אינדונזיה: תועדו 35 הקרנפים הנדירים בעולם
מצלמות מעקב שהוצבו במעמקי יערות האי ג'אווה באינדונזיה הצליחו לתעד 35 קרנפי ג'אווה, ביניהם גם חמישה גורים. זהו המקום האחרון בעולם בו נותרו פחות מ-50 קרנפים נדירים, לאחר שאשתקד ניצוד הקרנף האחרון בוויטנאם
תגלית נדירה באינדונזיה. בתום מעקב שנמשך עשרה חודשים במעמקי היערות באי ג'אווה באינדונזיה, הצליחו רשויות היער במדינה לתעד 35 קרנפי ג'אווה נדירים בסכנת הכחדה חמורה, ביניהם גם חמישה גורים.
באינדונזיה נותר המעוז האחרון של קרנפי הג'אווה בעולם ומספרם מוערך לכל היותר בין 40-55 פרטים. ביערות הוצבו 44 מלכודות מצלמה משוכללות כדי לנסות ולהעריך את מספר הקרנפים שנותרו בטבע.
מצלמות המעקב הן למעשה מלכודות מצלמה שפועלות בעזרת חיישני תנועה ומאוחסנות בתוך קופסא מיוחדת המגינה עליה מפני פגעי מזג האוויר. הן מסוגלות לצלם באור יום ובחשיכה. מדובר בכלי שנפוץ מאוד בשנים האחרונות בקרב חוקרים בכל רחבי העולם
המצלמות המסוגלות לצלם אלפי תמונות סטילס ושעות רבות של וידאו, תיעדו 22 זכרים ו-13 נקבות. בקבוצת הגורים שמנתה חמישה, הצליחו החוקרים לזהות כי מדובר בנקבה אחת וארבעה זכרים.
האוכלוסיה מתרבה, אך יש מחסור בנקבות
קרנפי ג'אווה (Rhinoceros sondaicus sondaicus) שוקלים בין 900 קילוגרם ל-2.3 טון, אורך גופם הוא 2-4 מטר והם מתנשאים לגובה של כ-1.7 מטר. צבע עורם אפור והם מצויים כיום רק ביערות טרופיים וסאב-טרופיים באינדונזיה.
לקרנפים ישנה קרן יחידה באורך של כ-25 ס"מ. למרות שהם דומים מאוד לקרנפים ההודים, הם קטנים מהם. ציד בלתי חוקי, מאבק על מזון עם חיות בר נוספות והתרחבות שטחי חקלאות מאיימים על המשך הישרדותם בטבע.
השר הממונה על שימור המגוון הביולוגי ברשות היער במדינה אמר לסוכנות הידיעות AFP כי גילוי הקרנפים הצעירים מראה כי האוכלוסייה ממשיכה להתרבות אך הוא חושש כי כמות הזכרים הגדולה, עלולה לאיים על עתידו של המין הנדיר בטבע.
"יש יותר זכרים מנקבות ואנחנו מודאגים שזה יצור מצב של תחרויות מסוכונות בין הזכרים כדי להשיג בת זוג, שעלולים להסתיים בקרבות ומוות".
כדי להעניק סיכוי לקרנפים הנדירים לשרוד בטבע, בכוונת הממשלה להקים מקלט מוגן בפארק הלאומי בו ניתן יהיה לעקוב בקלות יותר אחרי החיות המסתוריות, במטרה להגדיל את מספר הקרנפים לכ-80 פרטים עד 2015.
באוקטובר שעבר הכריזו ארגוני שימור טבע על ההכחדה של קרנפי הג'אווה הנדירים בווייטנאם, לאחר שהקרנף האחרון נורה ב-2009 ע"י ציידים וקרנו נכרתה מראשו. קילוגרם של קרן קרנף מוערך בשוק השחור בכ-50-100 אלף דולר, כשחקלאי באסיה מרוויח בממוצע מספר דולרים ליום. הפיתוי להרוג את היונקים תמורת סחר באבריהם מביא אותם לכדי הכחדה בטבע, למרות פעולות אכיפה של הרשויות, עונשי מאסר וקנסות כספיים כבדים לציידים.