שתף קטע נבחר
 

מבלבל את האויב: הדג שהתחפש לתמנון

חוקרים מגרמניה וקליפורניה תיעדו לראשונה באינדונזיה דג קטן ואיטי, שבחר לו שומר ראש שיגן עליו מפני טורפים - תמנון המסוגל לחקות דגים ארסיים ונחשי ים. הדג שוחה קרוב לתמנון ותודות לדמיון הצבעים ביניהם, הוא מדמה עצמו לאחת מזרועותיו של התמנון וכך שורד בטבע

חיקוי מנצח. חוקרים תיעדו לראשונה דג קטן ממין לסתן משויש שחור באינדונזיה, שפיתח שיטת הישרדות מיוחדת במינה.

 

הדג הקטן בגוון חום-לבן ופסים צהובים, בעל ראש שחרחר, נחשב לשחיין איטי ולא מוצלח. הוא מבלה בדרך כלל את חייו הבוגרים בהסתתרות מפני טורפים בשוניות חוליות, שם הוא יכול לברוח מדגים טורפים גדולים.

 

כדי לשפר את סיכויי ההישרדות שלו בים, הלסתן בחר לעצמו בן לווייה אגרסיבי בעל שמונה זרועות - תמנון חקיין - שהתגלה לראשונה למדע לפני כ-14 שנה. התמנון מסוגל לחקות דגים ארסיים ואפילו נחשי ים. יכולותיו של התמנון לשנות את מבנה גופו וצבעיו במהירות, מאפשרים לו לשחות בחופשיות גדולה יותר וכמעט ללא חשש מטורפים.

 

צילום: Godehard Kopp, עריכה: ירדנה עבודי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

החוקר גודהרד קופ מאוניברסיטת גוטינגן בגרמניה, ששהה במסע צלילה בקיץ שעבר באינדונזיה, תיעד לראשונה במשך כ-15 דקות את התמנון והדג בפעולה יחד.

 

החוקר צילם את הדג נע בצמוד לתמנון על פני קרקעית האוקיינוס. הדג שחה כה קרוב לזרועות התמנון שכמעט בלתי אפשרי היה להבחין בנוכחותו שם. לדברי החוקרים, הדג ניסה לדמות לעצמו מראה של זרוע תמנון והקפיד לנוע בהתאם לאופי ותנועתו של התמנון.

 

ההסוואה המושלמת לה זכה הדג לא הפריעה לתמנון והוא לא טירפד את מזימתו של הטרמפיסט הקטן. התיעוד הנדיר נשלח אל ריץ' רוז וד"ר לואיז רושה, צמד חוקרים מהאקדמיה למדעים בקליפורניה, שזיהו את המין המדוייק של הדג.

 


צילום: Godehard Kopp


צילום: Godehard Kopp

(צילומים: Godehard Kopp)

 

במחקר שפורסם בחודש שעבר בירחון המדעי "Coral Reefs" , הסבירו החוקרים כי דג הלסתן "תופס טרמפ" לצד התמנון כדי להתגונן מפני טורפים אחרים וכך מצליח להתרחק מהמחילה שלו כדי לחפש מזון.

 

לדבריהם, "זו הפעם הראשונה בה ראינו דג ממין זה מעורב בפעילות של חיקוי", הסבירו החוקרים בקליפורניה. למרות התגלית המרשימה, הם הזהירו כי מצבן של השוניות בדרום מזרח אסיה מידרדר במהירות כתוצאה מפעילות אדם - החל מבזיזה של ערכי טבע, צלילה לא מבוקרת, זיהום ודיג יתר. "יתכן שאנו נאבד את המינים הללו המעורבים בפעילות כה ייחודית, לפני שבכלל נצליח להכיר אותם היטב".

 


צילום: Rich Ross


צילום: Rich Ross


(צילומים: Rich Ross)

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צמודים יחד. הדג והתמנון
צילום: Rich Ross
מומלצים