שתף קטע נבחר
 

נפגשנו כך: קרקל נדיר הפתיע מטיילים בערבה

בני משפחת מוצ'ניק ורביד שטיילו בסוף השבוע בשמורת שיזף בערבה, לא ציפו להיתקל באחד הטורפים הגדולים והמסתוריים ביותר בארץ. "ראיתי משהו חום שזז בין השיחים. חשבתי שזו ארנבת", מספר אב המשפחה על המפגש המפתיע, שהסתיים בתיעוד הקרקל על עץ ממרחק נגיעה

לא בכל יום פוגשים ממרחק נגיעה את אחד הטורפים הגדולים והנדירים ביותר בישראל. יוסי והדס מוצ'ניק, המתגוררים במושב עידן בערבה, יצאו בסוף השבוע לטיול משפחתי עם ילדיהם וקרובי משפחתם בשמורת שיזף.

 

מוצ'ניק, חקלאי המגדל פלפלים ואבטיחים ובעל מיזם תיירותי "בר במדבר" בערבה, מספר כי הוא חובב טיולים מושבע ונוהג לטייל עם משפחתו באזור.

 

"אחרי שהשארנו את הרכבים בנקודת החנייה, התחלנו לטייל רגלית. אני התרחקתי קצת מכולם, כשלפתע הבחנתי במשהו חום שזז מתחת לאחד השיחים. חשבתי שזו ארנבת שדה, אבל פתאום קלטתי שמדובר בחיה הרבה יותר גדולה", הוא מספר ל-ynet.

 

"תוך שניה ראיתי חתול גדול במרחק של שלושה ארבעה מטרים ממני. שנינו נבהלנו מהמפגש המפתיע. הוא התרחק ורץ לכיוון עץ סמוך, אני נותרתי המום לרגע במקום".

 


צילום: בועז רביד – קיבוץ חצור


צילום: בועז רביד – קיבוץ חצור

(צילומים: בועז רביד, קיבוץ חצור)

 

הקרקל נח על העץ, כל המשפחה הגיעה לצלם

רק לאחר מספר רגעים, הבין מוצ'ניק כי פגש בקרקל נדיר. "ואז פשוט רצתי לכיוון העץ אליו הוא טיפס בקלילות. כשהגעתי מתחת לעץ, הקרקל פשוט נח על הענפים והביט בי. הוא נראה רגוע לגמרי והשקיף על הסביבה", הוא מוסיף. "הוא ממש היה במרחק נגיעה, פחות ממטר וממש לא נראה שהנוכחות שלי הפריעה לו. בסך הכל ידעתי שזו חיה טורפת שיכולה לברוח אבל גם לתקוף, אבל לא ראיתי שהוא היה בלחץ ממני".

 

מוצ'ניק קרא לבני משפחתו שנותרו מאחור וכל השיירה הגיעה לצפות בקרקל. "ישבנו מתחתיו, צילמנו אותו והסתכלנו עליו. הסיטואציה היתה מאוד רגועה ואחרי מספר דקות, המשכנו בדרכנו. זה היה עוד טיול בוקר מקסים עם שדרוג של חתול מדבּר", הוא מסכם. "אני ארבעים שנה בערבה וזו הפעם הראשונה שאני רואה קרקל והיא מרגשת ביותר".

 


צילום: יוסי מוצ'ניק, מושב עידן


צילום: יוסי מוצ'ניק, מושב עידן

(צילומים: יוסי מוצ'ניק, מושב עידן)

 

טורף בסכנת הכחדה בישראל

הקָרָקָל, המכונה גם חתול מדבר, נמצא בסכנת הכחדה בישראל ומעריכים שבטבע נותרו פחות מ-200 פרטים. הקרקלים סובלים מפגיעה של בני האדם בטרף ובאזורי המחייה שלהם, ולעיתים נדרסים על ידי כלי רכב. חלקם אף נופלים קורבן לציידים בלתי חוקיים, ונתפסים במלכודות.

 

תצפית מצולמת של קרקל בערבה בשנת 2005 (צילום: Matthew Halley)
 

אחד מסימני ההיכר המפורסמים של הקרקל הוא אפרכסות האוזניים הגדולות בעלות ציציות שיער שחורות, שהעניקו לו את שמו המדעי (caracal Felis) - שמשמעותו "חתול שחור אוזן". זהו שיבוש לשמו בשפה הטורקית kara gulak, שפירושו "אוזן שחורה". המפגשים עם קרקל בטבע נחשבים לנדירים במיוחד ובדרך כלל הטורפים הללו מתרחקים מבני אדם והמעקב אחריהם קשה במיוחד.

 

הקרקל נפוץ ברוב אזורי אפריקה ואסיה וחי בעיקר בשטחי ערבות ובמדבריות. יש לו יכולת אתלטית מרשימה. הוא מסוגל לזנק לגובה של כשני מטרים וכך לצוד גם בעלי כנף עם כפותיו הגדולות, המצויידות בטופרים חדים. בנוסף לציפורים הוא ניזון ממכרסמים קטנים, ארנבות, קיפודים ויונקים אחרים. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקרקל נח על העץ
צילום: בועז רביד – קיבוץ חצור
מפגש פראי בשמורת שיזף
צילום: יוסי מוצ'ניק, מושב עידן
מומלצים