הדסה: 2 חולות מתו לאחר בדיקה של דרכי הנשימה
בתוך שבועיים נפטרו בבית החולים הדסה שתי חולות שעברו בדיקת ברונכוסקופיה, במהלכה מוחדר צינור אופטי דרך הפה או האף אל דרכי הנשימה. בהדסה לא בטוחים שיש קשר בין המקרים אולם החליטו להפסיק לעת עתה בדיקה זו
בבית החולים הדסה עין כרם החליטו על הפסקת בדיקות הברונכוסקופיות בשל שני מקרי מוות בחודש האחרון. במהלך השבועיים האחרונים, נפטרו בהדסה עין-כרם שתי חולות מבוגרות, ימים ספורים לאחר שעברו בדיקת ברונכוסקופיה שכללה גם לקיחת ביופסיה.
ברונכוסקופיה היא בדיקה של דרכי הנשימה באמצעות החדרת צינור אופטי ארוך דק וגמיש דרך הפה או האף. על-ידי כך ניתן לצפות ישירות במבנה הפנימי של דרכי האוויר, ליטול דגימת תאים או חיידקים, ואף ליטול דגימה קטנה של רקמה מדפנות דרכי האוויר או הריאות (ביופסיה) לבדיקה פתולוגית או מיקרוביולוגית. משום שמחלות ריאה רבות גורמות לשינויים במצב הבריאותי של המטופלים, לעיתים, הדרך הבלעדית לאבחן בצורה מדויקת מחלת ריאות היא באמצעות בדיקה מיקרוסקופית של תאים הנמצאים בריאות או של רקמה שנלקחת מדפנות דרכי האוויר או נאדיות הריאה.
בבית החולים הדסה מציינים שבשבועיים הללו בוצעו בהדסה עוד 25 בדיקות ברונכוסקופיות שהסתיימו באורח תקין, ושלא נמצא קשר בין שני המקרים, כאשר עד כה לא התבררו הסיבות לפטירתן של השתיים.
בנוסף להחלטה על הפסקת ביצוע הברונכוסקופיות בהדסה, למעט מקרים דחופים ביותר הכרוכים בהצלת חיים, עד לבירור מלא וקבלת תשובות לשני המקרים, הועבר דיווח מפורט בנושא למשרד הבריאות.
יחד עם זאת, בבית החולים פתחו בבדיקות נרחבות למקרים שכללו התייעצות של המומחים הבכירים בתחומי מחלות ריאה, רפואה פנימית, מחלות זיהומיות וטיפול נמרץ על מנת לבדוק את מהלך האירועים ולאתר סיבות אפשריות לשני המקרים המצערים, בוצעה בדיקה מקיפה של המכשור ושל הציוד לחיטוי ע"י המעבדה המיקרוביולוגית ונלקחו תרביות, ובנוסף - נלקחו דגימות מהנוזלים שבשימוש במהלך הברונכוסקופיות לבדיקה ביוכימית על מנת לוודא את הרכב התמיסה. כמו כן מכשירי הברונכוסקופיה עברו בדיקה מקיפה ע"י היצרן.
בהודעת בית החולים נכתב: "בהדסה מבוצעות כ-800 ברונכוסקופיות בשנה, ובמהלך 20 השנים האחרונות אירעו מקרים ספורים בהם מטופלים נפטרו לאחר ברונכוסקופיה, בדרך כלל מטופלים עם תחלואה קשה שבעטיה בוצעה הברונכוסקופיה. מוות לאחר ברונכוסקופיה הוא נדיר מאוד ובספרות הרפואית אין כמעט דיווחים על כך. אך כאמור, לא נמצא קשר בין שני המקרים ועדיין מתקיימות בדיקות במגמה לאתר את הסיבות להם".