גליה מאור פורשת מתפקיד מנכ"ל בנק לאומי
"אשת הברזל" עוזבת: 17 שנה לאחר שמונתה לתפקיד מנכ"ל הבנק השני בגודלו בישראל, גליה מאור פורשת - כך נודע ל"ידיעות אחרונות". לפני כשנתיים ביקשה מאור להתמנות לתפקיד יו"ר הבנק, אך היא נאלצה לוותר בעקבות ביקורת של רשות ני"ע. בפועל תעזוב מאור את התפקיד רק ברבעון השני
גליה מאור , אשת הברזל של הכלכלה הישראלית, מי שניהלה במשך 17 שנה את אחד מחמשת הבנקים הגדולים במדינה וזכתה לשבחים בינלאומיים על תפקודה, הודיעה היום (א') לדירקטוריון הבנק על פרישתה מהתפקיד.
- לאומי: השכר של מאור יעלה ל-210 אלף בחודש גליה מאור: מעולם לא נתקלתי באפליה מגדרית
- הביצועים: הרווח הנקי של לאומי צנח ב-74% ל-155 מיליון שקל
אחת המועמדות הבולטות שהוזכרו עד כה להחלפתה של מאור היא רקפת רוסק-עמינח, המשנה למנכ"ל הבנק.
בהודעת הפרישה שלה אמרה מאור כי "עתה, לאחר שההנהלה בראשותה סיימה את הכנת תכנית העבודה הרב שנתית לבנק ולקבוצה, ומשהיא בטוחה ביכולת הצוות הקיים ליישם ולבצע את התכנית בהצלחה, בשלה החלטתה לסיים את תפקידה".
עוד אמרה מאור, כי מקובלת עליה בקשת יו"ר דירקטוריון הבנק, דוד ברודט, להמתין לבחירה של מחליפה ולבצע חפיפה מסודרת, כנהוג בבנק. בשל כך, היא צפויה לפרוש מתפקידה רק במהלך הרבעון השני של 2012.
בהמשך להודעת מאור, אמר ברודט: "איננו נפרדים עדיין מגליה, אך כבר כעת חשוב לי להדגיש את תרומתה האדירה לקבוצת לאומי. לא ניתן להפריז בתרומתה של גליה להתפתחותו, צמיחתו, מרכזיותו ורווחיותו של לאומי בעשרים השנים האחרונות. מאור היא מודל לניהול שאין שני לו. מודל המשלב חזון וראיה ארוכת טווח עם מקצועיות, בקיאות בפרטים ויכולת יישום יוצאת דופן. אין ספק שהיא מותירה אחריה מורשת מפוארת". ברודט הוסיף כי תהליך בחירת המנכ"ל החדש ייעשה באופן מסודר על ידי ועדת איתור של הדירקטוריון.
בפברואר אשתקד כתבה מאור, בהודעה שפירסמה בבלוג האישי עם פרישתה מהמירוץ לתפקיד יו"ר בנק לאומי: "לאומי הוא הבית שלי. ב-19 השנים האחרונות אני נמנית על עובדיו הבכירים וב-15 השנים האחרונות אני מנהלת אותו. את תפקידי אני ממלאת מתוך שמירה קפדנית על כספי המפקידים וחובת הנאמנות שלי נתונה באופן מוחלט ללקוחות הבנק, לעובדים ולבעלי המניות שלו".
מנהלת שמרנית ושונאת סיכונים
מאור נחשבה למנהלת שמרנית, אשר שונאת סיכונים פיננסים וזעזועים ארגוניים. תכונות אלו באו לידי ביטוי במשבר האשראי ב-2008-2009. בזמן שבנק הפועלים נאלץ למחוק מאות מיליוני שקלים כתוצאה מהשקעות כושלות במכשירים פיננסים על משכנתאות בארצות הברית, בנק לאומי ביסס את מועמדותו כבנק המוביל בישראל. במשבר זה חיזק את לאומי את מעמדו בקרב הקהילה העסקית והן בקרב דעת הקהל כבנק סולידי ויציב.
בראיון למוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות" אמרה מאור על תקופת המשבר של 2008-2009: "היו הרבה מאוד רגעים קשים, אבל בלאומי נכנסנו למשבר כשאנחנו לא סובלים מהחוליים של המוסדות הפיננסיים שנפגעו. בלאומי יש לנו תפיסה מאוד מוקפדת לגבי ניהול סיכונים".
עם זאת במספר רבעונים האחרונים שב הפועלים לעקוף את לאומי, ובמערכת הבנקאית אמרו שלאומי קופא על שמריו, בעוד הפועלים מתחזק. מאז נכנס הצמד החדש לבנק הפועלים, המנכ"ל ציון קינן והיו"ר יאיר סרוסי, בנק הפועלים חזר לעצמו. בחודשים האחרונים פועלים חזר לעצמו בשווי השוק, ושוויו עקף את זה של לאומי, לאחר מספר שנים שהשתרך מאחור.
האתגר המרכזי העומד כיום בפני בנק לאומי הוא השלמת הליך ההפרטה. הבנק נמצא במצב בעייתי, שכן אין לו בעל בית מוגדר. מצד אחד מניותיו מפוזרות בציבור והמדינה מחזיקה בכ-6% בלבד, מנגד לבנק אין גרעין שליטה פרטי, כמקובל בשאר הבנקים.
בענף הבנקאות מעריכים כי החלפת מאור תגרור שורה מינויים חדשים בבנק. חלק גדול מבעלי התפקידים הנוכחיים בבנק לאומי נחשבים לאנשי שלומה של מאור, הדבר גרם לתרעומת במסדרונות הנהלת הבנק. לפני כשנה וחצי, בפברואר 2010, עלתה מאור לכותרות כאשר ניסתה להתמנות ליושבת ראש הבנק, במקומו של איתן רף, היו"ר הקודם.
מועמדותה של מאור כדירקטורית וכמועמדת לתפקיד יו"ר דירקטוריון הבנק עוררה אז פולמוס משפטי רחב-היקף, שכן חוק המניות שבהסדר קובע שנתיים צינון לעובד בנק המבקש להיבחר לדירקטוריון. לבסוף מאור נאלצה להסיר את מועמדותה, ולשוב וכסא המנכ"ל, לאחר ביקורת ציבורית נוקבת. מאז שמרה מאור על פרופיל תקשורתי נמוך.
מאור נכנסה לבנק לאומי בשנת 1991 בתפקיד מנשה למנכ"ל לאומי דאז, דוד פרידמן. בשנת 1995 היא החליפה את פרידמן. בין השנים 1987-1982 כיהנה מאור בתפקיד המפקחת על הבנקים, בתקופה הזכורה לרעה בשל משבר ויסות המניות הבנקאיות. למרות השערורייה הגדולה, וההפסדים שאילצו את המדינה להלאים את הבנקים, במאור, שהייתה אמורה לפקח על פעילותם, לא דבק רבב. והיא יצאה מהפרשה ללא כתמים, בעקבות כך זכתה מאור לכינוי טפלון.