרונים לסמל המחאה, הוא שגרם להם לצאת משלוותם. "באתי ללוות את נעמה לבית הספר, כי אף אחד לא צריך לפחד", אמרה קרן, סטודנטית מיהוד.
הדרת נשים - כותרות אחרונות:
- ראש העיר בית שמש: "יד קשה נגד המתפרעים"
- משה אבוטבול ב-08': מרכז מסחרי לחרדים בלבד
גנץ על שירת נשים: בערבי הווי, יינתן פטור לדתיים - פרס קרא להפגין בבית שמש: "הם לא אדוני הארץ"
בשעה 18:00, המועד שבו הייתה אמורה העצרת להיפתח, היו ברחבת בית הספר "אורות בנות" בבית שמש רק כמה עשרות בני אדם, אבל כשפקקי התנועה הגדולים בדרך לעיר השתחררו, היו שם כבר 4,000 איש. הדסה מרגוליס, אמה של נעמה בת ה-8 שספגה יריקות מחרדים קיצונים בדרך לבית הספר כי "לא התלבשה צנוע", הדליקה נר שמיני של חנוכה והבטיחה: "לא נעזוב את העיר בשום פנים ואופן". טניה רוזנבליט, שסירבה לדרישת חרדים שתעבור למושב אחורי באוטובוס וספגה השפלות, נאמה גם היא והצהירה: "באנו לכאן להיאבק בקיצונות ולהראות לה שאין לה מקום בקרבנו".
בכל אותה העת, ממרחק, השקיפו על הנעשה גם חרדים סקרנים תושבי המקום. "אני חושב שצריך לתת לכל קבוצה לחיות בדרך שלה", אמר חיים, חרדי בן 25 מבית שמש, "השלטים (המורים על הפרדה) נכונים ויש לשמור על צניעות, אבל אני לא מסכים עם הדרך שבה זה נעשה, עם היריקות למשל". על סיפורה של מרגוליס בת ה-8 אמר: "היא לא הייתה בסדר, אבל לא כך צריך להתנהל".
היו גם חרדים שהשתתפו באופן פעיל בהפגנה - כמה עשרות גברים ונשים שעמדו בצורה מרוכזת במקום צדדי ונשאו כרזות שעליהן נכתב "בשלטון הסיקריקים אין אנו מאמינים", "די לאלימות" ו"חרדים מהטירוף". הם הסבירו כי "היה חשוב לנו להפגין נוכחות ולהבהיר קבל עם ועולם כי הציבור החרדי מקיא ומוקיע מתוכו את הביריונים הללו שמוציאים שם רע לחרדי באשר הוא".
רבים מתושביה החילונים והדתיים-לאומיים של בית שמש ניצלו את תשומת הלב התקשורתית כדי להשמיע את זעקתם. יורם, בן 39, נולד בעיר וחי בה עד היום: "אף פעם לא נתקלתי כאן בדברים כאלה. היו פה ושם עימותים, אבל עכשיו זה רק הולך וגובר. אני אדם דתי חובש כיפה, וזה פוגע בי אישית. פחדתי להביא להפגנה את אשתי ושני הילדים הקטנים שלי, אז באתי לבד. הקיצונים חולים בראש". הוא מספר כי בבחירות האחרונות הצביע לראש העיר החרדי הנבחר, משה אבוטבול: "אני מתחרט על זה. אם ראש העיר הזה מטעם ש"ס ימשיך לכהן פה, המצב רק יחמיר. אני פוחד שבעוד כמה שנים הבת שלי תלך ברחובות ולא אוכל להגן עליה".
עזבו אחרי 13 שנה: "ראינו שהכיוון פה לא טוב"
בין המפגינים מצאנו גם את אריאלה קסוביץ', שמתגוררת כבר 15 בבית שמש ומשתייכת לציבור הדתי-לאומי. "אני רצה למרחקים ומתאמנת סביב בית שמש. לפני שנה זרק עליי בחור חרדי לבנה, ואז הרמתי את הבלוק וזרקתי אותו חזרה עליו. הוא שוב הרים ושוב זרק, ככה שלוש פעמים. ברחתי וקראתי למשטרה, אבל הוא לא נעצר מעולם. גם עליי ירקו ברחוב, וגם על בנותיי הקטנות. יש קומץ של קיצונים שחי בתוך אוכלוסייה חרדית גדולה שלא אומרת די".
"המשטרה מפחדת להיכנס, הממשלה לא מציבה גבולות", כועסת קסוביץ', "איך יכול להיות שבמשך שבועות באה לבית הספר אותה חבורת גברים מבוגרים, עומדת בחוץ, מקללת ילדות קטנות 'פרוצות' ו'שיקסע', ויורקת עליהן - והמשטרה לא מונעת את זה? לפני שנה נכנסה שכנה שלי לרמת בית שמש ביום העצמאות עם דגלי ישראל על האוטו. חרדים הקיפו את המכונית שלה ונענעו אותה. היא התקשרה למשטרה, והמשטרה אמרה לה שהם לא מוכנים להיכנס אבל שתבוא להגיש תלונה כשתצא. לשכנה אחרת שברו במכות את היד. ההרגשה כאן קשה מאוד".
אתי כהן, שבאה להפגנה עם בתה, סיפרה שהעיר לא זרה להן - עד אוגוסט האחרון הן גרו שם, אך בקיץ, אחרי 13 שנה, עזבו. "הבנו שזה לא הולך לכיוון טוב. בהתחלה היה כאן נחמד מאוד, אבל רוב התושבים הוותיקים עזבו כי הם ראו שהעיר מתחרדת. עכשיו באנו לתמוך באנשים היקרים שנשארו כאן. גם אני הותקפתי לפני ארבע שנים כאן ברחוב, בתפוחי אדמה ובביצים, כי אספתי לתוך המכונית נער שהותקף על-ידם כי הוא ליווה בחורה ברחוב". למרות הפגנת האלפים, היא לא אופטימית: "ההפגנה לא תעזור בכלום. הם אלימים, והם תקעו כאן יתד".
לידור בן ה-18 עבר להתגורר עם משפחתו בבית שמש לפני זמן לא רב. "באתי להפגין כי אמא שלי, שנוסעת כל יום באוטובוס לירושלים, רצתה להתיישב באחד המושבים באוטובוס ונתקלה בשני נערים חרדו שירקו לידה והסתכלו עליה במבט משפיל". קרן רוזנשטיין, סטודנטית מיהוד, הסבירה: "אני חלק מהקהל שבא ללוות את נעמה מרגוליס לבית הספר, כי אף אחד לא צריך לפחד. אני זוכרת שכשהייתי ילדה טיילתי עם המשפחה בירושלים, ובטעות נכנסנו למאה שערים, והתחילו לזרוק עלינו אבנים. ואני זוכרת את הפחד של כולנו באותו רגע".
דן אלימי, בן 50, הוא חב"דניק חרדי. "באתי לבית שמש כי אני מזדהה עם התושבים. הרוב החרדי מתנגד לאלימות הזאת, הם כופים עלינו את הדעות שלהם באופן שמבייש שמיים. פלג שיוצאת ממנו כזו אלימות - זו לא התורה מבחינתי". הוא העריך כי מיעוט החרדים בהפגנה הערב נבע מאופיה ה"משוחרר", אבל הוסיף: "אני בטוח שתהיה בקרוב הפגנה של הציבור החרדי. כבר ראיתי התארגנות באינטרנט של חרדים וחב"דניקים כמוני". אשתו של אלימי, קטי, סיפרה כי אחת מבנותיה לומדת בבית הספר שבו לומדת נעמה מרגוליס. "זה הפחיד אותי מאוד, הכיוון הזה מזכיר לי מדינות כמו איראן. זה מוגזם, קיצוני ומסוכן. אסור שיגבילו תנועה של נשים".
"אנחנו כחרדים חיים כבני ערובה"
שאול, חרדי בן 34 מבני ברק, בא להפגנה בבית שמש מפני שהוא חושב ש"זה קידוש השם להראות שיש גם חרדים שפויים. לירוק על נשים זה מעשה אסור, ואני חושב ש-99 אחוז מהחרדים יסכימו איתי. נכון שצריך קווי מהדרין, אבל זה רק מכיוון שההלכה אומרת שיש לשמור על הפרדה. אין לי בעיה שנשים ישבו מקדימה וגברים מאחורה, אנחנו מאמינים במתן כבוד לנשים, העיקר שתהיה הפרדה. הקבוצה הזאת של הקיצונים מביישת אותנו ואת כל החרדים, ולכן צריך ללכת איתם עד הסוף. הרבנים צריכים לצאת נגדם, והמשטרה צריכה לעצור אותם".
"אנחנו מתכוונים להגן על הנשים בבית שמש ובכל ישראל ולתמוך בהן", אמר נמרוד מנשה שבא מקיבוץ נתיב הל"ה. "מדינת תל אביב צריכה להתעורר ולהביע את עמדתה הברורה עכשיו, אחרת היא תתעורר אל מציאות קודרת מאוד מחר". רועי כנפו, סטודנט באוניברסיטת בן-גוריון, הוסיף: "המאבק הזה חשוב כי צריך לשמור על הכבוד של כל אדם כחלק מהדמוקרטיה, כך שכל אחד יוכל להסתובב איפה ואיך שהוא רוצה ללא פחד".
למעט הקבוצה הקטנה שהפגינה, בצד החרדי של בית שמש הקפידו התושבים להישאר בבתים, ולא לצאת לרחוב ולהתעמת עם המפגינים. קבוצות קטנות של סקרנים עמדו במרחק של כמה מאות מטרים ממקום העצרת, אך סדרנים מטעם הרבנים החרדים ביקשו מהם להתפזר לבתים. קרוב יותר למפגינים עמדו שמוליק וחני, זוג חסדי ויז'ניץ שעזבו את בית שמש. הם סיפרו ל-ynet כי באו למחות על אלימות הקיצונים, שהייתה אחת הסיבות לעזיבתם את העיר.
שמוליק וחני אמרו כי הם אינם מצטרפים להפגנה עצמה משום שזו מתקיימת ממניעים פוליטיים ולא ענייניים. הם הדגישו כי האלימות החרדית בבית שמש היא מעשה ידיה של קבוצה קטנה וקיצונית שאינה מייצגת את כל החרדים בעיר, ולרוב המתון ולהנהגה הרבנית אין דרך לעצור אותם. חרדים נוספים שעמדו בסמוך להפגנה סיפרו גם הם כי הם חיים כבני ערובה בידי הקיצונים שמשחירים את פני הציבור החרדי כולו.
נער השליך ביצים על בניין של חרדים, צמיגים נוקבו
מנכ"ל תנועת "ישראל חופשית" שארגנה את ההפגנה, מיכאל גיצין, הביע שביעות רצון בסיומה. "זה היה אירוע מדהים, שהוכיח שמדובר בסיפור לא רק של בית שמש, אלא של עם ישראל כולו, ושאנחנו - חרדים כחילונים - מאוחדים כולם נגד הרכבת-אקספרס לטהרן ובעד החזרת השפיות לישראל".
גיצין אמר כי "הדבר הכי חשוב הוא שאנחנו ממשיכים בקמפיין שלנו נגד הדרת נשים בכל הארץ, וכל הפוליטיקאים צריכים
לזכור שאנחנו מסתכלים עליהם ונהיה כל פעם בעיר אחרת עד שהקיצוניות הזו תיעלם מן העולם. ב-1 בינואר אנחנו הולכים לעלות על כל קווי המהדרין בארץ, וגם זה חלק מאותה מלחמה".
בתום העצרת בבית שמש נעצר קטין שהשליך ביצה לעבר בניין שבו מתגוררים חרדים. בתום ההפגנה התברר גם כי צמיגים של ארבעה כלי רכב באזור נוקבו. בין היתר נוקבו צמיגי מכוניתו של מזכ"ל מרצ, דרור מורג. "למרות אלימות החרדים, תמשיך מרצ להוביל את המאבק למען ישראל שפויה וחופשית", אמרו במפלגה.