שתף קטע נבחר

 

ידו העליונה: דנציגר בין המשטרה, היועץ והפרקליט

שופט בית המשפט העליון, יורם דנציגר, חוזר הבוקר מחופשתו, לאחר שיצא נקי מפרשת לחיאני. מתברר שלאורך הדרך היו כאלה שרצו אפילו כתב אישום, אך ראש אגף החקירות והיועץ המשפטי לממשלה סברו כי יש לסגור את התיק מחוסר אשמה

ההחלטה על סגירת התיק נגד יורם דנציגר, שופט בית המשפט העליון, סיפקה אקורד סיום לפרשה משפטית מתמשכת שהעיבה על המוסד השיפוטי כולו, אך גם קיפלה בתוכה מאבק וחילוקי דעות בין בכירי מערכת המשפט בישראל. היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, מול פרקליט המדינה, משה לדור, כשבתווך גם חוקרי המשטרה. בצד, בחופשה כפויה, ניצב דנציגר עצמו.

 

  • לעיון בהחלטה המלאה של וינשטיין
  •  

    לפני כחמישה חודשים, יצא השופט דנציגר לחופשה, לאחר שנחקר באזהרה במשטרה בעקבות קשריו עם ראש העיר בת-ים, שלומי לחיאני. דנציגר היה סנגורו הפרטי של לחיאני, עוד לפני שמונה לשופט העליון. הוא נחקר בחשד שבאותה תקופה קיבל משרדו גם עבודות מעיריית בת-ים, ששילמה לו בתמורה מאות אלפי שקלים, ונחשד בקבלת שוחד ודבר במרמה.

     

    דנציגר מחוץ לביתו. שביעות רצון מההחלטה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
    דנציגר מחוץ לביתו. שביעות רצון מההחלטה(צילום: מוטי קמחי)
     

    חילוקי הדעות המקצועיים בין וינשטיין ללדור הושפעו, כאמור, גם מעמדת המשטרה. ראש אגף החקירות, ניצב יואב סגלוביץ', סבר שיש לסגור את התיק מחוסר אשמה, אך הצוות שטיפל בפרשה סבר שיש לסגור את התיק מחוסר ראיות.

      

    לאחר הגשת המלצת המשטרה לסגור את התיק, נשמעו בפרקליטות דעות שונות. פרקליטים המתמחים במיסוי ובכלכלה סברו שיש להגיש כתב אישום, בעוד שאחרים התנצחו על הסיבות לסגירת התיק. חילוקי הדעות נמשכו זמן רב והמעורבים התקשו להגיע להסכמה. בעוד חילוקי דעות מקצועיים אינם מחזה נדיר בפרקליטות, חשיבותו של התיק ומשמעות ההחלטה בו הפכו את הדיונים לרגישים ומורכבים.

     

    עוד בערוץ החדשות :

     

    וינשטיין עצמו התייחס לנושא וכתב בהחלטתו: "לא נעלמו מעיניי ייחודו ורגישותו של תיק זה, בו החשוד מכהן כשופט בית המשפט העליון. אך דווקא בשל חריגות העניין, אבקש לחזור על מושכלות ראשונים ולהבהיר כי החלטתי זו התקבלה מתוך עמדה כי דין אחד לשופט בית המשפט העליון ולאחד האדם, שכן נקודת המוצא העקרונית היא שהכול שווים בפני החוק". 

     

    וינשטיין ולדור. חילוקי דעות מקצועיים (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
    וינשטיין ולדור. חילוקי דעות מקצועיים(צילום: יאיר שגיא)
     

    נקודת המחלוקת העיקרית בין וינשטיין ללדור נסובה סביב התשלום הגלובלי ששילם לחיאני למשרדו של השופט דנציגר. היועץ המשפטי סבר כי אין בכך כל עבירה ואף לא חשש לעבירה, אך פרקליט המדינה טען כי ההסדר הגלובלי מבטא את נכונות הצדדים להסדיר את עסקיהם ולהותיר אפשרות לתשלום נוסף בהמשך. בעמדתו של לדור תמך המשנה לעניינים פליליים לפרקליט המדינה, שוקי למברגר, ואילו וינשטיין נהנה מתמיכת המשנה לעניינים פליליים במשרדו, רז נזרי.

     

    לאחר שגורמים בכירים בפרקליטות שללו כמעט מלכתחילה את הקולות בפרקליטות שסברו שיש להגיש כתב אישום נגד דנציגר, נותרה בעינה המחלוקת על הסיבה המוגדרת לסגירת התיק. גם לאחר הוראת וינשטיין לבצע השלמות חקירה בתיק על מנת שבכירי הפרקליטות יוכלו לקבל חומר נוסף ולבחון בשנית את עמדתם, הדעות עדיין היו חלוקות. 

     

    לפני כשלושה שבועות, העביר לדור את חוות דעתו, בה הוא אומר בצורה ברורה כי לטענתו יש לסגור את התיק מחוסר ראיות, אולם בסופו של דבר, ניתן לומר כי וינשטיין קיבל באופן מלא את עמדתו של דנציגר, וקבע כי לא הייתה כל אשמה במעשיו. לאחר דיונים שערכה בנושא, מעריכה הפרקליטות כי נגד החלטת היועץ יוגשו בקרוב עתירות לבג"ץ.

     

    מקורבי דנציגר: מחמאות לוינשטיין 

    "נוכח חשיבות הנושא, מצאתי לנכון לציין את עמדתו השונה של פרקליט המדינה בעניין זה, ולפיה אף שיש לסגור את תיק החקירה, עילת הסגירה המתאימה במקרה זה היא לטעמו חוסר ראיות", אמר וינשטיין.

     

    היועץ המשפטי אף פירט בהחלטתו את עמדת לדור ואת מסקנותיו, אך הדגיש כי "עמדתו זו של פרקליט המדינה לא נעלמה מעיניי ונשקלה על ידי, והדברים אף נדונו ונבחנו בלא מעט ישיבות. אולם, בסופו של יום אין בעמדה זו כדי לכרסם בחוסן מסקנתי, כי דנציגר לא העניק כל טובת הנאה ללחיאני בעת כהונתו כראש עיר, ולא שוכנעתי כי יש בה בסיס מספק לשינוי החלטתי בדבר עילת הסגירה הראויה במקרה זה".

     

    דנציגר ישוב לכס הדיונים בתחילת השבוע הבא וכבר הבוקר (יום ה') הוא יגיע לבית המשפט העליון, שם הוא צפוי להתקבל בשמחה על ידי העובדים ועמיתיו השופטים. "זו חגיגה לכולם ויום חג. לא היה לנו כל ספק שהשופט דנציגר לא

    עשה כל עבירה או כל חשד לעבירה. צריך גם להחמיא ליועץ המשפטי לממשלה שקבע, בניגוד לעמדתו של לדור, כי יש לסגור את התיק מחוסר אשמה", אמרו מקורבי דנציגר.

     

    דנציגר עצמו קיבל לאחר הודעת וינשטיין טלפונים רבים מחבריו השופטים, שאמרו אמש ל-ynet: "אנו שמחים מאוד על חזרתו של יורם לכס השיפוט. לא היה לנו ספק שהוא שופט ישר, הגון, חרוץ וצנוע, לא עבר כל עבירה ואף לא צל צלה של עבירה. אנו מברכים אותו על שובו".

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    דנציגר. חזרה לכס העליון
    צילום: אביגיל עוזי
    וינשטיין. "הכול שווים בפני החוק"
    צילום: מוטי קמחי
    לדור. בניגוד לעמדתו
    צילום: יוני רייף
    סגלוביץ'. חוסר אשמה
    צילום: חיים צח
    מומלצים