שתף קטע נבחר

שיאן תרומות הדם בארץ: מנחם תרם 272 מנות דם

עם 41 שנות תרומה ו‭272-‬ מנות דם שהוצאו מגופו - מנחם שטיינמץ בן ה‭65-‬ מראשון לציון הוא שיאן תרומות הדם בארץ, כך מדווח "ידיעות אחרונות". ומתי הוא מתכנן לסגור את העורק הראשי של ישראל? לא לפני גיל 70, הוא מבטיח

אחת לארבעה שבועות מתעורר בהתרגשות מנחם שטיינמץ ‭(65)‬ השכם בבוקר, מחכה שאשתו תצא לעבודה, נכנס לאוטו, שולף ממגירת הכפפות את פנקס התרומות ונוסע לבית-החולים שיבא כדי לתרום את מנת הדם הבאה.

 

השומרת בכניסה, שכבר מזהה את שיאן הדם של ישראל, תוהה: מה, כבר עבר חודש? "אני כמו לוח השנה שלה‭,"‬ צוחק שטיינמץ, טכנאי מכונות תפירה בגמלאות מראשון לציון. "כולם בבית-החולים כבר מכירים אותי. תמיד אני אומר להם: 'המחזור שלי הגיע‭.'‬ כמו שלאישה יש מחזור, אני חייב לתרום פעם בארבעה שבועות. אני מסמן את היום ביומן".

 

קראו עוד על תרומת דם :

 

"אני מרגיש בהיי"

28 פנקסי תרומת הדם של שטיינמץ, המאופסנים היטב במגירה, מעידים על 272 מנות דם שהוצאו מגופו במשך 41 שנה. "כשאני תורם, התחושה היא כמו לעשן חשיש. לפחות אני חושב ככה, כי אף פעם לא לקחתי סמים. אני מרגיש בהיי, בשמיים. כיף לדעת שאני מציל מישהו. היו אפילו כמה פעמים שאמרו לי שלא צריכים ממני תרומה, אבל התעקשתי וחזרתי אחרי כמה ימים‭,"‬ הוא מספר.

 

כשנתן את התרומה הראשונה כחייל צעיר, שטיינמץ לא דימיין שיום יבוא והוא יהפוך לשיאן תרומות הדם בארץ. "אני תורם הרבה כי זאת הדרך הכי טובה שאדם יכול לתת. זה יותר מכסף, זה לתת מדמך.

 

"לא עשיתי את זה בשביל שיא גינס, גם לא בשביל הבריאות. אני זוכר שפעם לקחה ממני דם מישהי שפשוט לא הבינה למה אני בא כל חודש. היא התווכחה איתי, אמרה שזה יותר מדי‭."‬

 

לאשתו זה דווקא כן הפריע, לפחות בתחילת הדרך. "היא הייתה כועסת עליי, מבררת לאן אני הולך כל חודש ומתעצבנת כשגילתה שעוד פעם תרמתי. היום היא כבר השלימה עם זה. היא בכלל לא יודעת אם אני הולך או לא‭,"‬ הוא מספר.

 

הילדים מפחדים לתרום

שטיינמץ, אב לשלושה, מספר שניסה לשתף את ילדיו ב"תחביב‭,"‬ אבל זה לא הצליח. "כבר כשהיו בני שנתיים הבאתי אותם איתי לתרום, אבל הם מפחדים. הבת שלי מתעלפת מבדיקת דם, וגם הבן מפחד לתרום, למרות שמשום מה קעקוע הוא לא פחד לעשות. לך תסביר להם שיותר כואב להוריד פלסטר מאשר להרגיש את המחט בתרומת דם‭."‬

 

שטיינמץ מבטיח לשבור את השיא של עצמו מדי שנה. "עד גיל 70 מותר לי לתרום, ואני מתכוון לנצל כל רגע. כל עוד אני יכול להיות בצד של תורם הדם ולא מהצד השני - אמשיך לתרום דם. למה לא בעצם‭"?‬

 

שטיינמץ, מתברר, הוא תופעה באמת יוצאת דופן. במגן דוד אדום מדווחים כי ב‭2011-‬ ירד מספר תורמי הדם בישראל - לראשונה בתולדות המדינה - לשפל של פחות מ‭4%-‬ מכלל האוכלוסייה. בסך הכל נתרמו ‭303,630‬ מנות דם.

 

פרופ' אילת שנער, מנהלת שירותי הדם של מד"א, אומרת כי "נוצר קושי אמיתי לעמוד בדרישות בתי-החולים לאספקת מנות ומרכיבי דם עבור חולים, יולדות ופצועים‭."‬‭97%‬ מכלל מנות הדם בארץ נתרמו לשירותי הדם של מד"א במהלך מבצעי התרמות ברחבי הארץ. היתר נתרמו בבנקי הדם של בתי-החולים.

 

מיהו תורם הדם הישראלי הממוצע? גבר עד גיל ‭,40‬ תושב המרכז. כ‭73%-‬ מהתורמים בישראל הם גברים. ‭90%‬ מהתורמים הם בני ‭.40-17‬ חיילי צה"ל סיפקו בשנה שעברה רבע מכלל מנות הדם בישראל.

 

הכי הרבה מנות דם נתרמו בתל-אביב: 36 אלף. בירושלים נתרמו 30 אלף, בחיפה 27 אלף ובבאר שבע 25 אלף.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבטיח לשבור את השיא של עצמו מדי שנה. מנחם שטיינמץ
צילום: יריב כץ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים