שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

איראן מציגה הישג גרעיני: ניסוי במוט דלק בטהרן

על רקע המתיחות עם המערב, הודיע הארגון לאנרגיה אטומית באיראן כי מוט הדלק הראשון מסוגו שיוצר במדינה הועבר לליבת כור המחקר בטהרן. פרשננו רון בן ישי מציין: אם זה נכון, מדובר בקלף מיקוח במו"מ עם המעצמות על תוכנית הגרעין

על רקע המתיחות עם המערב והניסיונות לחדש את המשא ומתן , בטהרן מתגאים בהישג גרעיני תקדימי. ארגון האנרגיה האטומית של איראן הודיע הבוקר (יום א') כי לראשונה הצליחו מדענים איראנים לייצר מוט דלק גרעיני המכיל אורניום טבעי. לטענת איראן, המוט נוסה בהצלחה בכור בטהרן, שנועד למחקר רפואי.  

 

עוד בנושא איראן ב-ynet:

 

עוד בחדשות ynet:

 

בסוכנות הידיעות האיראנית אירנ"א דווח כי "זו הפעם הראשונה שהכור הזה משמש לניסוי בדלק". מהארגון לאנרגיה אטומית של איראן נמסר: "מוט הדלק הועבר לליבת כור המחקר לאחר שעבר את כל הניסויים הפיזיקליים שנועדו לבחון את פעילותו בתנאים מעשיים".

 

המתקן בטהרן הוא כור קטן למטרות מחקר שנבנה בשנת 1967 בסיוע אמריקני. הוא הושבת אחרי המהפכה האיסלאמית ב-1979, ונפתח מחדש בעזרת ארגנטינה. לטענת האיראנים, הניסויים שהם עורכים בו נועדו לסייע בפיתוח תרופות למחלות חשוכות מרפא כמו סרטן.

 

שרשרת אנושית מחוץ למתקן העשרת אורניום באיספהאן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שרשרת אנושית מחוץ למתקן העשרת אורניום באיספהאן(צילום: EPA)

 

פרשננו לענייני צבא וביטחון רון בן ישי מציין כי לא ברור אם היכולת האיראנית החדשה אמנם קיימת, אבל את הדבר יוכלו לבדוק פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, שהכור בטהרן נמצא תחת פיקוחם. מוטות הדלק בו התיישנו, ובעבר דובר על סיוע מערבי בתמרה למנגנון שיבטיח שהדלק הגרעינ לא ישמש למטרות צבאיות.

 

עיתוי ההודעה אינו מקרי, כאשר עולה שוב האפשרות לחידוש המשא ומתן בין איראן למעצמות המערב (חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה) על תוכנית הגרעין.

 כעת, האיראנים יוכלו להשתמש בקלף המיקוח בדמות מוטות הדלק, ולומר למערב "אנחנו כבר לא צריכים אתכם לעניין הזה". הם יוכלו למשל לדרוש אישור להמשך העשרת האורניום לרמה של 20 אחוזים, שממנה קל יותר להגיע לרמה של כ-90 אחוזים, הדרושה להפקת פצצה.

 

בתוך כך נמשך במפרץ הפרסי התרגיל הנרחב של חיל הים האיראני. מפקד בכיר בחיל, מחמוד מוסווי, הודיע כי ספינות החיל שיגרו טילים נגד מטוסים לטווח בינוני בהצלחה. לדבריו, "זו הפעם הראשונה שטילים כאלה שוגרו בתרגיל". הוא הוסיף כי מדובר בטילים שיכולים לחמוק ממערכות המכ"ם של מטוסי האויב.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא עוצרים. אחמדינג'אד
צילום: EPA
מומלצים