פרשת הולילנד: אולמרט מואשם בקבלת שוחד
הפרשה שנחשפה לפני כמעט שנתיים מגיעה לבית המשפט - כתבי אישום נגד ראש הממשלה לשעבר, ראש לשכתו שולה זקן, וראש עיריית י-ם לשעבר, אורי לופוליאנסקי. כתבי אישום נגד אולמרט וזקן גם בפרשת חברת "הזרע"
כמעט שנתיים אחרי המעצר הראשון בפרשה , פרקליטות מיסוי וכלכלה הגישה היום (ה') לבית המשפט המחוזי בתל-אביב כתבי אישום בפרשת הולילנד . ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט מואשם בלקיחת שוחד.
הפרקליטות הודיעה לעורכי הדין של חשודים נוספים על הגשת כתבי אישום נגדם, וביניהם גם ראש לשכתו לשעבר של אולמרט, שולה זקן, וראש העיר ירושלים לשעבר, אורי לופוליאנסקי.
- לכתב האישום המלא - הקליקו כאן
.
פרט לאולמרט, זקן ולופוליאנסקי, הוגשו כתבי אישום בפרשה גם נגד הלל צ'רני, איש המפתח בפרשה, שהיה בעל הזכויות במקרקעין שבמתחם באמצעות חברת "הולילנד תיירות" ופעל לשינוי ייעוד המקרקעין באמצעות חברת "הולילנד שירות לנופש"; דני דנקנר, יו"ר דירקטוריון חברת תעשיות מלח לישראל בע"מ, שכיהן גם כסגן יו"ר דירקטוריון בנק הפועלים; אביגדור קלנר, ממקימי חברת "הולילנד פארק"; ויעקב אפרתי, מנכ"ל משרד התשתיות ומאוחר יותר מנהל מינהל מקרקעי ישראל. כמו כן הואשמו בפרשה אמנון ספרן, שמעון גלאון, מאיר רבין, אליעזר שמחיוף ואברהם פיינר.
פרשת הולילנד - כתבות נוספות ב-ynet:
- פרשת "הולילנד": החשדות, השיטה והקומבינה
- אורי מסר: "כפי שטענתי, אין לי קשר להולילנד"
- פרשת הולילנד: "מערכת יחסים של תן וקח"
- התביעה: הולילנד קשורה למימון בחירות אולמרט
- הוקפאו היתרי הבנייה למתחם הולילנד
אולמרט ולופוליאנסקי מואשמים בלקיחת שוחד בפרשת הולילנד, זקן מואשמת גם בהלבנת הון. צ'רני, קלנר, ספרן, גלאון וה"הולילנד תיירות", "הולילנד פארק" ו-"הולילנד שרות לנופש" מואשמים במתן שוחד, רישום כוזב במסמכי תאגיד, ניכוי מס תשומות שלא כדין והלבנת הון.
בשולי פרשת הולילנד יואשם אולמרט גם בפרשת חברת "הזרע" וזקן תואשם בהלבנת הון. על פי החשד, במהלך השנים 2000-2007 פעלה החברה, באמצעות מנהליה, לקידום בניה בהיקף אדיר על הקרקעות שנמסרו לה לצורך עיבוד חקלאי. על פי החשד, החברה העניקה לגורמים שונים שוחד בהיקף של כ-1.5 מיליון שקל.
בפרשת תעשיות מלח מואשם דנקנר במתן שוחד, בהלבנת הון וברישום כוזב במסמכי תאגיד. אפרתי מואשם כי קיבל את השוחד.
יועץ התקשורת של אולמרט, אמיר דן, מסר בתגובה: "הגשת כתב האישום דווקא כעת, תוך כדי ניהול המשפט כנגד אולמרט, ובניגוד לכל אמת מוסר של הגינות בסיסית, היא שערורייה בפני עצמה, ויש בה לטעמנו ניסיון פסול להשפיע על בית המשפט. כתב האישום הוגש מבלי שהפרקליטות אפשרה לאולמרט אפילו את זכותו הבסיסית לשימוע. כתב האישום מתבסס על סיפורי אלף לילה ולילה שנולדו במוחו של עד מדינה".
החשד: שוחד של מיליוני שקלים
פרשת הולילנד נחשפה לפני קרוב לשנתיים בעקבות פעילות היחידה הארצית לחקירות הונאה, שהגדירה אותה כאחת מהחמורות בתולדות המדינה. החקירה - שבמסגרתה נעצרו אנשי עסקים ובעלי תפקידים ציבוריים - עסקה בהתנהלות הגורמים שהביאו במהלך כעשור לפיתוח פרויקטים שונים לדיור שהעיקרי בהם הוא בניין הולילנד בדרום מערב ירושלים.
על פי החשד הועברו לכאורה תשלומי שוחד בסכומים של מיליוני שקלים לבכירים ובעלי תפקידים, וביניהם לאולמרט, בתקופת כהונתו כראש העיר ירושלים. לטענת הפרקליטות, מערכת היחסים בין יזמי הנדל"ן ובעלי הקרקע לבין עובדי ונבחרי הציבור פעלה כך שהיזמים מספקים מעת לעת את צרכיהם הכספיים של עובדי הציבור והמקורבים להם.
על פי הפרקליטות, בתמורה פעלו עובדי ונבחרי הציבור להסרת מכשולים, דחיית התנגדויות, קיצור דרמטי בלוחות הזמנים של ההליכים התכנוניים, הגדלה ניכרת של אחוזי הבנייה, שינויים בייעוד המקרקעין, והקלות בחובות הבנייה והפחתת מיסים. באופן זה, התפתחה מערכת יחסים של קח ותן בין עובדי ונבחרי הציבור - הנאשמים לופוליאנסקי, שטרית, אולמרט, שמחיוף, פנר וזקן - לבין הנאשמים היזמים - צ'רני, קלנר, ספרן וגלאון, הנאשם רבין ועד המדינה בפרשה. עובדי ונבחרי הציבור קיבלו טובות הנאה כספיות, ובתמורה השיבו ליזמים כגמולם, בפועלם למען קידום התכניות שהגישו היזמים.
בכב האישום נטען כי "כל אלה אפשרו התקיימותה במחשכים של מערכת יחסי שוחד מסועפת בהיקפים נרחבים שנמשכה לאורך למעלה מעשור, כשבמתחם הולילנד הולך ונבנה בפועל פרויקט מגורים בעל נפחי בניה והיקף חריגים מאין כמותם בנופה של הבירה ירושלים. כל זאת, במסגרת מימוש סדרה של ארבע תכניות שקודמו ואושרו במהלך תקופה זו, בזו אחר זו, על ידי מוסדות התכנון, על רקע מערכת תשלומי השוחד השוטפים שהועברו לעובדי ולנבחרי הציבור בשלבים השונים של ההליכים השונים שהתקיימו ביחס לתכניות אלו".
על פי החשד, הציר המרכזי בפרשת השוחד החמורה הוא כאמור איש העסקים הלל צ'רני, מבעלי הקרקע של פרויקט הולילנד ושל צוק מנרה שליד קריית שמונה. על פי החשד, שילם צ'רני שוחד לבכירים בקרב מקבלי ההחלטות בשני המקרים, בסכום של עשרות מיליוני שקלים. בין היתר, מדובר בנושאי תפקידים בוועדת הבנייה ובמינהל מקרקעי ישראל.
"מערכת יחסים של תן וקח"
לפני כשנה פנתה הפרקליטות לאולמרט באופן רשמי בטענה שבידיה תיעוד מפורט של העברת כספים מעד המדינה בפרשה לאולמרט. לטענת הפרקליטות, בין אולמרט לבין עד המדינה נוצרה "מערכת יחסים של תן וקח" שנמשכה שנים ארוכות. פרקליטיו של אולמרט הכחישו את הטענות הללו מכול וכול.
לטענת הפרקליטות, היחסים בין אולמרט וראש לשכתו, שולה זקן, לבין עד המדינה החלו בשנת 1994. לאחר שהבין כי עד המדינה מייצג את יזמי הולילנד,
אולמרט הבהיר לו שניתן לגייסו למען הפרויקט באמצעות מתן שוחד. "מכאן ואילך, נרקמה בינך ובין זקן לבין עד המדינה, בשמם ומטעמם של יזמי הולילנד, מערכת יחסים של תן וקח שהשתרעה על פני שנים ארוכות", נכתב במכתב השימוע שנמסר לעורכי דינו של אולמרט.
לטענת הפרקליטות, החל מ-2002 קיים תיעוד של צ'קים ששילם עד המדינה בפרשה. אולמרט חשוד שקיבל כמיליון וחצי שקל כדי לכסות גירעונות שנוצרו בעקבות מערכת הבחירות המקומיות לעיריית ירושלים ב-1993. הכספים נועדו גם למימון מערכת הבחירות לראשות העיר ב-1998 והבחירות המקדימות בליכוד ב-1999. בפרקליטות טענו כי אולמרט העביר חצי מיליון שקל מכספי השוחד לאחיו יוסי, שנקלע למשבר כלכלי חמור.
בנוסף לכך, הורה אולמרט להעביר מכספי השוחד לידי מהנדס העיר, אורי שטרית, על ידי עד המדינה. הפרקליטות חשדה כי הכספים הועברו בין השנים 2002-2007 לבקשת אולמרט כדי לסייע לשטרית במשבר כלכלי שאליו נקלע כדי לאפשר לו להמשיך בתפקידו כמהנדס העיר.
הפרקליטות טענה שהכספים הניעו את אולמרט לפעול בניגוד עניינים באופן שהטיב עם האינטרסים של יזמי הולילנד. הוא הפעיל את השפעתו על הגורמים העירוניים כדי שיפעלו למען הפרויקט בהתאם לאינטרסים של היזמים, ואף פעל לשינוי עמדתו השלילית של שטרית כלפי הפרויקט.
Read this article in English