"בחירת השופטים מאוזנת, מעמד העליון יתחזק"
גורמים משפטיים בכירים הביעו שביעות רצון מהבחירה בשופטים סולברג, זילברטל, שוהם ופרופ' ברק-ארז לבית המשפט העליון. הם ציינו לטובה את העובדה שהשופטים החדשים מייצגים מגוון השקפות והעריכו שבעידן שאחרי ביניש צפויה תקופה רגועה
ארבעה שופטים חדשים מונו הבוקר (יום ו') לבית המשפט העליון. שניים מהם, אם לא תשתנה שיטת הסניוריטי, גם יכהנו בבוא העת כנשיאי המוסד השיפוטי הגבוה בישראל. איך ייראה בית המשפט העליון בעידן שאחרי פרישתה של דורית ביניש בחודש הבא, ומה תהיה השפעתם של נועם סולברג, צבי זילברטל, אורי שוהם ודפנה ברק-ארז?
המאבק על העליון - דיווחים אחרונים ב-ynet
שינוי פני המשפט: איפה נתניהו ואיפה הח"כים
השופטת ביניש: חרדה למפעל החוקתי
נשיא העליון המיועד: תדמית אפורה, שופט מצוין
הוועדה למינוי שופטים החליטה הבוקר, אחרי חודשים של מבוי סתום, למנות את השופט נועם סולברג, תושב גוש עציון שקודם על-ידי נציגי הימין, בתמורה למינויים של דפנה ברק-ארז והשופט צבי זילברטל, מועמדי "מחנה ביניש" הדוגלים באקטיביזם שיפוטי. כמו כן מונה אורי שוהם, יליד עיראק, על תקן השופט המזרחי. אם לא תשונה שיטת הסניוריטי הנהוגה בבית המשפט העליון, ימונה בבוא העת סולברג לנשיא ואחריו תכהן ברק-ארז.
גורמים משפטיים בכירים אמרו ל-ynet כי "המינויים החדשים לבית המשפט העליון גרמו לחיזוק כוחן של שתי הגישות השונות השולטות בו, הן השמרנית והן הפלורליסטית-ליברלית, המתבטאת באקטיביזם שיפוטי. מצד אחד נבחרה פרופסור ברק-ארז, אשת אקדמיה ומשפטנית מצויינת הנחשבת כמוקרבת ביותר הן לנשיאה ביניש והן לאהרון ברק מבחינת השקפותיה, וכן השופט צבי זילברטל המייצג את החילוניות הישראלית השפויה, הנחשב גם הוא כקרוב יותר לגישתה של ביניש. מצד שני נבחרו השופטים נועם סולברג ואורי שוהם המייצגים את הזרם השמרני יותר".
לדברי גורמים משפטיים בכירים, רוחו של נשיא העליון לשעבר אהרן ברק, שכבר בתקופה הנוכחית התעמעמה, תמשיך לדעוך אולם לא תיעלם לחלוטין. "פרופסור ברק-ארז הינה משפטנית מצויינת התומכת באקטיביזם שיפוטי. אשה דומיננטית שללא כל ספק תשפיע על זהות העליון", אמרו הגורמים. הם הוסיפו כי היא תשפיע על נושא ההגנה על זכויות חברתיות.
הגורמים ציינו כי בעתיד יהיה מעניין לראות איך גישתם ההפוכה של סולברג וברק-ארז, שיכהנו כנראה כנשיאים. תשפיע על אופי בית המשפט העליון. "אפשר להגיד שנבחרו שני אנשים דומיננטיים שישפיעו רבות על דמותו של בית המשפט העליון", ציינו.
משפטנים בכירים אמרו כי הבחירה בארבעה שופטים המייצגים זרמים שונים בחברה הישראלית, תחזק את מעמדו של בית המשפט העליון. "מצד אחד נבחרה אשה מתחום האקדמיה התומכת באקטיביזם שיפוטי, נבחר שופט מוערך על תקן 'המזרחי', שופט על תקן ה'דתי והמתנחל' ושופט המייצג את החילוניות הישראלית השפויה", לדבריהם.
"אנו מקווים ומאמינים שדווקא מגוון ההשקפות אותם מייצגים השופטים החדשים יביאו לשמירה על בית משפט שיגן על זכויות האזרח מפני הממשלה והכנסת", הוסיפו הגורמים.
לדבריהם, כבר זמן רב לא נבחרה לבית המשפט העליון קבוצה כה הטרוגנית של שופטים: "הבחירה הינה בעצם היענות למשאלות הציבור הישראלי, אשר רצה לראות מגוון גדול יותר של דעות וגישות בבית המשפט העליון".
"כולם מדברים על כך שרוח האקטיביזם השיפוטי של ברק שרתה גם בימיה של ביניש", אמרו גורמים בכירים אחרים, "אולם הדברים ניכרים פחות בביטול חוקים ובהתערבות בחוקי הכנסת ויותר בשמירה על זכויות האזרח. אין ספק שהדור הנוכחי של השופטים הוא מאוזן יותר, פחות אקטיביסט עם דמויות פחות ססגוניות מאשר בתקופת ברק".
לדברי הגורמים, הבחירות החדשות מצויינות, בין היתר משום שאין קיצוניות לאחד הצדדים. "יש כאן איזון בין אנשים לא קיצוניים המגיעים ממקומות שונים", אמרו, "זה יהיה בית משפט אחר, לטוב ולרע. נבחרו משפטנים מצויינים כאשר שניים מהם (סולברג וברק-ארז - א.ג) הם אף דמויות דומיננטיות ובולטות, אולם לא כאלו שייצרו סערות".
"חזרה לעידן שמגר"
גורמים משפטיים נוספים ציינו כי השופטים שמונו הינם ברמה גבוהה ביותר וכי בית המשפט העליון נכנס לתקופה של רגיעה ושקט. "ניתן להגיד שבית המשפט העליון חוזר יותר לעידן שמגר מאשר מנציח את עידן ברק שידע סערות רבות", ציינו.
משפטנים רבים, שופטים בעבר ובהווה התקשרו היום לנבחרים החדשים לברך
על בחירתם. כולם ציינו כי מדובר בבחירות מצויינות וראויות. דוקטור אביעד הכהן, דיקן מכללת שערי משפט שהיה בעצמו אחד המועמדים אמר: "מדובר בבחירה מצויינת של שופטים מהמעלה הראשונה שיוסיפו כבוד והדר לבית המשפט העליון. לצד סגולותיהם המשפטיות הם ניחנו באנושיות וברגישות שחשובות לא פחות לעשייה השיפוטית".
פרופסור אמנון רובינשטיין ציין כי "זוהי בחירה מצויינת ונפלאה. הבחירה הטובה ביותר שהיתה יכולה להיות. השופטים הנבחרים מייצגים מגוון גדול של דעות בציבור הישראלי ואני מקווה שדבר זה יתרום להעלאת יוקרתו של בית המשפט העליון".