ארדן ומיסז'ניקוב לנתניהו: דחה הדיון על ים המלח
יממה לאחר שהודיעו כי יצביעו נגד הסכם ים המלח, מאשימים שרי הגנת הסביבה והתיירות כי הצגת מס רווחי ההון כתמורה למדינה, מוכיחה שהאוצר הטעה את הציבור. "אנו דורשים מראש הממשלה שלא להצביע בראשון על ההסכם
מאבק השרים על תמלוגי ים המלח מתחמם, לקראת הדיון ביום ראשון בממשלה על ההסכם בין האוצר לכימיקלים לישראל (כיל), החברה המפעילה את מפעלי ים המלח. השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן (ליכוד) ושר התיירות, סטס מיסז'ניקוב (ישראל ביתנו), פנו הערב לראש הממשלה, בנימין נתניהו, בבקשה שידחה את הדיון כדי לתת לשרים הזדמנות נאותה לבחון את ההסכם מכל צדדיו.
שרי התיירות והסביבה: נצביע נגד הסכם ים המלח
כמה תרוויח המדינה מהסכם ים המלח?
הסכם ים המלח: "עוד תהיה כאן ועדת חקירה"
"אנו דורשים מראש הממשלה שלא להצביע בראשון על ההסכם", כתבו השרים בבקשתם. "אין בהילות ואין שום סיבה להביא הצעה זו בדחיפות כה רבה, שאינה מאפשרת לשרים ללמוד לעומק את משמעות ההחלטה".
הרקע לבקשתם של ארדן ומיסז'ניקוב הוא רצונם להעביר בכנסת חוק שיבטיח כי התמלוגים ממפעלי ים המלח ילכו לקרן מיוחדת שתשקיע בפיתוח התיירות באזור ובשיקום החופים. בהצעת החוק שהם מקדמים באמצעות חבר הכנסת משה מטלון (ישראל ביתנו), מצוין כי האוצר יעביר 150 מיליון שקל כל שנה כמקדמות לקרן.
באוצר מתנגדים לדרישה להקצות מראש את כל הכסף שמתקבל מהתמלוגים לתיירות ולהגנת הסביבה, בטענה שלא ניתן "לצבוע מראש" כסף שנכנס לקופת המדינה. "על פי ההיגיון הזה, כספי שנגבו מחברות בתל אביב ילכו לפיתוח העיר תל אביב וכספים שנגבו בנגב ילכו לפיתוח הנגב", אמר אתמול שר האוצר, יובל שטייניץ, במסיבת העיתונאים שבה הוצג ההסכם עם כיל. "אולי שגם הכסף שגובה המשטרה על דו"חות תנועה ילך כולו למשרד התחבורה", העיר השר בעוקצנות.
"האוצר הטעה את הציבור"
אתמול הציג משרד האוצר את ההסכם עם כיל שכולל שני מרכיבים: העלאת התמלוגים שמשלמת החברה מ-5% ל-10% על הפקה של יותר מ-1.5 מיליון טון ומימון של קציר המלח על פי חלוקה של 10% מימון של המדינה ו-90% מימון של המפעלים.ההסכם החדש, יחד עם חוק עידוד השקעות הון החדש שהעביר האוצר לפני שנה, ושמגדיל את מס החברות שישלמו המפעלים מ-12% לכ-20%, צפוי להכניס כ-15 מיליארד שקל לקופת המדינה עד סוף הזיכיון של המפעלים בשנת 2030.
סכום נוסף, שקשה להעריך את היקפו, ייכנס לקופת המדינה ממס רווחי הון של 25% שמוטל על הדיבידנדים שקוצרים בעלי המניות בכיל כתוצאה מרווחי המפעלים. בהצגת ההסכם אמש, הוצג מס רווחי ההון כתמוה לקופת המדינה, למרות שבחישוב המקובל של תמורה למדינה מאוצרות טבע לא נהוג להתייחס אליו, על אף שגם כאן מדובר בכסף שייכנס לקופת המדינה.
השרים ארדן ומיסז'ניקוב טוענים הערב כי הצגת מס רווחי ההון כתמורה למדינה מוכיחה כי "האוצר הטעה את הציבור בחלק שייכנס לקופת המדינה כתוצאה מההסכם עם כיל". משרד האוצר פרסם היום הבהרה בנושא, לפיה מדובר באי הבנה.
ים המלח
צילום: lowshot
השרים ארדן ומיסז'ניקוב, אתמול
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים