תיאטרון הגלוב לא נכנע: עומד לצד הבימה
במכתב שנשלח לתנועות החרם שקראו לביטול השתתפות הבימה בפסטיבל "Globe To Globe", ניצבת הנהלת התיאטרון השייקספירי המוביל בעולם לימין התיאטרון הישראלי
כפי שפורסם ב-ynet, בעקבות הפרסומים על השתתפותו של התיאטרון הלאומי הישראלי בפסטיבל, בו יקחו חלק עשרות תיאטראות מרחבי העולם, פתחו ארגונים פרו-פלסטיניים בהם "BoycotIsrael" ו-"Boycott from within", בקמפיין שקורא להנהלת הגלוב לחזור בה לאלתר מהזמנת הבימה. הקריאה נובעת בעיקרה מהעובדה שהתיאטרון הלאומי הישראלי מופיע בהתנחלויות בשטחים הכבושים.
בעוד שמספר הולך וגדל של מוסדות בבריטניה, הנחשבת לאחד ממעוזי החרם על ישראל, נכנעו ללחצים או החליטו בסופו של דבר להצטרף לגל המחאה, תשובתה של הנהלת תיאטרון הגלוב אינה מורה על כוונה להתקפל. במכתב שנשלח מטעם הנהלת התיאטרון למארגני הקמפיין נכתב: "יש לנו כבוד גדול ללהיטות, לכנות שבכוונותיכם ולהיסטוריה של תנועות המחאה באופן כללי. אנחנו מכבדים כמו כן את כוונותיהם של הרבים ששלחו מיילים, פרסמו את דעתם ברשת וכתבו אלינו ישירות על התנגדותם להתנגדות שלכם.
"לא יפתיע אתכם בוודאי שקיימנו דיונים ארוכים וקשים בנושא הכלתם או הדרתם של להקות - תכנון פסטיבל מקיף שכזה דורש התחשבות רבה בנושא, כדי להבטיח שזהו אכן אירוע בינלאומי. הגענו למסקנה שהדרה אקטיבית היא צעד בעייתי במובן העמוק של המילה - מכיוון שהשאלה אילו מדינות ראויות להכלה או הדרה הנה בהכרח סובייקטיבית. איפה זה מתחיל? ברור שעבור רבים בישראל, אך עבור רבים אחרים, יהיה הדבר במדינות אחרות. באופן ענייני יותר, איפה זה ייגמר?".
בגלוב מדגישים כי כוונתם לחגוג מגוון רחב ככל הניתן של שפות ותרבויות שפגשו, למדו והרחיבו את טווח יצירתו העשירה של שייקספיר. "מכאן אנו נחושים לייצג מגוון רחב ומקיף ככל האפשר של שפות", הדגישה הנהלת התיאטרון והוסיפה: "בבניית התוכנית ניסינו ככל יכולתנו לאזן בין אוניברסליות למגוון האינסופי שבא לידי ביטוי ביצירות השייקספיריות.
"המחויבות שלנו לאוניברסליות רואה ביטוי גם בכך שתיאטרון אשתר מרמאללה, שעשה יותר מכל קבוצת תיאטרון אחר כדי להדגיש את טבע החיים ברצועת עזה, יציג את 'ריצ'ארד השני' בפסטיבל". עוד אומרים בגלוב כי הם מודעים לרגישות הרבה סביב הנושא וכי היקף התגובות שקיבלו סביב הדיון הציבורי הסוער נתנו לכך ביטוי. "אך הולם שתיאטרון שייקספירי יעדיף להיות מקום בו אנשים נפגשים, מדברים ומחליפים ולא יעדיף על כך בידוד ושתיקה. מסיבה זו אנו מאמינים שזה נכון לעבוד עם כלל הקבוצות שבהן בחרנו מתוך רצון שהפסטיבל ישמור על גלובליות, ממש כפי שעולה משמו ומשמנו".
בתיאטרון הבריטי הגדילו לעשות כשיצאו באופן יוצא דופן להגנה על הבימה והדגישו כי במרכז הפסטיבל מוצבות שפות ולא מדינות וכי תיאטרון הבימה הינו התיאטרון העברי המוכר והמוערך ביותר בעולם. "הבחירה בתיאטרון הבימה טבעית לכל מתכנן פסטיבל שמבקש לארח הפקה דרמטית בעברית. הבימה מחויב, באופן ציבורי, לתת במה לדיאלוג רגיש בין יהודים לערבים, ישראלים ופלסטינים". את המכתב סיכמו בהנהלת הגלוב בכך שכתבו "אנו מקווים שתתנו לנו קרדיט בעבור האמונה הכנה שבמפגש בינלאומי אמיתי של אמנים וקהל שחולקים את נקודות החיבור ביניהם כמו גם את ההבדלים דרך יצירותיו של שקספיר, יש בה פוטנציאל להפוך לנקודת אור בעולם די חשוך".
תיאטרון הבימה יציג על במת תיאטרון הגלוב ב-10 במאי את המחזה מעורר המחלוקת "הסוחר מוונציה" בבימויו של אילן רונן. את תפקיד הסוחר היהודי, שיילוק, יגלם השחקן יעקב כהן.