שתף קטע נבחר

 

המשנה ליועמ"ש: הכנסת מנצלת לרעה את כוחה

סערת החוק לשינוי בחירת הנציגים שימנו שופטים, לטובת מחנה השר נאמן, מגיעה לשיא. יוזמי החוק מהליכוד ומישראל ביתנו הגישו נוסח תיקון שלישי, האופוזיציה כינתה אותו "ביזיון, קומבינה עם ש"ס" - וגם נציגת היועץ המשפטי מתנגדת. הערב: "חוק גרוניס" להצבעה סופית במליאה

ועדת חוק חוקה ומשפט של הכנסת התכנסה הבוקר (יום ב') לדיון בנוסח חדש - ושלישי - של "חוק לשכת עורכי הדין", שהוצע לאחר ביקורת חריפה מצד היועצת המשפטית של הוועדה. "זה אחד המסמכים המבישים והמבזים שראיתי", תקף ח"כ הרצוג במהלך הדיון, ורמז לקיום עסקה פוליטית שתטה את מאזן הכוחות לטובת מחנה שר המשפטים. "מדובר פה בקומבינה ובדיל שסגרתם עם ש"ס, ועבורו אתם מחללים את הקודש. זו שערורייה שאין כדוגמתה". המשנה ליועץ המשפטי לממשלה תקפה גם היא את הנוסח החדש, וטענה כי "התערבות בתהליך הבחירה פוגעת בתפקיד הכנסת".

 

עוד בערוץ החדשות :

 

על פי הנוסח החדש, יוכלו חברי מועצת הלשכה לבחור נציג אחד בלבד - במקום שניים שהם בוחרים כיום. בכך, ישתנה למעשה מאזן הכוחות בוועדה לבחירת שופטים, היות ויימנע מצב שבו רוב חברי המועצה יוכלו לבחור שני נציגים. בכפוף לאישור הנוסח, יתלכדו נציגי הקואליציה בלשכה סביב נציג אחד, וחברי האופוזיציה יתלכדו סביב נציג אחר.

 

ח"כ ארדן בדרכו לדיון הוועדה למינוי שופטים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ ארדן בדרכו לדיון הוועדה למינוי שופטים(צילום: גיל יוחנן)
 

הצעת החוק, שהוגשה על ידי חברי הכנסת זאב אלקין ויריב לוין (הליכוד) וח"כ רוברט אילטוב (ישראל ביתנו), ביקשה בתחילה לקבוע שיו"ר הלשכה עצמו - כיום עו"ד דורון ברזילי, שנחשב מקורב לשר המשפטים יעקב נאמן - יהיה חבר בוועדה. בהמשך שונה הנוסח, כך ששני נציגי לשכת עורכי הדין ייבחרו מעתה ברוב של שני שלישים ממועצת הלשכה. ההצעות עוררו כבר אז תסיסה רבה בקרב האופוזיציה, שטענה כי מדובר בניסיון להשפיע על מינוי השופטים לטובת "מחנה" נאמן ולשנות את אופיו של בית המשפט העליון.

 

אולם גם הצעה זו נתקלה בביקורת משפטית. על פי המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד אורית קורן, "עצם המהלך של הדחת נציגים מכהנים הוא בעייתי ופוגע במעמד חוק יסוד השפיטה, באוטונומיה שלה לנהל העניינים ובזכות שלהם לבחור ולהיבחר. ההתערבות בתהליך הבחירה לצורך השגת תוצאה פרסונאלית פוגע בתפקיד הכנסת כמחוקקת נורמות ראויות".

 

לדברי קורן, "הצעת החוק הזאת מעידה על עצמה בצורה ברורה שתכליתה אינו אלא שינוי בדיעבד, רק משום שתוצאות הבחירה לא מוצאת חן בעיני ח"כים כאלה או אחרים. הכנסת מנצלת לרעה את אפשרותה לחוקק חוקים. אין המדובר במהלך אחיד ורוחבי. המתווה לוועדה למינוי דיינים וקאדים נותן כוח מכריע לראש לשכת עורכי הדין. עצם המהלך של הדחת הנציגים המכהנים הוא מהלך מאוד בעייתי ופוגע בחוק יסוד השפיטה ובאוטונומיה של לשכת עורכי הדין לנהל את ענייניה".

 

"ביזיון, קומבינה, דיל עם ש"ס"

במהלך הדיון היום, תקף ח"כ יצחק הרצוג (העבודה) את ההצעה ואמר כי "מדובר באחד המסמכים המבישים והמבזים שראיתי. מדובר פה בקומבינה ובדיל שסגרתם עם ש"ס, ועבורו אתם מחללים את הקודש. זו שערורייה שאין כדוגמתה".

 

בדבריו, כיוון הרצוג להתעקשות ש"ס לקבל נציג בוועדה למינוי דיינים. עד שלא הובטח לה נציג, סירבו נציגי הסיעה לתמוך בחוק ובחוק גרוניס. הנוסח המוצע, לפיו נציגי הוועדה ימונו לא על ידי בחירות אלא על ידי יו"ר לשכת עורכי הדין, עשוי להבטיח נציג שמקובל על ש"ס, אך עורר, כאמור, תרעומת בקרב האופוזיציה.

 

לדברי הרצוג, "אתם משחקים בהליכי בחירה תקינים בקומבינות קטנות. אתם צריכים כנראה לתת לש"ס דיינים, לא הצלחתם, אז קובעים הוראה מיוחדת. זה ביזיון שאין כדוגמתו. כתבה היועצת המשפטית שזה פרסונלי ושלא להחיל את הוראות המעבר, ואתם בכל זאת עושים זאת. מה פתאום אתם מתערבים? אתה מעוותים ומשנים את הכללים בצורה שאינה מתקבלת על הדעת".

 

גם ח"כ אחמד טיבי (רע"מ תע"ל) הגיב בכעס לדברים, ותקף באופן אישי את אלקין. "זהו אחד החוקים המבזים שהיו בכנסת ה-18. ילד הכאפות שלמד איך לחבוט ולתת אגרופים, נותנים לו הוראות לשלוח יד לכל גוף ולכל ארגון. משנים שיטת בחירות היסטורית".

 

לעומתם, אמר דורון ברזילי: ראש לשכת עורכי הדין, כי "מדובר בחוק נכון, חוק טוב ששומר על ערכי הדמוקרטיה, שייצג גם את לשכת עורכי הדין, גם את הציבור. באמצעות החוק הזה, קולם של חברי לשכת עורכי הדין וקולו של הציבור יישמע".

 

בתגובה להצעה, אמר ח"כ דב חנין (חד"ש) כי "ביטול בחירות זמן קצר לאחר שנערכו הוא הרס מוחלט של עקרונות היסוד הדמוקרטיים. הקואליציה חוצה היום קו אדום היסטורי. הממשלה מבקשת לעצמה את הזכות לבטל בחירה של מי שאיננה חפצה ביקרו. לשכת עורכי הדין בחרה אשה וגם ערבי לייצג אותה ובכך הקואליציה תעשה הכול כדי להדיר את שניהם".

 

"סממנים פרסונאליים"

על פי חוות הדעת של היועצת המשפטית לוועדה, עו"ד סיגל קוגוט, הנוסח שהוצע עד אתמול מעלה "חשש לחוק פרסונאלי, הנגוע בבעיות משפטיות ניכרות". לטענתה, ההצעה בעייתית בעיקר כיוון שחברי הכנסת היוזמים מבקשים מרגע כניסתו של החוק לתוקף להדיח את נציגי הלשכה שנבחרו רק לפני כחודש בהליך תקין - ונחשבים שייכים ל"מחנה" של נשיאת העליון דורית ביניש - ולערוך בחירות מחודשות.

 

"יש בהוראות המעבר המתגבשות סממנים רטרואקטיביים, שרירותיים ופרסונאליים", כתבה עו"ד קוגוט. "הן מביאות למצב שבו מודחים נציגי הלשכה בוועדה לאלתר וזו מתפקדת בהרכב חסר למשך פרק זמן ארוך, באופן שאינו מתיישב עם התכלית של סעיף 4 לחוק-יסוד: השפיטה".

 

בנוסף, צפוי לעלות הערב להצבעה במליאת הכנסת לקריאה שנייה ושלישית "חוק גרוניס", שמבטל את תקופת הכהונה המינימלית וסולל את מינויו של השופט אשר גרוניס לנשיאות בית המשפט העליון.

 

לפי החוק, גרוניס יוכל להחליף בתפקיד את דורית ביניש על אף שבעת פרישת הנשיאה הנוכחית יישארו רק שנתיים ועשרה חודשים עד להגעתו לגיל פרישה. כיום קובע החוק כי שופט לא יוכל להתמנות לנשיא אם תקופת הכהונה שנותרה לו עד לפרישה הכפויה, בגיל 70, עומדת על פחות משלוש שנים.

 

מתנגדי החוק טוענים כי מאחוריו ניצבים אנשי ימין התומכים בגרוניס על רקע דעותיו השמרניות ונטייתו להימנע מהתערבות בהחלטות הכנסת. באופוזיציה הגישו מאות הסתייגויות, ומתכננים מרתון של דיונים, שלא צפוי להשפיע על אישור החוק.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלקין. הותקף בדיון
צילום: ערוץ הכנסת
שר המשפטים יעקב נאמן
צילום: גיל יוחנן
הרצוג. "דיל עם ש"ס"
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים