האינפלציה בטורקיה הגיעה ל-10%
מדד המחירים לצרכן ב-12 החודשים האחרונים צמח לנתון של 10.45% בחודש דצמבר - כפול מהיעד שקבע הבנק הטורקי המרכזי. במטרה להגן על הלירה הנחלשת, החל הבנק במדיניות מוניטרית אגרסיבית הכוללת מכירה של דולרים, אולם האנליסטים ספקנים באשר להשפעתה של מדיניות זו
האינפלציה בטורקיה הגיעה לאחוז דו-ספרתי, לאחר שרשמה נתון כמעט כפול מהיעד שהוצב לשנת 2011: לשכת הסטטיסטיקה של טורקיה מסרה אתמול (ג') כי מדד המחירים לצרכן ב-12 החודשים האחרונים צמח לנתון של 10.45% בחודש דצמבר. יעד האינפלציה שקבע הבנק הטורקי המרכזי ל-2011 היה 5.5%.
מדד מחירים לצרכן כמו בשנת 2011 נרשם לאחרונה לפני יותר מ-3 שנים, בנובמבר 2008. בשנת 2010 האינפלציה של טורקיה עמדה על 6.4%. על פי הפרסום של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה של טורקיה, מדד המחירים ליצרן ב-12 החודשים האחרונים הגיע בדצמבר אף לרמה של 13.33%.
הבנק הטורקי המרכזי חוזה כי לקראת סוף 2012 האינפלציה תרשום ירידה לכיוון יעד של 5%. מהמט בסימוגלו, כלכלן ראשי בחברת Oyak Securities, צופה כי האינפלציה תעמוד על נתון של 11%-12% ברבעון הראשון של 2012, שיירד לרמה של 8% בסוף 2012.
הנתונים מעוררים חששות מכך שהכלכלה הצומחת במהירות של טורקיה, שרשמה צמיחה של 8.2% ברבעון השלישי של 2011, עשויה להיות בדרך לצניחה.
המלחמה של הלירה
הבנק המרכזי של טורקיה נוקט לאחרונה בצעדים למניעת הפיחות בערכה של הלירה הטורקית מול המטבעות הזרים, על ידי מכירה של דולרים. הבנק המרכזי החל בשבוע שעבר מדיניות מוניטרית אגרסיבית יותר, שנובעת בחלקה במטרה להגן על הלירה הטורקית שהגיעה לשפל של כל הזמנים מול הדולר. הממשלה הטורקית נאבקת גם בניסיון לצמצם את הנתון הנוכחי והמדאיג של הגירעון הממשלתי.
ביום רביעי האחרון הבנק מסר כי הוא ימכור יותר מטבע חוץ ישירות אל השוק, ויספק נזילות ללירה באמצעות ריביות גבוהות יותר מהרגיל, במידת הצורך.
עם זאת, האנליסטים הביעו ספק מכך שלצעד זה תהיה השפעה מספיקה. "נראה שהסבב השני של ההשלכות של האינפלציה הגואה יהיה חזק יותר מהצפוי, והיעילות של המדיניות המוניטרית הנוכחית של הבנק המרכזי עדיין מוטלת בספק", אמר הכלכלן הראשי של חברת BGC Partners, אוזגור אלטוג.