יועמ"ש הוועדה נגד חוק השינוי בבחירת שופטים
ל-ynet נודע כי הצעת החוק שנועדה לשנות את אופן בחירת נציגי לשכת עורכי הדין בוועדה למינוי שופטים גררה ביקורת חריפה מצד היועצת המשפטית של ועדת החוקה, עו"ד סיגל קוגוט: "חשש לחוק פרסונאלי, הנגוע בבעיות משפטיות ניכרות"
יממה לפני הדיון המכריע בוועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת, מבקרת היום (א') היועצת המשפטית של הוועדה בחריפות את "חוק לשכת עורכי הדין" שאמור לשנות את אופן בחירת נציגי הלשכה לוועדה לבחירת שופטים. ל-ynet נודע כי על פי עו"ד סיגל קוגוט, הנוסח לקריאה שנייה ושלישית מעלה "חשש לחוק פרסונאלי, הנגוע בבעיות משפטיות ניכרות".
עוד בערוץ החדשות :
הצעת החוק, שהוגשה על ידי חברי הכנסת זאב אלקין ויריב לוין (הליכוד) וח"כ רוברט אילטוב (ישראל ביתנו), מבקשת לקבוע ששני נציגי לשכת עורכי הדין ייבחרו מעתה ברוב של שני שלישים ממועצת הלשכה. פרטיה כבר עוררו תסיסה רבה בקרב האופוזיציה, שטענה כי מדובר בניסיון להשפיע על מינוי השופטים לטובת "מחנהו" של שר המשפטים יעקב נאמן ולשנות את אופיו של בית המשפט העליון.
על פי חוות הדעת של קוגוט, ההצעה בעייתית בעיקר כיוון שחברי הכנסת היוזמים מבקשים מרגע כניסתו של החוק לתוקף להדיח את נציגי הלשכה שנבחרו רק לפני חודש בהליך תקין - ונחשבים שייכים ל"מחנה" של נשיאת העליון דורית ביניש - ולערוך בחירות מחודשות. הרוב הדרוש, לדבריה, "עלול להביא לקיפאון ויש לשקול דרכים אחרות המחייבות הידברות בין נציגי הרוב למיעוט. כן יש צורך לדון אם לקבוע כללי הכרעה למצבים שבהם בחירות חוזרות ונשנות לא מביאות לבחירה ברוב כזה".
אלא שעל פי היועצת המשפטית, ההצעה "נגועה בבעיות משפטיות ניכרות", כהגדרתה. "יש בהוראות המעבר המתגבשות סממנים רטרואקטיביים, שרירותיים ופרסונאליים. הן מביאות למצב שבו מודחים נציגי הלשכה בוועדה לאלתר וזו מתפקדת בהרכב חסר למשך פרק זמן ארוך, באופן שאינו מתיישב עם התכלית של סעיף 4 לחוק-יסוד: השפיטה".
קוגוט הוסיפה כי ההוראות "בחלקן משנות באופן רטרואקטיבי תוצאות של בחירות, תוך אימוץ חלק מן הבחירה ומחיקת חלק אחר שלה, כל זאת בלי שוני רלבנטי בין קבוצות הבוחרים ובין הנבחרים שאחד מהם מסולק. יש בכך כדי לפגוע באוטונומיה, בחופש הבחירה ובשוויון של ובין חברי המועצה. הדבר פוגע גם בנציגים שנבחרו".
בדבריה, התייחסה קוגוט גם לוועדה לבחירת דיינים, שם מבקשים חברי הכנסת להשאיר את אחד הנציגים שנבחרו,
ולהחליף את הנציג השני. "אם ימצא בית המשפט שהפגיעות מגיעות לכדי פגיעה חוקתית, קשה יהיה להראות שמתקיימות דרישות המידתיות, במיוחד שאי אפשר היה למצוא שיטה פוגענית פחות כדי להשיג את המטרה של קביעת כללי משחק המחייבים הידברות בין חברי המועצה בלשכת עורכי הדין", כתבה.
לדברי קוגוט, "הוראות המעבר לגבי הדיינים והקאדים מתערבות, לאחר מעשה, בבחירות שהתקיימו, באופן הפוגע באוטונומיה של הגוף הבוחר ובשוויון בין 'קבוצות' הבוחרים ובין המועמדים באופן שמעוות את תוצאות הבחירות בדיעבד".
בנוסף, צפוי לעלות מחר להצבעה במליאת הכנסת גם "חוק גרוניס", שמקדם את מינויו של השופט אשר גרוניס לנשיא בית המשפט העליון.
לפי החוק, גרוניס יוכל להחליף בתפקיד את דורית ביניש על אף שבעת פרישת הנשיאה הנוכחית יישארו רק שנתיים ועשרה חודשים עד להגעתו לגיל פרישה. כיום קובע החוק כי שופט לא יוכל להתמנות לנשיא אם תקופת הכהונה שנותרה לו עד לפרישה הכפויה, בגיל 70, עומדת על פחות משלוש שנים.
מתנגדי החוק טוענים כי מאחוריו ניצבים אנשי ימין התומכים בגרוניס על רקע דעותיו השמרניות ונטייתו להימנע מהתערבות בהחלטות הכנסת.