"דודי האשדודי" יהפוך את אשדוד לירוקה?
העיר החמישית בגודלה סובלת מזיהום אוויר ורחוקה מלהיתפס כסביבתית. משום כך מנסה העיריה להוביל שינוי ירוק. האמצעים: סרטונים שמסבירים לתושבים איך למחזר ולשמור על הסביבה. ראש העיר: "אשדוד נמצאת בעיצומה של מהפכה"
אשדוד, העיר החמישית בגודלה בישראל, רחוקה מלהיתפס כירוקה וכנקייה. רמות גבוהות של זיהום אוויר ועד לפני מספר שנים בקושי אפשר היה למצוא אפילו פחי אשפה רגילים ברחובות. את התדמית הזו בדיוק מקווה העיריה לשנות, בין השאר באמצעות "דודי האשדודי" - גיבורם של שני סרטוני אנימציה, שהפקתם הסתיימה בימים אלה ושנועדו לחנך את התושבים למחזר ולשמור על איכות הסביבה.
- לקריאת כתבות נוספות בערוץ כלכלה ירוקה
הסרטונים, שמשלבים בקטעי וידאו ותמונות מהעיר, הופקו על ידי איגוד ערים, עיריית אשדוד והמשרד להגנת הסביבה. גיבורם, "דודי האשדודי", מטייל ברחובות העיר הנקיה ולומד תוך כדי על מוקדי המיחזור בעיר, חשיבות השמירה על הסביבה, צרכנות נבונה וחסכונית ועוד.
את הדמות הגו שרון מרק מאיגוד ערים לאיכות הסביבה ודוד בן זינו מהחברה העירונית לתרבות. "עיצבנו את דודי האשדודי כילד עירוני טיפוסי", סיפרו, "אנחנו מקווים כי יחד עם הצילום האותנטי ברחבי העיר זה יביא את הצופים להזדהות עם המסרים ולהעלאת המודעות לנושאי הסביבה".
מה דודי היה עושה בלי פח בסביבה?
אשדוד אינה נמנית עם הערים המזוהות עם קידום איכות הסביבה. על פי גורם בעיריה, כיום יש בעיר למעלה מ-3,000 אשפתונים, אולם "לפני כשנתיים וחצי היו רק 250 אשפתונים. ניתן רק לתאר מה דודי האשדודי הממוצע היה עושה בבואו לזרוק חתיכת מסטיק, נייר או פחית שתייה כשאין פח בסביבה". אותו גורם מוסיף, כי "בעיר לא היה כלום בנושא של מיחזור. התשתית לא היתה קיימת, גם החינוכית וגם הפיזית". לצד זאת, מפעלי התעשייה הגדולים בשטחה גורמים לרמות גבוהות של זיהום אוויר.
אולם בשנים האחרונות מנסה אשדוד להוביל מהפכה ירוקה, ובמהלך 2011 חלה עלייה של 50% במיחזור העירוני. בימים אלה, עם סיכום הנתונים המלאים לשנה החולפת, מקווים בעירייה שאחוזי המיחזור אף יוכפלו. בנוסף, העיר משתתפת בתוכנית להפרדת הפסולת ופועלת ליישם בהדרגה את ההפרדה לשני זרמים, רטוב ויבש, החל מאוקטובר 2012.
"אשדוד נמצאת בעיצומה של מהפכה סביבתית - מהפכת המיחזור", מצהיר ראש העיר יחיאל לסרי, "בכל הרחובות הוספנו מתקנים לאיסוף פסולת למיחזור, העלנו לאוויר קמפיין עירוני נרחב וביססנו תוכניות לימוד ופעילויות חינוכיות מקיפות. לאחרונה הצבנו מתקנים ייחודיים לאיסוף זכוכית על מנת לספק לתושבים את האפשרות לאסוף ולמחזר זרמים רבים של פסולת בהתאם לפתרונות הקצה".
לסרי מוסיף כי ההחלטה להפוך את העיר לירוקה נובעת דווקא בגלל הרמות הגבוהות של זיהום האוויר. הוא מוסיף כי פועלים לאסור על כניסת משאיות לשטח העיר, באמצעו בניית חניון ענק בכניסה הצפונית של העיר, שהקמתו מסתיימת בימים אלה. "המשאיות לא ייכנסו לעיר וכך יפיחיתו את רמות הזיהום", הוא מסביר.
מנכ"לית איגוד ערים לאיכות הסביבה חבל אשדוד-יבנה, ד"ר ענת רוזן, סיפרה כי הפקת הסרטונים התבצעה במסגרת מתכנית חינוכית בנושאי מיחזור וצמצום פסולת בעיר, שמובילים האיגוד והעיריה מזה כשנתיים. במסגרת זו הוקצו כחצי מיליון שקל להפקת אירועים לקהילה, פיזור תשתיות למיחזור במוסדות חינוך, פעילויות בבתי ספר ועוד.